Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Levý: Bude těžké úspěchy Plzně zopakovat

Sport

  14:22
PRAHA - Pouť fotbalové Plzně pohárovou Evropou skončila. Západočeši v základní skupině Ligy mistrů obsadili třetí příčku, která jim zaručila účast v jarní fázi Evropské ligy, kde ovšem po dvojzápase se Schalke 04 vypadli. I tak za sebou zanechali výraznou stopu. "Evropa nás vzala do podvědomí," říká bývalý kouč Plzně Stanislav Levý.

Schalke - Plzeň (Limberský) foto: ČTK

Jak hodnotíte Plzeň v evropských soutěžích?
Dojem zanechala určitě pozitivní. Potvrdila to i ve čtvrtek na Schalke, kdy nešťastně vypadla. Plzeň přispěla i k tomu, aby se o českém fotbale opět v Evropě mluvilo, ale jedna sezona na větší respekt nestačí. Ovšem jistě nás fotbalová Evropa vzala do vědomí. Nakonec úspěšné tažení Plzeň zakončila výborným výkonem na Schalke.

Zápasy Plzně v evropských pohárech:

Mohla dokázat ještě něco víc?
Kdybychom dali dvojzápas se Schalke dohromady, tak bych ji dokonce viděl na postup. Problém byl v domácím utkání, kdy převahu a šance nedokázala proměnit a Schalke uhrálo šťastnou remízu 1:1. Plzeň se s tím ale v odvetě porvala výborně, i když dohrávala v deseti hráčích. Podle mě ji nepochopitelný zkrat Bakoše stál postup.

O Schalke je známo, že sází především na defenzívu... Zklamalo vás?
Je pravda, že nepředvádí permanentně atraktivní fotbal. Výjimkou bylo, že o víkendu porazilo Wolfsburg 4:0, ten se ale trápí sám se sebou... Doma proti Plzni mělo možná v podvědomí brzký gól a myslelo si, že se mu nemůže nic stát. Schalke mě ale hlavně zklamalo v úvodním zápase v Plzni.

V čem?
Jednoznačně pasivitou. Nebyli na utkání připravení, Plzeň podcenili a nebrali ji vážně. Schalke mělo ohromné problémy třeba i se standardními situacemi.

Kdy vás Plzeň v evropských pohárech nejvíce překvapila?
Zápasů, které odehrála slušně, bylo víc. Asi nelze vybrat jeden. Můžu spíše komplexně hodnotit tu její účast. A jak už jsem říkal v úvodu - předvedla se v dobrém světle. Jen s Barcelonou to bylo bez šance, jinak s ostatními týmy sehrála vyrovnané partie, včetně té na AC Milán. Doma s ním dokonce uhrála remízu, i když Italové nastoupili s druhou garniturou.

Levý je koučem albánského KF Skënderbeu Korcë

Je Plzeň nejkonkurenceschopnější český tým na evropské scéně?
Kdybychom mluvili jen o této sezoně, tak ano. I taková Sparty by však měla dosahovat podobných výkonů a výsledků.

Loni Letenští v Evropské lize dokráčeli do stejné fáze, ve které ji vyřadil Liverpool. Rozdíl je v tom, že Plzeň na podzim hrála Ligu mistrů. Nejsou pro vás důležitější výsledky Vrby a spol. s ohledem na atraktivitu hry?
Vrba má ve svých řadách typy hráčů, kteří se prosazují v evropském fotbale - jsou rychlí, dokáží přejít jeden na jednoho a bleskově se umí přeorientovat z defenzívy na ofenzívu a naopak... Ta atraktivita je to podstatné, co dělilo Plzeň od Sparty. Proto bych výkony Viktorky stavěl výš.

Čeho si na Plzni nejvíce ceníte?
Plzeň nejenom že měla dobré výsledky, ale jak už jsem říkal, hrála i pohledný fotbal. To si myslím, že je podstatné.

Anketa

Je Plzeň nejkonkurenceschopnějším českým klubem na evropské scéně?

Ano 218
Ne 17

S největší pravděpodobností západočeský klub v létě opustí trenér Pavel Vrba. Je to největší možné oslabení? Je Vrba hlavním strůjcem úspěchu?
Já říkám, že trenér bez mančaftu a mančaft bez trenéra nemůže fungovat - jsou to spojené nádoby. Vyzdvihovat jenom jednu osobu asi nelze. V Plzni si mužstvo především sedlo. Důležité také je, že vedení mělo trpělivost a zbytečně nerozprodalo hráče. Teď se jim to vrátilo v podobě vydělaných peněz z letošní sezony v evropských pohárech.

Může i pod jiným trenérem dosáhnout takových úspěchů? 
To bych si netroufl tvrdit. To, co Plzeň dokázala, bude pro ni v budoucnu pod jakýmkoliv trenérem, i kdyby Vrba zůstal, hodně těžké vyrovnat. Navíc odejde i Pilař, Horváth nebude mladší... Bude to v každém případě obtížné.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!