Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jak je na tom Souček? Hlava sešitá, pro finiš kvalifikace by měl být fit

Tomáš Souček po tvrdém zákroku v zápase s Polskem. foto: Štěpán Černý, FAČR

Když v Ostravě krátce po poledni vystupoval z letadla a rovnou na ploše přesedal do reprezentačního autobusu, nepoznali byste na něm, jak moc je pobitý. Dokud jste se mu nepodívali do tváře. Namodralé oko a na čele výrazný krvavý šrám sešitý čtyřmi stehy. I navzdory tomu Tomáš Souček vzkazuje: „Na pondělní zápas s Moldavskem budu připravený.“
  15:17

Kapitán fotbalové reprezentace znovu prokazuje, jak je důležitý. Nejenže v pátek chladnokrevně trefil kvalifikační remízu 1:1 v Polsku, ale zároveň zápas dohrál navzdory roztržené hlavě.

Byl to hrůzný moment. V souboji před pokutovým územím nejprve v 65. minutě upadl a pak ho polský stoper Bednarek vší silou trefil podrážkou do tváře. Sice neúmyslně, ale šíleně. „Fakt jsem se lekl,“ oklepal se brankář Jindřich Staněk, který to všechno sledoval přes celé hřiště.

Zatímco se ještě chvíli hrálo, Souček ležel a mával rukama k lavičce na doktory. Řeklo by se, že Česko je bez kapitána. Ale Souček to nevzdal. „V jednu chvíli to vypadalo, že ho budeme muset stáhnout. Ale doktoři nás ubezpečili, že mu ránu zavážou a bude v pohodě. Já sám Tomovi říkal, že kdyby se necítil dobře nebo se mu točila hlava, stáhneme ho. Ale on je tvrďák,“ líčil trenér Jaroslav Šilhavý.

Český kapitán Tomáš Souček leží na zemi a krvácí, šrám utrpěl v kvalifikačním utkání v Polsku. Hrál na zemi a protivník Jan Bednarek ho nechtěně zasáhl podrážkou do čela.

Habán z West Hamu už během kariéry prožil spoustu zranění, protože ze soubojů neuhýbá, ve Varšavě se ovšem zdálo, že je velký malér. Lékaři mu sice tržnou ránu ovázali, ale po deseti minutách se Souček znovu sesunul k zemi, protože mu krev crčela do očí. Ani tentokrát nevystřídal, jen si nechal hlavu ovázat dalším fáčem. „Chtěl jsem zůstat na hřišti, protože mě spoluhráči potřebovali,“ řekl do kamery České televize.

Po svém gólu, už jedenáctém v reprezentaci, se zatočil nadšeně jako helikoptéra. Po zápase však mezi novináře nepřišel. Musel na šití. O den později, když reprezentace cestovala z Varšavy do Olomouce s mezizastávkou v Ostravě, už se usmíval.

„Suk je válečník. Můžeme být jenom rádi, že ho máme,“ ocenil brankář Staněk.

V pondělí kvalifikace o mistrovství Evropy 2024 finišuje. Češi potřebují proti Moldavsku bodovat, aby postup na turnaj potvrdili. A kapitán chce hrát.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....