Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svěrkoš v Sochaux pomalu uvadá, uvažuje proto o přestupu

Sport

  16:53
BOHUMÍN - Pouze dva góly za sezonu, malé ambice klubu a fotbalový reprezentant Václav Svěrkoš znovu začal přemýšlet o změně angažmá. Ze smlouvy ve francouzském Sochaux ho může hned vyvázat zájemce, který by na stůl vysázel dva miliony eur.

Václav Svěrkoš. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Mám ještě dva roky smlouvu v Sochaux, ale kdyby se objevila nějaká zajímavá nabídka, asi bych se nebránil. Máme jasně danou dohodu, za jakých podmínek by mě klub pustil," řekl dnes novinářům šestadvacetiletý útočník při příležitosti žákovského turnaje Chachar Cup v Bohumíně, jehož je patronem.

Jako by se opakovala historie. Po oslnivých výkonech v Ostravě odchod do ciziny, kde přichází zvolný pokles střelecké potence. Svěrkoš to zažil už před lety po přestupu do bundesligového Mönchengladbachu.

Po úspěšné první sezoně následoval pád, hostování v Hertě Berlín, Austrii Vídeň. Kariéru restartoval návratem do Baníku a ve skvělých výkonech pokračoval i první půlrok po přesunu do Sochaux, kdy na jaře osmi góly pomohl tým zachránit ve francouzské lize.

Uplynulá sezona už tak oslnivá nebyla. Svěrkoš dal sice v prvních čtyřech kolech dva góly, ale pak se zasekl. "Horší je, že jsem góly nedával, i když jsem hrál. V tom je rozdíl oproti Mönchengladbachu, kde jsem nedostával šanci," uvedl Svěrkoš. "Jediným pozitivem je, že jsme se zachránili už několik kol před koncem. Ale já osobně se sezonou spokojený být nemůžu," uznal.

Jeho čich na góly trpí i tím, že francouzský celek nevyznává zrovna ofenzivní fotbal. Sochaux mělo po St. Etienne druhý nejslabší útok v soutěži. "Pravda je, že jsme v zápasech mívali dost málo šancí. Ony ty góly ani nebylo moc z čeho dát," tvrdil Svěrkoš, který doplatil i na odchod sehraného parťáka z útoku Erdinga.

Trápí ho také malé ambice klubu. Sochaux je skromné, záchrana mezi elitou mu stačí ke spokojenosti. "Přijde mi, že ani nikomu nevadí, že pořád hrajeme o záchranu. Já bych si ale chtěl zahrát o nějaké vyšší cíle. Proto bych třeba i změnu uvítal," uvedl Svěrkoš.

Konec sezony mu znepříjemnil zánět v achillovce. Poslední měsíc vůbec nenastupoval. "Už to je v pořádku, můžu naplno běhat. Ale mrzí mě, že jsem kvůli nemohl jet na sraz nároďáku a turnaj v Americe," podotkl.

Na opětovný návrat do Ostravy zatím nemyslí. "Bylo by to fajn, ale zatím chci ještě zůstat v zahraničí," prohlásil Svěrkoš.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...