Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přestup za 300 milionů je hotový. Čvančara jde ze Sparty do Mönchengladbachu

Sparťanský fotbalista Tomáš Čvančara. foto: Michal SváčekMAFRA

V rakouském Seebodenu zrovna skončil první poločas sparťanské generálky s Anderlechtem, když německý Mönchengladbach na vlastním webu oznámil: „Koupili jsme Tomáše Čvančaru.“
  17:18

Vytáhlý útočník se ve čtvrtek odpojil od zbytku týmu na rakouském soustředění, zamířil do Německa, kde podstoupil lékařské testy a poté podepsal smlouvu na pět let.

Desátý tým uplynulého ročníku bundesligy za Čvančaru zaplatí i s bonusy přibližně 300 milionů korun.

„Tomáš je typem útočníka, který je nebezpečný pro každou obranu a je také velmi rychlý,“ řekl sportovní ředitel Roland Virkus.

„Přestože je ještě mladý, v profesionálním fotbale toho má už dost za sebou. Je to velmi ambiciózní hráč a k nám moc chtěl.“

„Je skvělé být tady. Už se nemůžu dočkat, až začnu trénovat, hrát a dávat góly,“ citoval klubový web samotného Čvančaru. Dvaadvacetiletého útočníka Borussia představila na sociálních sítích v krátkém klipu.

Sparta si od nové sezony bude muset poradit bez něj.

„Bylo to pro nás velmi těžké rozhodování. Pořád říkám, že chceme, aby mužstvo bylo dlouho spolu. Důležité hráče máme pod dlouhodobými smlouvami, takže když někdo odejde, je to za velké peníze. Jde o částky, které je složité odmítnout,“ řekl sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický, když o den dřív Čvančara soustředění v Rakousku opouštěl.

Tomáš Čvančara

narozen 13. srpna 2000

Kariéra
Sparta, Meteor, Slavia (mládež)

Jablonec (únor 2018 až leden 2019)
Empoli (jaro 2019)
Vyšehrad (2019 až 2020)
Jablonec (podzim 2020)
Opava (jaro 2021)
Jablonec (podzim 2021)
Sparta (leden 2022 až červenec 2023)

Bilance
Fortuna liga: 73 zápasů, 25 gólů
reprezentace: 2 zápasy, 1 gól

V prvním poločase páteční generálky s Anderlechtem pozici Čvančary na pravé straně útoku zaujal srbský rychlík Veljko Birmančevič, letní posila z francouzského Toulouse.

Podle Rosického slov se Sparta snaží mezeru po Čvančarovi zaplnit ještě jedním příchodem. „Počítáme s tím, že přijde jiný útočník s podobnou typologií.“

V poslední sezoně si Čvančara výborně rozuměl s parťáky Janem Kuchtou a Lukášem Haraslínem.

Ve Spartě byl od ledna 2022, kdy přestoupil z Jablonce. Tam zaujal především podzimem 2021 v evropských pohárech, kdy dal v základní skupině Konferenční ligy tři góly.

Za Spartu je střílel pravidelně, za rok a půl jich bylo čtyřiadvacet, devatenáct v lize a pět v poháru.

Letos na jaře se probojoval i národního mužstva, při debutu v kvalifikačním utkání proti Polsku skóroval už po dvou minutách. I to a sparťanská jízda za titulem přispěly k tomu, že Mönchengladbach svůj dlouhodobý zájem zesílil a Čvančaru nakonec i vykoupil.

Na poměry české ligy je jeho prodej výjimečným počinem, byť v krátké době jde o druhý přestup za stovky milionů. Za slávistu Davida Juráska zaplatila Benfica Lisabon víc než tři sta milionů korun.

Sparta za poslední rok prodala hráče za víc než 30 milionů eur, v přepočtu za takřka 800 milionů korun. Největší položka byla za Adama Hložka, který odešel do Leverkusenu. Za Dávida Hancka zaplatil Feyenoord Rotterdam přibližně osm milionů eur a Čvančara stál víc než deset milionů eur.