Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sparťan Wilfried se učí lyžovat

Sport

  12:45
ŠPINDLERŮV MLÝN - Útočník Bony Wilfried by měl být na jaře hlavním motorem ofenzivy Sparty Praha, ale během zimní přípravy českého klubu musí zakusit i neobyčejné tréninkové metody, typické pro český fotbal. Zvlášť na své první lyžařské krůčky asi bude dlouho vzpomínat. Jeho první pokusy na klubovém soustředění ve Špindlerově Mlýně si vzali na starost jak sparťanský trenér Martin Hašek, tak kondiční specialista Aleš Kaplan.

Bony Wilfried na lyžích. foto: ČTK

Již o víkendu na halovém turnaji v pražské O2 Areně sliboval první trenér Hašek, že po letech hráči opět okusí trénink na běžkách. "Žádné úlevy nebudou. A ti, kteří to neumí, tak se lyžovat naučí," žertoval kouč po dotazech, zda vezme k výběhu také fotbalisty, kteří se nemohli s podobnou zkušeností nikdy seznámit.

Potvrzovat své plány začal v úterý, kdy sparťané poprvé vyběhli do běžkařské stopy. Úkolem bylo po dobu 90 minut kroužit po pětikilometrovém okruhu. Zatímco většina českých a slovenských hráčů v letenském kádru neměla s úkolem potíže, zahraniční akvizice koukaly na počínání svých kolegů s rozpaky. Německý záložník Sergio Peter alespoň dokázal s námahou projet dva okruhy, ale zejména pro Wilfrieda to byla neobyčejná zátěž.

Na rozdíl od kolegů mu raději trenéři vytyčili pouze stometrový okruh. "Nikdy v životě jsem na běžkách nestál. Ani na loňském soustředění sparťanského béčka na Šumavě. Je tu příšerná zima, ale co můžu dělat, je potřeba se připravit na jaro," komentoval fotbalista nezvyklé úkoly pro klubový web.

Role lyžařského instruktora se ujal Hašek osobně. Po chvíli se už dařilo Wilfriedovi zvládat alespoň běh po rovině, ale zvlněný terén mu dělal výrazné potíže. K Haškovi se proto připojil zkušený sportovní instruktor v podobě kondičního kouče Kaplana, který navíc ovládá hráčovu rodnou francouzštinu.

Jenže ani jeho pomoc nemohla strach ze sněhu vymazat, zvlášť když šlo o jízdu ze svahu. A tak v pětivteřinových intervalech Wilfried poznával nástrahy zemské přitažlivosti. "Perfekt, Bony," vykřikl nadšený Kaplan, když nejlepší střelec halového turnaje zvládl sjezd pouze s dvěma pády.

Ale protože rady nadřízených dobře poslouchal, za půldruhé hodiny měl základní návyky v sobě, i když tím pořádně pobavil přihlížející rekreanty. "Ještě pár tréninků a Bony se může přihlásit v dresu Pobřeží slonoviny na zimní olympiádu," chválil svého svěřence s nadsázkou Kaplan.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...