Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Talenty zaplaví šest měst

Sport

  15:15
PRAHA - Za pár let z nich budou prvotřídní fotbalové hvězdy. Od následujícího týdne je můžete sledovat na vlastní oči v rozpuku jejich kariéry. Na šesti českých stadionech začíná v pondělí mistrovství Evropy hráčů do 19 let. Po nedávno skončeném Euru a kontinentálním mistrovství jednadvacítek jde v evropském měřítku o třetí nejvýznamnější akci.

Představí se i nová posila Lazia Libor Kozák. foto: ČTK

"A je to nejvýznamnější turnaj, který je na našem území k vidění od rozdělení federace,“ vyzdvihl význam šampionátu předseda ČMFS Pavel Mokrý.

V Liberci, Jablonci, Plzni, Příbrami, Mladé Boleslavi a na Žižkově se představí osmička nejlepších mládežnických mužstev včetně českého výběru. Svěřence Jakuba Dovalila postupně čekají v nabité skupině souboje s Anglií, Řeckem a Itálií. Na tribuny usedne záplava skautů z evropských velkoklubů. Pokud se někteří z českých hráčů před jejich očima předvedou v příznivém světle, mohou rychle přestoupit na renomované adresy. Tak jako se to povedlo o minulém víkendu Liboru Kozákovi, který jde z Opavy do Lazia Řím.

"Moje zkušenost je ale taková, že kluby v této kategorii spíš ještě

Program

Pondělí 14. července

skupina A - 17.30

Bulharsko - Maďarsko (Žižkov),

19.30, Německo - Španělsko

(Plzeň). Skupina B - 17.30

ČESKO - Anglie (Jablonec),

19.30, Řecko - Itálie (Ml.

Boleslav)

Čtvrtek 17. července

skupina A - 18.00

Španělsko - Maďarsko

(Příbram), 20.30

Německo - Bulharsko (Plzeň)

Skupina B

18.00, ČESKO - Řecko

(Liberec), 20.00, Anglie - Itálie

(Jablonec)

Neděle 20. července

Skupina A - 20.00

Německo - Maďarsko

(Příbram), Bulharsko -

Španělsko (Žižkov)

Skupina B - 20.00

ČESKO - Itálie (Ml. Boleslav),

Řecko - Anglie (Liberec)

Středa 23. července

Semifinále - 17.30 Plzeň,

20.15 Mladá Boleslav

Sobota 26. července

Finále - 19.00 Jablonec

vyčkávají. O velké kontrakty a zajímavé peníze jde až ve vyšších kategoriích,“ tvrdí hráčský agent Pavel Zíka. Po stříbrném úspěchu dvacítky na loňském mistrovství světa v Kanadě odešli za hranice Šimůnek, Fenin a Kalouda. Podobná lavina se tentokrát čekat nedá.

Vstupné jen 50 korun Třeba pro kapitána devatenáctky Jana Poláka už přišla zajímavá nabídka od jednoho z milánských velkoklubů. "Pokud by ji využil, znamenalo by to spadnout zpátky do juniorky. Raději jsme zvolili variantu, aby pravidelně hrál ligu za Liberec,“ prozradil Zíka.

Pořádání šampionátu je důležité i z jiného než sportovního pohledu. Česká strana si může ověřit, jak zvládá organizaci špičkového turnaje. "Další metu by pro nás potom znamenalo pořádání Eura jednadvacítek,“ upřesnil Mokrý. K němu by vedla cesta pravděpodobně už přes spolupořadatelství s některou ze sousedních zemí.

O náklady na šampionát devatenáctek se dělí UEFA společně s Českomoravským fotbalovým svazem. "Naše část představuje zhruba 20 milionů korun,“ upřesnil šéf svazu. Vyplatí se celá akce? Co si přeje Mokrý? "Budeme spokojení, když se ocitneme na nule.“

Velký otazníkem zůstává divácký zájem. Fanoušky by mohla přilákat cena lístků. Na zápasy se dostanou za jednotnou cenu 50 korun, mládež do 15 let má vstup zdarma. Přesto nelze čekat, že by třeba při pondělním souboji Bulharska s Maďarskem na Žižkově tribuny přetékaly. Solidní návštěva se dá čekat na českých zápasech.

"Je to trochu sázka do loterie. Po Euru zájem o fotbal trochu opadl. Navíc jsou prázdniny a počasí láká k jiným aktivitám,“ zůstal Mokrý při zemi. Jaký ohlas skutečně vzbudí přehlídka fotbalového mládí, ale ukáže až praxe.

Autor: