Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chorý vs. Sörensen, už zase? Podle expertů zákeřnost, Priske střet neviděl

Plzeňský útočník Rafiu Durosinmi ve vzdušném souboji s Asgerem Sorensenem ze Sparty foto:  Michal Růžička, MAFRA

Na první pohled to určitě nebyl tak zákeřný zákrok jako v minulé sezoně, kdy plzeňský útočník Tomáš Chorý trefil sparťanského obránce Asgera Sörensena ve vzájemném duelu ve Štruncových sadech hlavou přímo do čela. Přesto souboj stejných fotbalistů v sobotu večer na Letné opět vzbudil emoce.
  23:48

„Chápu frustraci, chápu cokoli, ale tohle je podle mě zákeřnost,“ hodnotil v televizním studiu O2 TV expert Petr Mikolanda. Jeho kolega Jakub Podaný při sledování opakovaných záběrů přidal: „Hodně nepřirozený pohyb, další útok hlavou.“

Asi dvacet minut před koncem utkání, v němž Sparta doma zvítězila 2:1, se Sörensen na půlce hřiště Chorého zezadu držel. Těsně předtím, než k oběma doletěl plachtící míč, však hostující útočník ve snaze vysmeknout se soupeři škubnul hlavou vzad. Sörensena při tom trefil vedle pravého oka, domácí obránce se chytil za obličej a svalil se k zemi.

Sudí Ondřej Pechanec, který měl dobrý výhled, okamžitě odpískal faul na plzeňského útočníka. Chorý, ke kterému se mezitím seběhli rozčílení sparťané, s rozpřaženýma rukama naznačoval: „Vždyť já jen stál a čekal na letící balon.“

„Vím, jak se hráč chová z pozice útočníka i obránce. Tohle hýbnutí hlavou k soupeři... Co kdyby Sörensen měl obličej hned za ním? Klidně mu mohl zlomit nos,“ komentoval Mikolanda.

„Nedivím se Sörensenovi, že se po faulu na Chorého tak obořil. Pohyb hlavou určitě nebyl zapříčiněný tím, že ho předtím držel, ale spíš tím, že mu Chorý chtěl naložit víc,“ byl přesvědčený Podaný.

Brian Priske, sparťanský trenér, situaci po utkání komentovat nechtěl.

„To je vaše práce, abyste zhodnotili, jak to přesně bylo. Já navíc záznam té situace zatím ani neviděl,“ uvedl na tiskové konferenci. „Radši bych tady mluvil o tom, jak jsme celé utkání zvládli, jak si naši stopeři poradili s jejich vysokými útočníky, jak podporovali ofenzivu, jakou kvalitu ukázali...“

Sörensen si po vzájemném souboji Chorého našel a se vztyčeným prstem na něj zblízka pokřikoval. A než sudí Pechanec dal pokyn k navázání hry, celou situaci zkoumali také videorozhodčí, kteří však žádnou intervenci nedoporučili.

Loni po faulu Chorého na Sörensena reagovala komise rozhodčích okamžitě. Videorozhodčího Pavla Fraňka, který surový zákrok přešel, ihned stáhla z nominace na další zápasy.

V prohlášení, které vydala pár minut po závěrečném hvizdu, napsala: „Ve 45. minutě měl být vyloučen domácí hráč za úmyslné udeření soupeře hlavou. Pro rozhodčího na hřišti se jednalo o velmi složitou situaci, měl intervenovat VAR.“

Tenkrát byl Chorý k Sörensenovi čelem.

Když zjistil, že nedosáhne na dlouhý nákop, podíval se na svého soupeře a trefil ho do hlavy. Pak se ještě teatrálně svalil k zemi a chytil se za obličej. Za chvíli byl ale na nohou, zatímco dánského stopera lékaři minuty křísili.

„Míč se mi na chvíli ztratil ve světle reflektoru, počítal jsem s tím, že jde mezi nás, ale nakonec propadl za nás a došlo ke srážce,“ vysvětloval druhý den. „I já jsem měl v první chvíli obavu, jestli jsem se nezranil a byl trochu dezorientovaný. Vím, že to i ve zpomalených záběrech vypadá blbě, nicméně vyvracím jakýkoli záměr protihráče zranit,“ hájil se Chorý.

Protože tehdy souboj nepotrestali sudí přímo na hřišti, nemohla na plzeňského útočníka ani disciplinárka. Totéž platí i v nynějším případě.

Autor: