Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Statistiky Eura: nejvíc střílí Španělé

Sport

  11:26
VÍDEŇ - V základních skupinách fotbalového mistrovství Evropy vyslali nejvíc střel Španělé, ale nejlepší mušku měli Nizozemci. V držení míče vedou Portugalci, nezaměstnanější brankáře měli Rusové a Švédové. Nejčastěji faulovali Poláci. Vyplývá to ze statistik zveřejněných na oficiálních stránkách UEFA.

Španělé jsou pilní střelci. foto: ČTK

Španělé vypálili celkem 58 střel, 27 z nich mířilo mezi tyče a osm skončilo v síti. Osmkrát trefil branku David Villa a se čtyřmi góly také vede tabulku střelců, přestože ho v posledním zápase ve skupině proti Řekům trenér šetřil. V efektivitě střelby jsou na tom ještě o něco lépe Nizozemci, kteří z 50 střel vytěžili devět gólů.

Čeští fotbalisté jsou ve spodní části tabulky. S 34 střelami jim patří čtvrté místo od konce, hůř jsou na tom jen Rumuni, Švédi a také Turci, kteří si však mohou bilanci ještě vylepšit. Jen 11 střel na branku řadí Českou republiku na předposlední místo před Rumuny. Čtyři vstřelené góly však svěřencům trenéra Karla Brücknera vynesly dělené páté místo.

Nejzaměstnanějšími brankáři byli v základní části Rus Akinfejev a Švéd Isaksson, kteří zneškodnili po dvaceti střelách. Petr Čech je s 18 úspěšnými zákroky třetí, ale spolu s Francouzem Coupetem vede nelichotivou tabulku v počtu inkasovaných gólů. Oba lovili míč ze své sítě šestkrát.

Nejčastěji zastavovali soupeře faulem Poláci, jimž rozhodčí odpískali 67 nedovolených zákroků. Nejslušnější jsou podle tohoto kritéria Němci se 42 fauly, bilanci jim však kazí červená karta pro Schweinsteigera. Dalšími vyloučenými hráči byli Turek Volkan a Francouz Abidal.

V ofsajdu praporek rozhodčích nejčastěji nachytal Portugalce, z jednotlivců pak Rusa Pavljučenka a Rumuna Mutua, oba mají po pěti odpískaných ofsajdech. Nejvíc toho na šampionátu naběhal ruský záložník Zyrjanov, jemuž speciální systém naměřil celkem 34,15 kilometru. Jan Polák je s uběhnutou vzdáleností 33,3 km třetí. Největší rychlost 31,78 km/h dokázal vyvinout Chorvat Olič. Jeho krajan Modrič vstřelil nejrychlejší gól na šampionátu. V zápase s Rakouskem na něj potřeboval jen necelé čtyři minuty.

Celkem padlo ve 24 zápasech 57 gólů, což představuje průměr 2,37 gólu na zápas. To je méně než na obou předchozích šampionátech. V roce 2000 to bylo 2,74, před čtyřmi lety 2,48.

Statistiky ME:
Nejvíc vstřelených gólů: Nizozemsko 9 - Villa (Šp.) 4
Nejvíc střel: Španělsko 58 - Pavljučenko (Rus.) 18
Nejvíc střel na branku: Španělsko 27 - Pavljučenko (Rus.) a Villa (Šp.) po 8.


Nejvíc přihrávek na gól: Altintop (Tur.) 3
Nejrychlejší gól: Modrič (Chorv.) 3:35 min.
Nejvíc inkasovaných gólů: Čech (ČR) a Coupet (Fr.) po 6
Nejvíc zásahů brankáře: Akinfejev (Rus.) a Isaksson (Švéd.) po 20
Nejvíc ofsajdů: Portugalsko 15 - Pavljučenko (Rus.) a Mutu (Rum.) po 5
Nejvíc faulů: Polsko 67 - Nani (Portug.) 12
Nejvíc žlutých karet: Turecko 10
Nejvíc červených karet: Německo, Francie a Turecko po 1 - Schweinsteiger (Něm.), Volkan (Tur.), Abidal (Fr.)
Nejvíc faulovaných: Švýcarsko 70 - Behrami (Švýc.) 14
Nejvíc rohových kopů: Rusko 27 - Krzynówek (Pol.) a Nihat (Tur.) po 15
Největší držení míče: Portugalsko 55 procenta
Nejmenší držení míče: Švédsko 42,67 procenta
Nejméně střel: Turecko 31
Nejméně střel na branku: Rumunsko 7
Nejméně faulů: Německo 42
Nejvíce naběhaných metrů: Zyrjanov (Rus.) 34,15 km
Největší rychlost: Olič (Chorv.) 31,78 km/h