Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sudí neuznal Chelsea gól, ta ale slaví s Čechem triumf v F.A. Cupu

Sport

  18:10
PRAHA - Guus Hiddink se přece jen loučí s Chelsea získanou trofejí. Petr Čech a spol. vyhráli nejstarší fotbalovou trofej světa - F.A. Cup a získali ji popáté do své moci. V dnešním finále ve Wembley porazila Chelsea 2:1 překvapivého finalistu Everton. Sudí neuznali Chelsea v 81. minutě nejspíše regulerní gól Maloudy, jehož střela orazítkovala břevno a poté padla za brankovou čáru.

Frank Lampard po rozhodující brance. foto: www.skysports.com

Krásné fotbalové odpoledne přitom pro fotbalisty "Blues" nezačalo příliš dobře. Z prvního útoku se totiž trefil Luis Saha v dresu Evertonu a favorita hodně tento úvod zaskočil. Ovšem po patnácti minutách se svěřenci Guuse Hiddinka vzpamatovali a pomalu přebírali kontrolu nad utkáním.

ROZHODUJÍCÍ BRANKA FRANKA LAMPARDA:


Důkazem toho bylo vyrovnání definitivně obrozeného kanonýra Drogby z 21. minuty utkání. Do konce poločasu Chelsea svého soupeře tlačila, další branku ale nepřidala.

ZAJÍMAVOSTI
A REKORDY:

- Gól, který vstřelil v 25 vteřině Louis Saha, byl nejrychlejší v historii soutěže, předchozí maximum Boba Chatta z Aston Villy z roku 1895 překonal o pět vteřin.

- Pro Petra Čecha byl dnešní triumf už šestou trofejí v Chelsea - dvakrát s týmem vyhrál anglickou ligu (2004/05, 2005/06), dvakrát Ligový pohár i Anglický pohár.

- Ashley Cole získal trofej už popáté (dvakrát s Chelsea a třikrát s Arsenalem). Něco podobného se podařilo pouze třem dalším hráčům v 19. století.

Obraz hry se nezměnil ani po poločase, modrá armáda (hrající dnes ovšem ve žlutých dresech) vedená skvěle hrajícím Frankem Lampardem svého soka válcovala. Everton se jen ztěží dostával do rychlých kontrů, které ovšem končili nepřesným centrem nebo střelou vysoko nad. A když už zahrozil v 75. minutě Fellaini, Čech byl na místě, v té době ale již Chelsea vedla 2:1 - krásnou střelou z dálky slabší levačkou se trefil v 71. minutě Lampard.

Deset minut po Lampardovi napřáhl ze stejného místa Malouda, tentokrát ale mířil do druhého růžku. Howard plachtil vzduchem opět marně, Maloudovu pumelenici zastavilo břevno, od kterého se míč odrazil podle televizních záběrů za brankovou čáru, sudí ji ovšem za gólovou neuznali.

NEUZNANÝ GÓL MALOUDY:


Nejeden fanoušek si vzpomněl na rozdílný postup na MS 1966 na stejném místě při voleji Hursta v nastavení finálového zápasu s Německem. Chelsea ovšem zápas dotáhla do vítězného konce i bez pomoci sudího, Everton na zvrat neměl síly. Londýnský celek vyhrál F.A. Cup po letech 1970, 1997, 2000 a 2007 popáté v historii, podruhé se s nejstarší fotbalovou trofejí mohl pomazlit také brankář Petr Čech.

FINÁLE F.A.CUPU:
EVERTON - CHELSEA 1:2 (1:1)

Branky: 1. Saha - 21. Drogba, 71. Lampard
Žluté karty: Hibbert, P. Neville, Baines - Mikel, Lampard
Diváci: 90 tisíc.

Link: Chelsea 2-1 Everton