Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Našli ho na pláži ve fotbalovém dresu. Mladík přežil tsunami, teď si plní sen

Sport

  14:57
LISABON - I tragická událost píše šťastné příběhy. V prosinci roku 2004 přežil tehdy sedmiletý chlapec jménem Martunis ničivou vlnu tsunami, která usmrtila jeho matku a obě sestry. Snědého klučinu našli po třech týdnech vysíleného na pláži v portugalském dresu. Teď, jedenáct let poté, podepsal mladý Indonésan smlouvu se Sportingem Lisabon.

Martunis přežil ničivou vlnu tsunami, teď podepsal smlouvu se Sportingem Lisabon. foto: Facebok, Martunis

S kamarády čutal do mičudy, načež se zvedla obří masa vody a zalila pevninu. Neštěstí připravilo o život téměř čtvrt milionu lidí. Někteří se utopili, jiné usmrtili předměty, které s sebou rozzuřené moře vláčelo.

Martunis přišel při tragédii o rodinu, sám ale o svůj život statečně bojoval. Skupinka britských novinářů ho našla až za 21 dnů: byl pokousaný od moskytů a později vyprávěl, že pil kalnou vodu a jedl sušené nudle.

Bylo mu sedm. Na sobě měl ušpiněný portugalský fotbalový dres s číslem 10, které tehdy nosil Rui Costa, a říkal, že se chce po vzoru svého dědečka stát profesionálem. Jeho sen se nyní začíná plnit.

Ronaldo mu zaplatil studium

Smrtící vlna mu paradoxně v životní cestě pomohla. Portugalský svaz ho pozval do čestné lóže na kvalifikační zápas, Cristiano Ronaldo zase chlapce osobně navštívil, zaplatil mu studium a rekonstrukci domu, kde vyrůstal. 

„Málokdo by se dokázal srovnat s tím, co prožil. Je to silný kluk s obrovskou vůlí,“ řekl o něm Ronaldo. Martunis se stal mediální hvězdou, marketingovým tahákem.

Nyní se sedmnáctiletého klučiny ujal Sporting Lisabon, v úspěšném klubu bude působit v mládežnické akademii. Své dovednosti tam kdysi pilovali Luis Figo nebo právě Ronaldo.

„Budeme s ním pracovat, aby z něj byl nejen dobrý fotbalista, ale také dobrý člověk. Každý by měl dostat šanci na slušný život a místo ve společnosti,“ uvedl na klubovém webu předsedu lisabonského celku Bruno de Carvalho.

„Jsem šťastný, splnil se mi sen,“ reagoval Martunis. 

Odstartuje hvězdnou kariéru?

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...