Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pískot místo úcty? Saúdové rušili ticho za Beckenbauera, pak se slétli na Kroose

Německý záložník Toni Kroos z Realu Madrid rozehrává rohový kop během semifinálového utkání španělského Superpoháru v saúdskoarabském Rijádu. foto: Profimedia.cz

Těžko říct, co očekával on sám. Bouřlivý aplaus vzhledem ke svým nedávným výrokům o saúdském fotbale určitě ne. Možná spíš lhostejnost či nezájem, což by se jistě dalo pochopit. Ale všeobecné opovržení? Toni Kroos z Realu Madrid prožil ve středu na stadionu v Rijádu zvláštní večer: vítězný a zároveň i tuze nepříjemný.
  16:00

Když bylo po všem, do světa poslal ironický vzkaz přes sociální sítě: „Tohle byla docela zábava. V neskutečné atmosféře!“

V Saúdské Arábii odstartoval další ročník bizarního dostaveníčka čtyř, což je dnes už tradiční podoba španělského Superpoháru. Hraje se vyřazovacím způsobem a Real Madrid v úvodním semifinále – nutno říct – v parádní přetahované porazil Atlético 5:3 po prodloužení.

Více než velkolepou fotbalovou show ale Evropa řeší podivnosti kolem.

Nejprve vytrvalý pískot do minuty ticha (!), kterou hráči obou madridských klubů drželi za zesnulého Franze Beckenbauera, legendu světového fotbalu; podle místního novináře, jehož cituje španělská rozhlasová stanice Cadena SER, se však nejednalo o projev neúcty, minuta ticha je jen v saúdské kultuře vnímaná jako cosi nevhodného, nemístného.

A pak bučení na německého záložníka Kroose, jenž si (nejen) v minulém roce dovolil zpochybnit saúdský fotbalový boom.

„Vykládají o sobě, jak jsou ambiciózní, ale ve finále se všechno točí pouze okolo peněz. I proto jdou Saúdové spíš proti fotbalu, jak ho známe a milujeme,“ řekl čtyřiatřicetiletý německý reprezentant.

Už rozumíte arabské zlobě?

„Já nikoli a myslím, že samotný Toni také ne,“ prohlásil kouč Carlo Ancelotti.

Ve středu Kroose poslal do hry v 67. minutě a pětadvacet tisíc fanoušků na zaplněném stadionu Královské Saúdské univerzity bučelo vždy, když se německý středopolař přiblížil k míči. Neřešili, že na sobě měli většinou bílé dresy Realu...

Blonďatého fotbalistu s osmičkou na zádech totiž v arabských zemích nemohou vystát dlouhodobě.

„Jako hráči jsme pouze loutkami FIFA, UEFA a dalších institucí. Kdyby fungovala silná unie fotbalistů, nikdy bychom nehráli o španělský Superpohár právě v Saúdské Arábii,“ řekl před čtyřmi lety. „Bohužel, hráči už dávno o ničem nerozhodují. Připadá mi, jako by se nás všichni snažili akorát fyzicky vyždímat.“

V létě Kroos pro změnu kritizoval španělského mladíčka Gabriho Veigu ze Celty Vigo, který místo nabídek z Anglie či Francie kývl na tu ze saúdskoarabského al-Ahlí.

„Já bych do Saúdské Arábie kvůli nedostatku lidských práv hrát nešel,“ dušuje se, byť mezi prominentními jmény světového fotbalu zůstává s rázným postojem často osamocen.

Vždyť v různých klubech na Arabském poloostrově aktuálně působí i několik jeho bývalých spoluhráčů včetně průkopníků Cristiana Ronalda s Karimem Benzemou.

A fotbaloví fanoušci navíc dál sledují, jak do největšího arabského království kromě desítek hráčů míří i největší fotbalové akce včetně chystaného mistrovství světa 2034, pro které Saúdové ani nemají protikandidáta.

Španělský Superpohár se v Rijádu a dalších městech koná s výjimkou covidové sezony pravidelně už od zimy 2020. Své nejlepší týmy tam posílají také Italové a na konci prosince byl v plánu duel o turecký Superpohár, který ovšem skončil fiaskem.

Oba finalisté, Galatasaray i Fenerbahce, totiž odmítli nastoupit kvůli sporům s místními úřady. Ty údajně zatrhly, aby se hráči obou mužstev rozcvičovali v tričkách s podobiznou Mustafy Kemala Atatürka, zakladatele moderního Turecka, a odmítly pustit i tureckou státní hymnu...

To španělský Superpohár by měl ve čtvrtek večer pokračovat bez zádrhelů: ve druhém semifinále na sebe narazí Barcelona s Osasunou a na vítěze už v nedělním finále čeká Real.

I se Saúdy nenáviděným Kroosem.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....