Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

V 88 letech zemřel Titus Buberník, stříbrný medailista z Chile

Titus Buberník foto: Profimedia.cz

V 88 letech zemřel bývalý československý fotbalový reprezentant Titus Buberník, stříbrný medailista z mistrovství světa v roce 1962 v Chile. S národním týmem získal také bronz na prvním evropském šampionátu o dva roky dříve.
  13:50aktualizováno  15:45

O jeho úmrtí informoval na svém webu slovenský fotbalový svaz, podle kterého Buberník zemřel v noci na dnešek.

„Elegance mu byla vlastní jako dýchání. V životě i ve fotbale, v dresu i v saku právníka, pod basketbalovým košem i v kopačkách. Kdyby ke jménu patřil jednoslovný přívlastek, bylo by to slovo džentlmen,“ napsal slovenský svaz o Buberníkovi, který v dresu československé reprezentace odehrál 23 zápasů a dal pět gólů.

Během kariéry nastoupil Buberník k 276 ligovým zápasům. Drtivou většinu z nich (264) odehrál v dresu Červené hviezdy Bratislava (pozdější Inter Bratislava) a v roce 1959 mu pomohl získat titul.

Za reprezentaci si Buberník zahrál poprvé na mistrovství světa ve Švédsku v roce 1958. O dva roky později se zúčastnil historicky prvního mistrovství Evropy, na kterém československý výběr vybojoval bronz. V roce 1962 byl členem týmu, který na šampionátu v Chile získal titul vicemistrů světa. On sám však tehdy na hřišti nestrávil ani minutu a své spoluhráče sledoval z lavičky jako náhradník.

STŘÍBRNÁ PARTA Z CHILE. Na snímku jsou (horní řada zleva) Vladimír Kos, Jan Lála, Adolf Scherer, Josef Masopust, Václav Mašek, Titus Buberník, (dolní řada zleva) Josef Jelínek, Josef Kadraba, Josef Štibrányi.

Poté, co na konci 60. let zakončil hráčskou kariéru krátkým angažmá v LASK Linec, pracoval Buberník jako právník.

Jako první slovenský hráč získal body v anketě Zlatý míč časopisu France Football, v ní v roce 1959 obsadil 17. místo. Před pěti lety vstoupil do Síně slávy slovenského fotbalu.

Z 22 stříbrných medailistů z Chile žijí Jan Lála, Adolf Scherer, Jozef Štibrányi, Josef Jelínek a Václav Mašek. Držitel Zlatého míče Josef Masopust, největší hvězda tehdejšího výběru, který ve finále podlehl Brazílii 1:3, zemřel v roce 2015.

Autoři: ,