Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Teplice vládnou lize, porazili Jablonec vlastním gólem brankáře Špita

Sport

  18:14aktualizováno  9. listopadu 9:02
OLOMOUC/TEPLICE - Fotbalisté Ostravy splnili proti Kladnu roli papírových favoritů a vítězstvím 2:0 se na rozdíl bodu přiblížili vedoucímu tandemu první ligy Teplice - Jablonec. Olomouc doslova zničila tápající Liberec 4:0. Fotbalisté vedoucích Teplic dnes nad druhým Jabloncem 1:0 vlastní brankou Špita. V čele tabulky nyní mají Tepličtí tříbodový náskok.

Baník Ostrava v zápase s Kladnem. foto: ČTK

FK Teplice - Baumit Jablonec 1:0 (0:0)

Branka: 48. vlastní Špit.
Rozhodčí: Jílek - Filípek, Hojsík. ŽK: Lukáš - Krejčí. Diváci: 6085.

Rozhodnutí přinesla střela Mahmutoviče, kterou si v 48. minutě srazil do branky jablonecký gólman Špit.

Na Stínadla konečně alespoň na podzimní ligový šlágr dorazilo o trochu více fanoušků než obvykle, ale moc atraktivního fotbalu neviděli. Nejenže hosté působili zvlášť v první půlhodině kompaktněji, ale především byli nebezpečnější kolem domácí šestnáctky

Baník Ostrava - SK Kladno 2:0 (1:0)

Branky: 33. M. Strnad, 76. Řezník.
Rozhodčí: Zelinka - Zlámal, Ubias. ŽK: Marek, Neves, Mičola - Szabo. Diváci: 5206.

 

O góly Baníku se dnes postarali Strnad s Řezníkem, Baník pošesté v řadě neprohrál. Hosté naopak na Bazalech neměli vyloženou šanci, jsou pět kol bez vítězství a už 450 minut čekají na branku.

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 0:4 (0:2)

 Branky: 32. a 60. Šultes, 29. Ordoš, 53. Rossi.
Rozhodčí: Jech - Handlíř, Štěrba. Bez karet. Diváci: 2617.

Fotbalisté Olomouce potvrdili vysokým vítězstvím 4:0 v Liberci skvělou formu z posledních týdnů, připsali si už čtvrtou výhru po sobě a stoupají tabulkou. Nejtěžší domácí porážku Slovanu v samostatné historii zařídili svými góly Ordoš, Rossi a Šultes, který se trefil dvakrát. Pod Ještědem se hrála nezvykle otevřená partie, která jako by ani neměla v taktikou svázané české lize místo. Oba týmy nastoupily v ofenzivním rozestavení, hosté dokonce tradičně s třemi útočníky a na hřišti tak vznikl prostor pro zajímavé akce. Stříleli však pouze hosté.

Jak brankář sebral střelci gól

Celých osmačtyřicet minut se jablonecký brankář Michal Špit mohl kochat útočnými akcemi svých spoluhráčů. Nemířila na něj snad jediná střela. V tom se na velkém vápně napřáhl teplický fotbalista Aidin Mahmutovič, zazvonilo břevno, a když se Špit za dělovkou otáčel, ještě odraženému míči patou pomohl do vlastní sítě.

"Moje chyba. Tak blbej gól jsem ještě nedostal," kroutil nešťastně hlavou gólman. Smolná branka znamenala porážku jeho Jablonce v severočeském derby s Teplicemi.

Přišlo to tak nečekaně, že i tepličtí fanoušci rozdali několik tázavých pohledů svým sousedům na tribuně, než pochopili. "Ani se jim nedivím. Taky jsem to nečekal. Sám upřímně nevím, jak to tam padlo. Vůbec jsem to nečekal, takový gól jsem ještě v životě nedal," škrábal se nevinně na hlavě bosenský útočník ve službách Teplic.

Ještě než se kanonýr dostal k samotné střele, musel si poradit s bránícím Pavlem Drskem. Pohybem doprava si Mahmutovič udělal zkušeně prostor a vypálil. "Byli jsme na něj připravení. Jinak se k žádné šanci nedostal. S Pavlem (Drskem) jsem mluvil, ale nemůžu mu nic vytknout. Nečekal, že v takové pozici opravdu vystřelí. Myslel, že se spíš pokusí prodrat i s balonem," krčil rameny jablonecký trenér František Komňacký.

"Věřil jsem si, jen jsem nečekal, že to fakt vyjde," kontroval Mahmutovič. Ani mu nevadilo, že v oficiálním zápise je pod jeho střeleckým zářezem jméno brankáře Špita. "Ano. Tečoval jsem to achillovkou," přiznal se gólman.

Nestihl prý zareagovat, protože míč ve vzduchu zaplaval a snesl se za jeho záda na brankovou konstrukci. "Míče se v dnešní době ve vzduchu hrozně motají. Aidin to ale trefil nádherně, byl to moc krásnej gól," pochválil střelce rezignovaně Špit.

Teplice si podle jeho názoru nezasloužily vyhrát o nic víc než Jablonec. "Na rozdíl od nás dali gól. My stříleli jen pánubohu do oken. Na rovinu ale musím říci, že jsem od Teplic čekal víc," dodal trochu naštvaně.                                                      (Michal Hořejší)

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...