Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Že jsem se při penaltách choval nefér? Nemyslím si, brání se gólman Krul

Sport

  11:06
SALVADOR/PRAHA - Brankář nizozemských fotbalistů Tim Krul je na mistrovství světa za hrdinu. Jako náhradník vychytal penaltový rozstřel proti Kostarice, a pomohl tak svému týmu do semifinále. Teď se však musí bránit, že se nechoval zrovna podle zásad fair-play.

Bryan Ruiz (vlevo) z Kostariky a Tim Krul. foto: ČTK/AP

„Nemyslím si, že jsem udělal něco špatného,“ řekl Krul novinářům na tiskové konferenci den po utkání.

Šestadvacetiletý brankář z Newcastlu se dostal na hřiště v posledních sekundách prodloužení, kdy nahradil Jaspera Cillessena. Trenér Louis van Gaal věřil, že má v penaltách víc šancí.

Což se potvrdilo. Krul zneškodnil dva pokusy kostarických fotbalistů (Bryana Ruize a Michaela Umani) a vysloužil si chválu nejen svých spoluhráčů. Přesto teďmusí odpovídat na nepříjemné otázky...

Před každou penaltou totiž přišel k soupeři a snažil se ho rozhodit. Jak? Co přesně jim říkal? Bylo to nesportovní?

ČTĚTE TAKÉ

„Nekřičel jsem nic sprostého ani nic agresivního. Jen jsem jim říkal, že vím, kam tu penaltu kopnou. Zkoušel jsem se jim dostat do hlavy a fungovalo to,“ vysvětloval Krul.

A pokračoval: „Ano, je to způsob, jak střelce trošku rozhodit. Byli pod velkým tlakem, stejně jako jsem pod velkým tlakem byl já. Prostě jsem jen dělal všechno, co bylo v mých silách, abych uspěl.“

Pravdou je, že kostaričtí fotbalisté si na Krulovo chování po zápase nestěžovali.

Na Nizozemsko čeká ve středečním semifinále Argentina. A evropský tým si věří...

„Argentina má skvělý tým, jinak by nemohla být na mistrovství světa tak daleko. Ale skvělý tým máme i my. Myslím, že do toho zápasu můžeme jít zdravě sebevědomí. A jestli bychom zase chtěli penalty? Lepší by bylo, kdybychom rozhodli už po devadesáti minutách,“ dodal Krul.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!