Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Projekty jako Superliga ohrožují český fotbal, řekl Fousek. Novinku dál odmítá

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek po jednání výkonného výboru v Olomouci. foto: ČTK

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek zopakoval, že on i FAČR jsou proti vzniku Superligy. Český člen výkonného výboru UEFA upozornil, že čtvrteční verdikt Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku neznamená povolení projektu. Superliga podle něj ohrožuje celý tuzemský fotbal.
  19:43

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a mezinárodní federace FIFA blokováním plánované Superligy jednaly v rozporu s evropským právem.

Podle soudců UEFA a FIFA zneužily své dominantní postavení tím, že hrozily sankcemi klubům a hráčům za vstup do jimi neschválených soutěží.

„FAČR stojí proti projektu takzvané Superligy od samého začátku a vždy v této souvislosti aktivně spolupracovala s UEFA, která má jasnou právní a mediální strategii, jak postupovat. Dnešní rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie rozhodně neznamená povolení pro projekt Superligy,“ uvedl v prohlášení Fousek.

Proti Superlize se dnes vyslovila i Sparta, úřadující český ligový mistr. „UEFA se dostává masivní podpory od evropských klubů, ligových soutěží, asociací, hráčů, trenérů i fanoušků, vlád a pochopitelně všech národních asociací,“ uvedl Fousek, který byl v dubnu zvolen do výkonného výboru UEFA, kde má Česko zastoupení po 21 letech.

„Nepochybuji, že i LFA jako člen organizace European Leagues a naše přední kluby Sparta, Slavia a Viktoria Plzeň jako členové Evropské klubové asociace ECA budou zastávat stejnou pozici jako my, protože projekty, jako je uzavřená Superliga, ohrožují i český fotbal. Evropský fotbalový model pyramidy založený na solidaritě a podporující rozvoj mládeže musí zůstat zachován a asociace k tomu přispěje nejvíc, jak bude moci,“ doplnil Fousek.

Založení Superligy předloni oznámilo 12 evropských velkoklubů, projekt ale kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. I pod hrozbou sankcí od UEFA se od něj poté devět klubů odvrátilo, letos se k nim přidal ještě Juventus Turín. Myšlenku tak nadále oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona.

Autoři: ,