Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Šťastný konec v Edenu, zábavu obstarala Sparta

Sport

  14:53
Chvíli to v neděli vypadalo, že se bude opakovat oblíbená furiantská soutěž z jara mezi slávisty a jejich hlavními soupeři: Když vy můžete ztrácet body, tak my taky! Nicméně konec dobrý, všechno dobré. Proto volně parafrázujme našeho trenéra Karla Jarolíma a uzavřeme hodnocení zápasu s Viktorkou raději konstatováním, že vyhrát, když se všechno daří, dokáže každý blbec.

Slavia slaví. foto: ČTK

Pohled na tabulku by nás ovšem neměl ukolébat. Nejdůležitější zápasy mají sešívaní ještě před sebou a proti Žilině, Hamburku či Ajaxu se bude nutné výkonnostně vrátit tak o měsíc zpět. Ani náskok před Baníkem není nic, co by Slavii dávalo nějakou ligovou definitivu.

Ale nezabývejme se elitářsky jen týmy z popředí domácí soutěže, i v nižších patrech se odehrávají často zajímavé věci. Jako třeba utkání spolků z Letné a z Proseka, jež se z neznámých důvodů honosí názvy legendárních klubů české fotbalové historie, i když je dost obtížné uvěřit, že s nimi mají doopravdy něco společného.

Jejich duel ovšem přinesl nadstandardní zábavu. Sedm gólů, pyrotechnické efekty, bonusových osm minut navíc a díky citlivému rozhodčímu, který červenou kartou srovnal poměr sil na hřišti, i vyrovnanou hru.

O pěkné představení se zasloužili oba soupeři, a proto muselo být všem citlivějším duším poraženého týmu líto. Bude však asi ještě hůř. Alespoň to slibuje letenský brankář Blažek, který se v zápase blýskl jedním celým úspěšným zákrokem. "Zajímá mě jenom to, abychom Spartu dostali tam, kde má být a kam i patří," vyhrožoval fanouškům rudých po zápase Blažek.

Autor (39) je tradicionalista ctící víru otců a zásadu, že krev není voda, i pokud jde o fotbal a věrnost Slavii.