Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sparťan Vachoušek: Bylo to pro mě nejtěžší rozhodnutí v kariéře

Sport

  10:00
PRAHA - V pondělí večer ještě vedl teplické fotbalisty do utkání s Českými Budějovicemi jako kapitán. Pak se mu ale kariéra obrátila vzhůru nohama. Štěpán Vachoušek (31) se dozvěděl, že se o něj zajímá pražská Sparta. "Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mém životě," říká ofenzivní záložník, který se nakonec stal letenskou posilou.

Štěpán Vachoušek (ve žlutém) v akci. foto: ČTK

Byl to bleskový přestup, protože vás Sparta potřebovala dopsat na soupisku posledního předkola Ligy mistrů. Mohl byste popsat, jak to celé probíhalo?
Hned po utkání s Českými Budějovicemi se mi ozval manažer Pavel Zíka. Oznámil mi, že o mě má Sparta velký zájem. Celé se to pak seběhlo hrozně narychlo. Měl jsem vlastně asi tři a půl hodiny, abych se definitivně rozhodl. Až chvíli před půlnocí jsem věděl, že na Letnou odejdu. 

Takže jste neměl jasno hned?
To tedy neměl. Byla to pro mě vůbec nejtěžší volba v kariéře. V Teplicích jsem doma a nechtělo se mi odcházet ve chvíli, kdy jsme tak špatně začali ligovou sezonu. Nemáme zatím ani jedno vítězství.

Už jste s někým ze Sparty mluvil osobně?
Osobně ještě ne. Volal mi ale trenér Jozef Chovanec. Žádné podrobnosti jsme neprobírali, jen mi řekl, že se moc těší na společnou spolupráci. Pak jsem po telefonu řešil s personálním ředitelem Jakubem Otavou samotnou smlouvu a další podrobnosti kolem přestupu.

NOVÁ POSILA

Po odvetě Ligy mistrů s Lechem Poznaň trenér Sparty Jozef Chovanec avizoval, že bude shánět posily. Nejdůležitější záložníci Marek Matějovský a Libor Sionko totiž nezasáhnou do prvního zápasu 4. předkola s Žilinou kvůli červeným kartám. Výsledkem je příchod Vachouška.

- Na Letnou přichází kapitán Teplic na půlroční hostování s následnou opcí na přestup.

- Největší Vachouškovou motivací ve Spartě je možnost zahrát si po čtyřech letech Ligu mistrů.

- Má výhodu, že je ofenzivní univerzál. Největší šanci chytit se má ale na pravé straně zálohy, kde se poslední dobou střídá Martin Zeman s útočníkem Václavem Kadlecem.

Nelitujete tedy zpětně svého rozhodnutí?
Ani nemůžu; už jsem ho udělal a nechci se vracet k tomu, jestli to bylo špatně, nebo dobře. Navíc se moc těším na Ligu mistrů, která byla vlastně největším impulzem a motivací na Letnou odejít. Na evropské poháry se moc těším, chtěl bych znovu zažít tu atmosféru a výzvy s ní spojené.

Sledoval jste zápas Sparty s polským mistrem Lechem Poznaň?
Viděl jsem ho a byl moc rád, že postoupila dál. Škoda jen těch vyloučení. Jsou ale součástí fotbalu a týmy s tím musí počítat.

Když pak kouč Chovanec přiznal, že musí hledat náhradu za vykartované hráče, napadlo vás, že by se mohl zajímat zrovna o Štěpána Vachouška?
To jsem rozhodně nečekal, bylo to pro mě obrovské překvapení. Ale nemyslím si, že bych byl jen náhradníkem za Marka Matějovského a Libora Sionka.

Jaká vlastně bude vaše pozice na Letné?
To ještě nevím. Zatím jsem o tom s nikým nemluvil, ale věřím, že se mnou počítají. Mým cílem bude především pomoci k postupu do základní skupiny Ligy mistrů, případně k vítězstvím v Evropské lize.

Nemáte strach, že se přes velkou konkurenci v záloze neprosadíte do základní sestavy?
Už jsem byl ve Slavii a prošel různými velkými kluby. Jsem už starší, nemám co ztratit a jen tak z něčeho se nerozklepu. Sparta je výzva a já se v ní budu chtít prosadit.

Už jste prošel sedmi kluby, byl v reprezentaci a zažil zahraniční angažmá. Přál byste si ve Spartě ukončit bohatou kariéru?
Nezáleží ani na tom, co bych si přál. Teď se mi celý fotbalový život obrátil vzhůru nohama za pár hodin. Jak po téhle zkušenosti můžu přemýšlet o tom, co bude za půl roku, až mi vyprší hostování, a potom? Tohle neřeším. Přestup do Sparty mi ukázal, že v kariéře není nic jisté, a tak se zatím soustředím na nový klub a postup do Ligy mistrů přes Žilinu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!