Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šmicer a spol. k rezignaci: Chtěli jsme, aby se našimi analýzami vedení zabývalo

Bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. foto: ČTK

Během čtvrtka podali členové Sportovní rady na fotbalové asociaci rezignaci, nyní vysvětlují: „Neměli jsme ambici řídit český fotbal, ale usilovali jsme o to, aby se našimi doporučeními a analýzami vedení skutečně zabývalo, protože jsme se této práci všichni věnovali zodpovědně a s cílem pomoci celému našemu fotbalu.“
  13:59

Parta okolo Vladimíra Šmicera, který Sportovní radě FAČR předsedal, vysvětluje své kroky v prohlášení zaslaném České tiskové kanceláři.

„Sportovní rada se po dlouhodobém a důkladném zvážení všech okolností rozhodla rezignovat. Důvodem byl přetrvávající názorový nesoulad s vedením asociace ve vnímání role a významu sportovní rady a především pak jejích doporučení ve sportovní oblasti fungování FAČR,“ uvedla rada.

„V tomto ohledu se jednalo především o posílení pozice technického ředitele, jasné pojmenování odpovědností a kompetencí ve sportovní struktuře asociace, priorit v oblasti investic a úspor právě ve sportovních projektech a výchově hráčů a trenérů,“ pokračuje.

Členové sportovní rady si podle prohlášení, které zveřejnili, byli vědomi, že mají pouze poradní roli. Chybělo jim však, aby se jejich doporučeními a analýzami vedení asociace v čele s předsedou Petrem Fouskem a výkonným výborem opravdu vážně zabývalo.

Sportovní rada fungovala od března 2022.

Vedle Šmicera v ní v úvodu zasedli další bývalí reprezentanti a nynější kluboví funkcionáři Tomáš Rosický se Zdeňkem Grygerou, skaut Jan Říčka, mládežnický trenér Antonín Barák starší, současný sportovní manažer druholigové Zbrojovky Brno Zdeněk Psotka a bývalý reprezentační mluvčí a jedna z tváří hnutí Fevoluce Ondřej Lípa.

Později se složení obměnilo. Do čtvrtka v ní zůstávali Šmicer, Grygera, Rosický, Říčka a Lípa, Psotku s Barákem předloni v říjnu nahradili prezident Unie českých trenérů Verner Lička a Hana Výmolová za ženský fotbal.

Komise měla mít široký záběr a vedení FAČR měla poskytovat svůj pohled na reprezentační výběry, mládež, akademie, strukturu soutěží či post technického ředitele.

„Rezignaci jsme vzali na vědomí a tématem se bude zabývat výkonný výbor asociace na svém nejbližším zasedání,“ uvedla ve čtvrtek večer FAČR.

Autoři: ,