Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Stramaccioni si stěžoval na rozhodčí. Vrbu překvapila neuvěřitelná chuť Sparty

Sport

  22:16
PRAHA - Trenér Andrea Stramaccioni si posteskl, že si fotbalisté Sparty nezasloužili v dnešním šlágru 10. ligového kola s Plzní prohrát 0:1. Nechtěl se bavit o jednotlivých výrocích rozhodčího Radka Příhody, spíš ho rozladilo, že sudí podle něj obecně nemají k letenskému klubu a například k jeho lídrovi Tomáši Rosickému větší respekt.

Utkání 10. kola první fotbalové ligy: AC Sparta Praha - FC Viktoria Plzeň. Zleva hlavní trenér Sparty Andrea Stramaccioni a plzeňský Pavel Vrba. foto: ČTK

„Nechci mluvit o epizodách, o neodpískané penaltě nebo ofsajdu, ale o celkovém respektu k top klubu, jakým je Sparta. Rosický přišel na hřiště, byl třikrát faulován, ale rozhodčí kartu neudělil. Hejda fauloval čtyřikrát, ale kartu dostal až v 70. minutě. Václav Kadlec měl první faul a hned dostal žlutou kartu,“ řekl na tiskové konferenci Stramaccioni.

„Respektuji výhru Plzně, gratulujeme jim. Ale Tomáš Rosický je legenda. Kdyby někdo v Itálii třikrát takto fauloval Tottiho, dostane kartu. Protože to jsou tvrdé fauly jen za cenu toho, aby ho zastavili. Slyším, o čem rozhodčí hovoří s hráči na trávníku a znepokojuje mě to. Nejsme (nováček italské ligy) Benevento, my jsme Sparta,“ doplnil jednačtyřicetiletý kouč.

Navzdory porážce svůj tým za výkon chválil. „Každý, kdo zápas viděl, mi potvrdí, že jsme si nezasloužili prohrát. Neříkám, že jsme si rovnou zasloužili zvítězit, ale rozhodně ne prohrát. Všichni odevzdali maximum, měli jsme 18 střel, 11 rohů. Jsme velmi zklamaní,“ řekl Stramaccioni.

Sparta po jeho letním příchodu ztratila v šesti z deseti kol a na vedoucí Plzeň má po třetině soutěže manko hrozivých patnáct bodů. „Je to pro nás těžké, když ztrácíme 15 bodů. Je za námi teprve třetina liga. Naším cílem zůstává vrátit se na špici, na první dvě místa, která zaručují účast v Lize mistrů. I když po dnešní prohře to bude těžké,“ uvedl Stramaccioni.

O možném odvolání nechtěl spekulovat. „S majitelem klubu jsem v kontaktu pořád, mluvili jsme spolu před zápasem dnes i včera, také po zápase, kdy přišel do kabiny promluvit s hráči. Soustředím se především na svou práci, abych připravil tým, spekulace nikdy neovlivním,“ dodal Stramaccioni.

Vybojovali jsme to. U Sparty jsem dosud takovou chuť neviděl, řekl Vrba

Chválil soupeře, které ho přitom porazil. "Můžeme být šťastní, že jsme dali gól. Vítězství jsme neuhráli kvalitou jako v předchozích zápasech v Liberci nebo v Boleslavi, ale vybojovali jsme ho srdcem. Sparta podala mimořádný výkon," tvrdil trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba po výhře 1:0.

Když v neděli večer po utkání na Letné vyvolávali hostující fanoušci jeho jméno, Vrba před jejich sektorem ukazoval směrem k hráčům. „Vyhráli oni, ne já.“

Byl šťastný, to se pak utkání hodnotí mnohem příjemněji. A i proto tak poklona rivalovi, která na jeho tým po deseti kolech ztrácí patnáct bodů.

„Bylo to těžké, Sparta odehrála nejlepší zápas sezony. Ale výsledek je v náš prospěch,“ řekl Vrba.

Chválíte Spartu, ale máte na ni patnáctibodový náskok... 
Nic to neznamená. Spartě se může povést to, co nám a třeba vyhraje následujících deset kol ona. Není v jednoduché situaci, ale zlepšuje se. Určitě nic nevzdá a tabulkou ještě zamíchá. Chápu, že pro jejího trenéra je to složitá situace.

Překvapilo vás, jak na své poměry Sparta hrála dobře?
Podala nejlepší výkon v sezoně. Předtím takovou snahu a chuť jsem u ní neviděl. Možná je to tím, že se mužstvo víc a víc sehrává a taky se začíná projevovat práce trenéra. Každý hráč, když přijde do nového prostředí, potřebuje čas na aklimatizaci a buď to pak zvládne, nebo ne. A u trenérů je to podobné. Pak záleží, kolik mu majitel dá prostoru. Ale to je samozřejmě věc Sparty.

A vy asi jste si lepší start přát nemohli, ne?
Co se týče bodů a výsledků, jsme spokojení. Ale máme i hluchá místa, neprocházíme zápasy suverénním způsobem. Někdy máme i štěstí, ale tak to ve fotbale bývá.

Deset zápasů, deset výher. Je Plzeň silnější než při vašem předchozím angažmá, nebo se zhoršila kvality ligy?
Když jsem tenkrát přicházel, byla Plzeň asi jedenáctá a mužstvo budovala. Možná byla v podobné situaci jako dnes Sparta. Velkou práci odvedl kolega Šilhavý, který mužstvo poskládal a já přišel k hotovému. Měl jsem štěstí, že se začalo dařit výsledkově a po dvou letech z toho byl titul.

A ta kvality ligy?
Myslím si, že liga je kvalitnější v současné době. S tím, že jsme vyhráli deset zápasů za sebou, to nemá co dělat. Přicházejí sem hráči, kteří by tenkrát o českou ligu ani nezavadili.

Vyhrát všech deset zápasů od začátku sezony je rekord, který jste vzali právě Spartě. A porazil jste klub, který vás chtěl angažovat, ale vy jste dal přednost rivalovi. Je to pro vás satisfakce?
Rekordy mě nezajímají, za deset kol žádné prémie nedostaneme. Radši budu první i s porážkami, ale po třicátém kole.

A to jednání se Spartou? 
Bylo korektní, já se rozhodl pro Plzeň, protože jsem znal prostředí i hráče. Od Sparty jsem dostal lákavou nabídku, hodně lákavou, ale rozhodl se pro Plzeň.

A jste rád, že jste v Plzni?
Všechny svá rozhodnutí beru kladně, vždycky jsem rozhodl správně.

Miloslav Novák, MF DNES

Autoři: ,