Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Odmítají Superligu: většina velkoklubů i české celky. Projekt však má i příznivce

Fotbalisté Realu Madrid se radují z gólu, který vstřelil Rodrygo (vlevo). foto: AP

Princip je stále stejný. Jen co se objeví další – opět značně vylepšený nápad fotbalové Superligy, čelí její organizátoři vlně odmítavých reakcí. Soutěž, která se má osvobodit z dohledu Unie evropských fotbalových asociací (UEFA), totiž tentokrát nepodpořil skoro nikdo. Výjimka přece jen existuje, a to ve Španělsku a Itálii.
  17:01

Jen co se čtvrteční rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie rozšířilo do světa, urychleně přispěchali organizátoři s dalším ohromným projektem s ambiciózní vizí.

UEFA i FIFA před dvěma lety totiž hrozily klubům i hráčům pokutami za účast v jimi neschválené soutěži nezákonně, čehož společnost A22 bleskově využila.

Hlavní tahák? Přenosy zdarma.

K tomu tři úrovně soutěže, mezi nimiž bude možné postupovat i sestupovat. Kvalifikovat se však lze jen do té nejnižší. Dvaatřicet míst v nejvyšších dvou však každý rok zůstane jistých.

Nápad se, podobně jako předchozí pokusy, v nichž sportovní výsledky v domácích soutěžích nehrály stěžejní roli, líbí hlavně Barceloně a Realu Madrid.

„V evropském fotbale končí monopol. Kluby budou mít osud ve vlastních rukou, získají právo vytvořit soutěž, která zmodernizuje náš sport a osloví fanoušky po celém světě. Tento den je dalším triumfem pro svobodu v Evropě, pro fotbal a fanoušky,“ uvedl pro klubový web šéf Realu Florentino Pérez.

„Cítíme, že tento verdikt vydláždil cestu k nové elitní úrovni soutěží v Evropě. Postavil se monopolu ve fotbalovém světě,“ přidala Barcelona.

„Získali jsme právo soutěžit. Monopol skončil. Kluby nyní mohou bez hrozby sankcí samy rozhodovat o své budoucnosti,“ říkal bezprostředně po soudu Bernd Reichart, šéf A22, jenž dříve řídil německou televizi RTL.

Kluby se zatím rozhodly, jen asi opačně, než Reichart chtěl. I takový Juventus, který dříve souhlasně pokyvoval, postupně vycouval.

Dovedete si představit vznik fotbalové Superligy?

celkem hlasů: 4651

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00čtvrtek 28. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Ne2483
Ano1867
Nevím301

Jeden z prvních pak reagoval anglický Manchester United. „Naše pozice se nezměnila. Zůstáváme plně zavázáni účasti v soutěžích UEFA,“ uvedl v prohlášení, které kopíruje postoj Asociace evropských fotbalových klubů (ECA).

Ta sdružuje evropské celky a akcentuje jejich hlas v rámci vyjednávání o budoucí podobě pohárových soutěží. Na jednáních UEFA i FIFA má značné slovo.

Mimochodem, Real ani Barcelona mezi členy letos nefigurují. Organizaci předsedá šéf Paris St. Germain, Násir Al-Chelajfí.

Přímo v Radě ECA má v této sezoně zastoupení jeden z českých stálých členů: pražská Sparta. „Nadále jsme stoprocentně odhodláni spolupracovat prostřednictvím ECA spolu s dalšími kluby na hájení a prosazování hodnot, které definují evropský fotbal,“ napsal úřadující český mistr na svém webu.

Podobně se pak vyjádřila také plzeňská Viktoria, která v asociaci funguje jako přidružený člen, nebo mnichovský Bayern.

„Nadále zastáváme názor, že taková soutěž by byla útokem na význam národních lig a strukturu evropského fotbalu... Dveře do Superligy jsou pro Bayern zavřené,“ prohlásil výkonný ředitel Jan-Christian Dreesen.

Zajímavě ale působí vyjádření neapolského prezidenta Aurelia De Laurentiise, jímž vlastněný klub je též součástí ECA: „Mluvil jsem s panem Pérezem a souhlasili jsme s tím, že je potřeba probrat budoucí plány. Fotbal řídí staříci bez jasné vize,“ řekl deníku Corriere dello Sport.

Podporu však má jen v Pérezovi a Joanu Laportovi (šéf Barcelony), ostatní velkokluby včetně Manchesteru City, Chelsea, Tottenhamu, Dortmundu, Interu, AS Řím, Sevilly, Atlétika nebo Arsenalu, soutěž odmítly. „U nás je to jasné, nechceme nic měnit,“ řekl kouč londýnského celku Mikel Arteta. „Líbí se nám hrát Ligu mistrů a nehodláme činit jinak.“

Z domácích soutěží odmítla Superligu společně se španělskou a francouzskou ligou právě také anglická Premier League. „Fotbal stojí na myšlence otevřených soutěží a možnosti postupů a sestupů, zároveň na otevřené každoroční kvalifikaci do nadnárodních pohárů, které zrodily dlouhotrvající rivalitu a rituály.“

„Za chvíli jsou Vánoce, organizátoři spatřili dárek pod stromkem a začali slavit. Jenže když ho otevřou, zjistí, že v něm moc nezbylo,“ řekl prezident UEFA Aleksander Čeferin. „Fotbal není na prodej.“

Šéf českého fotbalu Petr Fousek (vlevo) a předseda UEFA Aleksander Ćeferin při návštěvě v Praze.

S projektem nesouhlasí ani předseda FAČR Petr Fousek, jenž je mimo jiné členem výkonného výboru UEFA, se slovy, že „ohrožuje český fotbal“.

„Hodně klubů vydalo prohlášení, ze kterých je jasné, kam až sahá 70 let starý monopol. Pochybujete snad o tom, že na ně UEFA tlačí?“ reagoval Reichart.

„Dejte nám čas a nechte nás je přesvědčit. Povede se nám to. Získáme na naši stranu ty nejlepší týmy v Evropě. V danou chvíli oznámíme, které kluby budou Superligu tvořit.“

Projekt po delší době znovu ožívá. Naposledy nevydržel ani osmačtyřicet hodin. Rozhodně však není automaticky u konce. Odlišné názory na fungování existují. Osamocení příznivci teď budou opět jednat, a třeba nakonec – navzdory zkušenostem z minula, tentokrát změní i názor ostatních.

„Nebudeme k souhlasu nikoho nutit, snažíme se spojovat, ne rozdělovat,“ dodal Reichart.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...