Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Teplice tentokrát s odkladem zápasu uspěly, hrát se nebude

Sport

  17:24
PRAHA - Soutěžní oddělení profesionálního fotbalu ČMFS odložilo nedělní utkání 16. kola první ligy mezi Teplicemi a Plzní. Důvodem je epidemie prasečí chřipky, kterou má v současné chvíli pět hráčů severočeského mužstva.

Teplický hráč Mahmutovič a kouč Plíšek. foto: ČTK

 Svaz to oznámil v tiskové zprávě.

"Na základě dnešního vyjádření krajského hygienika není možné, aby fotbalisté trénovali, a tudíž zápas je nutné v této chvíli odložit," vysvětlil Lubas, podle kterého jde o odlišnou situaci než před pondělním duelem Olomouc - Teplice, kdy rozhodnutí hygieniků o izolaci hráčů neexistovalo.

Svaz hodlá celý vývoj v teplickém klubu dál sledovat. "Budeme nadále sledovat důsledné dodržování nařízení krajským hygienikem, a to ze dvou důvodů: aby se zabránilo šíření viru chřipky (H1N1) do fotbalového hnutí a zároveň, abychom nevytvořili prostor pro jakékoliv spekulace a pochybnosti o nutnosti odložení tohoto ligového zápasu," oznámil svaz v prohlášení, které média následně obdržela od svazového mluvčího Petra Svěceného.

Termín sehrání zápasu není zatím znám. "Předpokládám ale, že se oba kluby brzy k oboustranné spokojenosti dohodnou," dodal Lubas.

Na jaře by už k podobným tahanicím o případné odložení nemělo docházet.

Vedení soutěže připravuje pro nejbližší ligové shromáždění manuál, na jehož základě by se v podobných situacích postupovalo. Ten by měl vejít v platnost od 17. kola.

Nejčastějším důvodem pro odložení prvoligových zápasů je nezpůsobilost hrací plochy zaviněná nepřízní počasí. Kvůli zdravotním problémům některého z týmů se termíny nejčastěji měnily v sezoně 2005/06, kdy byla na podzim odložena utkání Slovácko - Mladá Boleslav kvůli epidemii příušnic v kádru domácích a Jablonec - Most kvůli infekčnímu onemocnění části hostujícího celku.

Na jaře téhož ročníku muselo Brno odložit kvůli střevní infekci svá utkání proti Blšanům a Slavii. V sezoně 2003/04 se v původním termínu neuskutečnil zápas Plzeň - Blšany kvůli chřipkové viróze v hostujícím mužstvu.

Prasečí chřipka na pochodu
Po Michalu Smejkalovi, v jehož těle byl virus H1N1 odhalen už minulý týden, dopadla další série středečních testů špatně pro Vlastimila Vidličku, který byl v prostějovské nemocnici testován už v pondělí, a dále Tomáše Grigara, Davida Kalivodu a Martina Slavíka. Výsledky testů dorazily do sídla teplického klubu během dneška.

Ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal nařídil, aby byli nemocní hráči izolováni v domácím léčení po dobu dalších deseti dnů a tým se vůbec nescházel pohromadě, protože hrozí riziko šíření nákazy. Trmal už doporučil odložit pondělní zápas Teplic v Olomouci, písemné vyjádření však tehdy svaz nedostal.

"Vzhledem k tomu, že onemocnění může postihnout i další osoby a zejména ty, které byly s nemocnými v úzkém kontaktu, rozhodl jsem se, že se jedná o vzájemné epidemiologické souvislosti, a proto se jedná o ohnisko nákazy," stojí ve zprávě ústecké hygienické stanice, podle níž tepličtí fotbalisté musejí okamžitě ukončit fyzickou zátěž.

Zbytek teplického kádru, v němž prý zbylo šest zdravých hráčů, bude úplně rozpuštěn a Severočeši, kteří vedou ligu o dva body před Jabloncem, se podle Hrdličky sejdou až na začátku ledna na startu zimní přípravy.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...