Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Spartu čeká továrna na talenty. Lille je podceňované, ale nesmírně nebezpečné

Adam Hložek a Ladislav Krejčí po třetím gólu foto:  Michal Sváček, MAFRA

Lille - Po čtyřleté odmlce vstupuje dnes fotbalová Sparta spolu se Slavií a Libercem do základních skupin Evropské ligy. Návrat mezi elitu si ale Letenští jistě představovali jinak.
  7:05

K ostrému utkání naposledy nastoupila Sparta před devatenácti dny, kabinu navíc zachvátila zranění a pozitivní testy klíčových hráčů. A aby toho nebylo málo, hned na úvod ji čeká francouzské Lille. V tuzemsku trochu podceňovaný, ale nesmírně nebezpečný celek. Vždyť jde aktuálně o lídra francouzské ligy.

„Skupina má parametry Ligy mistrů,“ uvedl pro klubový web kapitán Bořek Dočkal, který připomněl, že v ní je i druhý dnešní pár – nejúspěšnější tým skotské historie Celtic Glasgow a vedoucí tým italské Serie AC Milán.

„Evropskou ligu jsem si zahrál už dvakrát a vím, že jsou to lidé jako my. Můžeme v pohodě postoupit,“ nebojí se těchto výzev útočník Lukáš Juliš.

Ano, stát se může všechno. Třeba Celtic zažívá na mezinárodní scéně období ústupu, z dříve pravidelné účasti v Lize mistrů se stává výjimečná událost.

AC Milán má sice k dispozici Zlatana Ibrahimoviće, ale Evropskou ligu může kvůli náročnému programu pojmout jako šanci na pošetření opor.

Největší respekt by na Letné mělo vzbuzovat právě Lille. Tým ze čtvrtého koše plný mladých a hladových vlčáků, kteří se chtějí ukázat a přilákat pozornost daleko věhlasnějších klubů.

Fotbalový úkaz Hazard

V Lille to s talentovanými fotbalisty zkrátka umí. Hned několik hráčů, kteří prošli vyhlášenou klubovou akademií, později zakotvilo na prestižních evropských adresách. Namátkou: Benjamin Pavard (Bayern Mnichov), Divock Origi (Liverpool), Idrissa Gueye (PSG), Lucas Digne (Everton).

Adam Hložek a Lukáš Juliš po třetím gólu
Ladislav Krejčí se raduje z vítězné branky

Mládežnickými výběry Lille se mihl i Franck Ribéry, celek ze severu Francie se může hrdě hlásit také k Edenu Hazardovi, se kterým podepsal profesionální kontrakt už v šestnácti letech. „Měl neuvěřitelný cit pro hru. Jeho vstup mezi dospělé byl trochu komplikovaný. Talentu měl na rozdávání, ale nerespektoval ostatní ohledy, které obnáší život profesionální sportovce,“ řekl pro Nord Éclair ředitel akademie Jean-Michel Van Damme.

Jeho slova potvrzuje i bývalý kapitán týmu Rio Mavuba, který v letech 2017–18 oblékal také dres Sparty: „Jednou jsme si zašli na drink a trochu se to protáhlo. Dalšího rána byl Eden pořád opilý, večer jsme měli zápas. Běžela 30. minuta a on už nastřílel hattrick. Celou noc propil, nespal, a pak tohle? Nechápal jsem to.“

Přestože je momentálně Hazard světovou hvězdou, mezi nejdražšími hráčskými artikly Lille ale drží až třetí místo. Minulý rok jej překonal Nicolas Pépé a před pár měsíci také Victor Osimhen. Prvního jmenovaného koupil Arsenal za 80 milionů eur, nigerijský útočník vyšel Neapol na 70 milionů eur. Aktuální lídr Ligue 1 si přitom oba ofenzivní hráče dohromady pořídil za 32 milionů eur. Lille jednoduše funguje jako špičková přestupní stanice, kde mladí hráči dostanou prostor ke zlepšení a šanci posunout se na daleko lukrativnější štaci.

I z toho je zřejmé, že Spartu nečeká nic snadného. Soupeř je rozjetý z domácí soutěže, kde ještě neprohrál a v sedmi zápasech inkasoval pouze dvakrát. Pražany navíc trápí zdravotní problémy klíčových opor. Trenéru Kotalovi vypadla kompletní stoperská trojice, k Dávidu Hanckovi a Lukáši Štětinovi se při posledním srazu národního týmu přidal také Ondřej Čelůstka.

Jak se s první těžkou zkouškou pražský celek popasuje?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!