Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Našli ho na pláži ve fotbalovém dresu. Mladík přežil tsunami, teď si plní sen

Sport

  14:57
LISABON - I tragická událost píše šťastné příběhy. V prosinci roku 2004 přežil tehdy sedmiletý chlapec jménem Martunis ničivou vlnu tsunami, která usmrtila jeho matku a obě sestry. Snědého klučinu našli po třech týdnech vysíleného na pláži v portugalském dresu. Teď, jedenáct let poté, podepsal mladý Indonésan smlouvu se Sportingem Lisabon.

Martunis přežil ničivou vlnu tsunami, teď podepsal smlouvu se Sportingem Lisabon. foto: Facebok, Martunis

S kamarády čutal do mičudy, načež se zvedla obří masa vody a zalila pevninu. Neštěstí připravilo o život téměř čtvrt milionu lidí. Někteří se utopili, jiné usmrtili předměty, které s sebou rozzuřené moře vláčelo.

Martunis přišel při tragédii o rodinu, sám ale o svůj život statečně bojoval. Skupinka britských novinářů ho našla až za 21 dnů: byl pokousaný od moskytů a později vyprávěl, že pil kalnou vodu a jedl sušené nudle.

Bylo mu sedm. Na sobě měl ušpiněný portugalský fotbalový dres s číslem 10, které tehdy nosil Rui Costa, a říkal, že se chce po vzoru svého dědečka stát profesionálem. Jeho sen se nyní začíná plnit.

Ronaldo mu zaplatil studium

Smrtící vlna mu paradoxně v životní cestě pomohla. Portugalský svaz ho pozval do čestné lóže na kvalifikační zápas, Cristiano Ronaldo zase chlapce osobně navštívil, zaplatil mu studium a rekonstrukci domu, kde vyrůstal. 

„Málokdo by se dokázal srovnat s tím, co prožil. Je to silný kluk s obrovskou vůlí,“ řekl o něm Ronaldo. Martunis se stal mediální hvězdou, marketingovým tahákem.

Nyní se sedmnáctiletého klučiny ujal Sporting Lisabon, v úspěšném klubu bude působit v mládežnické akademii. Své dovednosti tam kdysi pilovali Luis Figo nebo právě Ronaldo.

„Budeme s ním pracovat, aby z něj byl nejen dobrý fotbalista, ale také dobrý člověk. Každý by měl dostat šanci na slušný život a místo ve společnosti,“ uvedl na klubovém webu předsedu lisabonského celku Bruno de Carvalho.

„Jsem šťastný, splnil se mi sen,“ reagoval Martunis. 

Odstartuje hvězdnou kariéru?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!