Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Střížkov hrozí bojkotem derby, v Ďolíčku nad tím jen mávli rukou

Sport

  10:50
PRAHA - LIGA ZAČÍNÁ 3 DNY Slovní válka dvou klubů, které oblékají slavný zelenobílý dres Bohemians, přešla do tvrdé ofenzivy Bohemky ze Střížkova. Její šéf a jeden ze spolumajitelů Karel Kapr včera Bohemians 1905 pohrozil, že proti nim na začátku října v ostře sledovaném derby jeho klub vůbec nemusí nastoupit.

Ta pravá Bohemka? foto: ČTK

Důvod? "Falešná" Bohemka, jak Kaprův klub nazývá většina fanoušků, tu "pravou" stále nepovažuje za člena Českomoravského fotbalového svazu. "Není důvod, abychom hráli proti někomu, kdo není členem ČMFS," řekl Kapr na včerejší tiskové konferenci.

Kvůli sporu, který se táhne už čtyři roky, se dokonce obává o regulérnost nadcházejícího ročníku první ligy. "Mělo by se to vyřešit hned. Představte si, že v půlce soutěže soud nebo jakákoliv jiná instituce rozhodne, že Bohemians 1905 hrají neoprávněně, tak co potom?" ptá se střížkovský šéf.

V Ďolíčku se však Kaprovým vyjádřením nehodlají zabývat. "Pokud proti nám Střížkov nenastoupí, znamená to pro nás zisk tří bodů a kontumační výhru, což určitě přivítáme," říká lakonicky ředitel vršovického klubu Lukáš Přibyl. Jak informovaly LN včera - VÍCE ZDE, do kauzy by mohlo vnést více světla nové vedení svazu, jenže nečekaným zatčením bývalého předsedy Pavla Mokrého se spor Bohemians zřejmě odsunul na čas do pozadí.

"Kauza Bohemians je právě jednou z věcí, které přistály na mém stole. Bude to chtít čas," řekl předseda Ivan Hašek a na otázku, zda věří, že se spor vyřeší do vzájemného souboje obou klubů v říjnu, odpověděl: "Jsem si tím jistý." Hráči věří, že se hrát bude Hašek a spol. chtějí oba znesvářené kluby přimět k dohodě o sloučení a na pomoc si přizvali renomovanou advokátní kancelář, která má spor "rozseknout".

Podle Kapra to přitom ani není třeba. "Tvrdíme, že rozbor už je hotov, už minulý výkonný výbor si vyžádal zprávu od advokátní kanceláře. Ta zpráva jednoznačně hovoří v neprospěch Bohemians 1905," tvrdí sebevědomě Kapr. Jeho protějšek Přibyl má však jasno: "Tato jejich argumentace se opakuje již čtyři roky. Po celou dobu hrajeme soutěže ČMFS, obchodujeme s hráči a plníme své závazky. Všichni hráči jsou registrováni na Bohemians 1905 a naše registrační číslo nemůže používat jiný klub," upozorňuje.

Podle něj taková prohlášení jen poškozují dobré jméno Bohemians. "Jeden klub si nemůže určovat, s kým hrát bude, a s kým ne, navíc takovýmto teatrálním způsobem," diví se Přibyl. "Střížkov by měl spíše respektovat nařízení Úřadu průmyslového vlastnictví a upustit od parazitování na jménu Bohemians, a ne dělat silácká gesta, o kterých nemůže rozhodovat," dodává vršovický šéf.

Jenže Kapr se vzdát nehodlá. "Situace je jednoznačná a každý, co rozumí právu, v tom má jasno. I většina lidí ve výkonném výboru a odvolací a revizní komisi uznává naše práva, ale samozřejmě to rozhodnutí je pro ně velmi složité," říká. Jeho hráči přesto věří, že do derby dvou Bohemek nastoupí. "Chci, aby se rozhodlo na hřišti," uznal záložník David Zoubek.

Střížkov nemá na název a logo právo Střížkovští Bohemians Praha používají název a logo slavného klubu neoprávněně. Se zásadním tvrzením přišla organizace, která oba atributy vlastní – TJ Bohemians. "Střížkov stále tvrdí, že má od nás nějaký papír, ale já jsem nic nepodepsal," tvrdí šéf tělovýchovné jednoty Václav Wagner. Právě on může výrazně zasáhnout do sporu o "pravost" dvou Bohemek. A z jeho slov je zřejmé, že se nemíní s počínáním Střížkova smířit. "Byli jsme asi laxní a věřili jsme, že se to vyřeší bez soudu. Ale zdá se, že to bez toho asi nepůjde," naznačuje další kroky Wagner.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!