Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Spartě se ve 2. předkole Ligy mistrů postaví Rapid Vídeň. Soupeře znají i Slovácko a Plzeň

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Michal Růžička, MAFRA

Nyon/Praha - Fotbalisté pražské Sparty se ve 2. předkole Ligy mistrů utkají s Rapidem Vídeň. První zápas odehrají 20., nebo 21. července v Rakousku, odveta je na programu o týden později. Rozhodl o tom středeční los ve švýcarském Nyonu.
  12:22aktualizováno  13:05

Sparta coby nasazený tým mohla ve 2. předkole nemistrovské části dostat za soupeře jen tři týmy - kromě Rapidu také Galatasaray Istanbul nebo dánský Midtjylland, který loni v závěrečném play off vyřadil pražskou Slavii. Pokud svěřenci trenéra Pavla Vrby z 2. předkola postoupí, získají jistotu minimálně účasti v základní skupině nové Evropské konferenční ligy. V případě, že by přešli i přes 3. předkolo, v němž začne mistrovská Slavia, čekalo by je ještě play off.

Letenští si první účast v kvalifikaci Ligy mistrů od roku 2016 vysloužili druhým místem v lize. Posledních sedm startů v kvalifikaci prestižní soutěže Spartě účast v hlavní fázi nevyneslo. Naposledy se v ní představila v ročníku 2005/06 stejně jako Rapid.

Rapid skončil v posledních dvou sezonách v domácí soutěži druhý za Salcburkem, který rakouskou ligu ovládl osmkrát za sebou. V uplynulém ročníku na něj ztratil 15 bodů. S 32 tituly je Rapid historicky nejúspěšnějším rakouským týmem. Z posledního primátu se však radoval v roce 2008.

Vídeňský celek je pravidelným účastníkem evropských pohárů. V minulém ročníku se představil v základní skupině Evropské ligy, v níž ale v konkurenci Arsenalu, Molde a Dundalku obsadil třetí místo a do vyřazovací fáze nepostoupil. Od posledního startu v hlavní fázi Ligy mistrů neuspěl v kvalifikaci této soutěže třikrát po sobě.

Sparta se s Rapidem utkala naposledy v přátelském utkání v roce 2011, kdy ho porazila 2:0. V evropských pohárech se v novodobé historii mužstva nesetkala. Naposledy se Rapid s českým týmem v evropských pohárech střetl v sezoně 2015/16 v Evropské lize, kdy Plzeň porazil 3:2 doma a 2:1 venku.

Plzeň do Běloruska, Slovácko hraje s Bulhary

Fotbalisté Plzně se v 2. předkole Evropské konferenční ligy utkají s běloruským Dinamem Brest. Slovácko v kvalifikaci nové soutěže narazí na bulharský Lokomotiv Plovdiv. První zápasy jsou na programu 22. července, o týden později se hrají odvety. Viktoria začne doma, tým z Uherského Hradiště venku. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu.

Páté mužstvo uplynulé prvoligové sezony Plzeň se v minulých dvou ročnících nedostala od základní skupinu pohárů. V obou případech po neúspěšném předkole Ligy mistrů nezvládla ani „opravnou“ kvalifikaci Evropské ligy.

V létě 2019 s trenérem Pavlem Vrbou vypadla s Olympiakosem Pireus a poté i s Antverpami. Loni Viktoria pod koučem Adrianem Guľou prohrála s Alkmaarem, pak sice vyřadila dánské SönderjyskE, ale v závěrečném 4. předkole Evropské ligy nestačila na izraelskou Beer Ševu.

Slovácko, které v nejvyšší soutěži skončilo na čtvrtém místě a dosáhlo historického úspěchu, dosud hrálo na evropské scéně jen někdejší letní Pohár Intertoto. V něm se naposledy představilo před 18 lety.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!