Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Žádný bojkot. Vláda udělí víza soupeři Plzně: I kvůli prestiži českého fotbalu

Gólová radost fotbalistů Tobolu Kostanaj (archivní foto) foto: Profimedia.cz

Čtyři fotbalisté kazachstánského Tobolu Kostanaj, kterým kvůli jejich ruské a běloruské národnosti hrozilo, že nebudou před odvetou závěrečného předkola Konferenční ligy v Plzni vpuštěni na území České republiky, nakonec přicestovat mohou. V úterý večer to jednohlasně odsouhlasila vláda v čele s premiérem Petrem Fialou.
  15:36

„Vláda k tomuto rozhodnutí přistoupila především proto, že hráči soukromého kazašského klubu Tobol Kostanay reprezentují právě onen klub a Kazachstán, nikoliv Ruskou federaci, nebo Bělorusko,“ uvedl mluvčí Václav Smolka.

„Pokud by se vláda rozhodla víza neudělit, došlo by ze strany UEFA k disciplinárnímu řízení a možným sankcím proti FC Viktoria Plzeň, čímž by došlo nejen k finančním ztrátám, ale především poškození prestiže českého fotbalu,“ doplnil.

„Po celou dobu jsme poskytovali Tobolu Kostanaj veškerou asistenci a komunikovali se všemi zúčastněnými stranami, aby mohlo co nejrychleji padnout rozhodnutí,“ reagoval také mluvčí plzeňského klubu Václav Hanzlík. „Vítáme, že je všechno vyřešeno, těšíme se na zápas a věříme, že nás ve čtvrtek přijde v důležitém utkání podpořit co nejvíce fanoušků.“

Alimžan Kaldijarov, majitel Kostanaje, ještě v úterý odpoledne tvrdil, že pokud by ruští a běloruští fotbalisté nastoupit nesměli, kazachstánský tým by vážně zvažoval bojkot.

Plzeň na O2 TV

Stanice O2 TV Sport odvysílá duel Plzně s Tobolem Kostanaj v přímém přenose. Studio moderátora Petra Svěceného a expertů Zdeňka Folprechta s Jiřím Plíškem startuje od 18:15 hodin.

Šlo o brankáře Ivana Konovalova, obránce Alberta Gabarajeva s Pavlem Zabelinem a útočníka Pavla Kirejenka.

Podle informací České televize sice měli být i oni na palubě speciálu, který kazachstánský tým v úterý dopravil na letiště do Prahy. Mluvčí cizinecké policie Josef Urban však takovou informaci záhy vyvrátil.

„Tým Tobolu Kostanaj přiletěl do Prahy v jedenáct dopoledne. Byli jsme připravení, provedli jsme veškeré kontroly a nikomu jsme vstup do země odepřít nemuseli. Všichni sportovci v letadle, u kterých byla provedena pobytová kontrola, podmínky splnili,“ uvedl Urban pro iDNES.cz

„Situaci budeme nadále monitorovat. Jako cizinecká policie se vždy musíme řídit pouze aktuálně platnými nařízeními,“ doplnil.

Ta se v tomto konkrétním případě během dne změnila.

Start ruských a běloruských sportovců na českém území zakazuje v souvislosti s válkou na Ukrajině usnesení červnové české vlády.

Zástupci Tobolu tak minimálně v první fázi sami předešli tomu, co provázelo nedávný tenisový turnaj Prague Open, před kterým policisté odmítli pustit do země jednu z přihlášených hráček s ruským pasem. Organizátoři ve spolupráci s policií následně potvrdili, že ruské a běloruské tenistky v Česku startovat nesmí.

Podle výkladu Národní sportovní agentury by však pravidlo mělo platit jen pro reprezentanty svých zemí, což tenistky, které z nařízení zastřešující organizace WTA hrají pod neutrálním statusem a i na turnaje se přihlašují jako soukromé osoby, nejsou.

Také u ruských a běloruských fotbalistů, kteří nastupují za kazachstánský klub, nemusí být výklad zcela jednoznačný. Reprezentují vlastní zemi? Nebo spíš tým, ve kterém působí?

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský už na začátku léta avizoval, že vymáhání zákazu je čistě v gesci policie, která v případě tenisového turnaj Prague Open skutečně zasáhla a připravena konat byla i nyní.

Pak se ale do věci vložil sám premiér.

„Děkuji české vládě v čele s premiérem Petrem Fialou za přijaté rozhodnutí, vycházející i z doporučení Národní sportovní agentury. Myslím, že tento krok je v zájmu nejen fotbalu jako kolektivního sportu, ale i integrity Konferenční ligy jako soutěže UEFA,“ reagoval předseda fotbalové asociace Petr Fousek.

Viktoria vyhrála první utkání v dalekém Kazachstánu 2:1 a má nakročeno k postupu do skupinové fáze.

Kostanaj dosud v evropských pohárech v aktuální sezoně podobný problém řešit nemusel. K zápasům do Finska (Honka Espoo), Švýcarska (Basilej) i Irska (Derry City) cestoval v kompletním složení, tedy i se zmíněnou čtveřicí.

Konovalov je dokonce gólmanskou jedničkou a jednou z opor týmu. Kirejenko a Zabelin v domácím utkání proti Plzni nastoupili jako střídající hráči, zatímco Gabarajev zůstal mezi náhradníky.

K dispozici nyní budou i v Česku, kam za zbytkem mužstva přicestují po vlastní ose.

Autoři: ,