Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Trávníky jsou nekvalitní, volají fotbalisté

Sport

  14:37
BERLÍN - Máte nekvalitní trávníky, vzkazují hráči i trenéři pořadatelům mistrovství světa ve fotbale. Výmluva? Početné reakce z různých stran naznačují, že tomu tak není. Trávníky jsou tvrdé, kloužou, jsou pokropené málo, nebo příliš. Organizátor Peter Schliesser však trvá na tom, že jde o výmluvu.

Rosický. foto: Doležal Michal ČTK

Na pořadatele fotbalového mistrovství světa se v průběhu prvního kola bojů v základních skupinách snesla vlna kritiky kvůli kvalitě trávníků. Dnes a denně čelí organizátorský tým stížnostem výprav a hráčů - trávník je moc kluzký, tvrdý, málo sestřižený nebo samý flek po spálené půdě.

Nizozemci: trávník byl moc tvrdý
Kritika zazněla i od domácí reprezentace, nejhlasitěji se ale zatím ozvali Nizozemci, kteří se se svými výtkami ke stavu plochy v Lipsku obrátili i na FIFA. "FIFA s tím musí něco udělat," nechal se slyšet obránce Giovanni van Bronckhorst. "Takové hřiště je špatné pro fotbal, obzvlášť pro útočící mužstvo," přidal se i trenér "oranjes" Marco van Basten.

Jeho svěřenci v neděli porazili 1:0 Srbsko a Černou Horu, kouč prý ale v zápase zaregistroval celou řadu nezvyklých technických chyb, jež podle něj měly původ ve stavu hřiště. "Chtěli jsme tu předvést atraktivní fotbal, ale trávník byl moc tvrdý," konstatoval kanonýr Ruud van Nistelrooij.

Nizozemci vyzvali FIFA, aby se postarala před dalšími zápasy o pokropení trávníků bezprostředně před výkopem. Pravidla nicméně obsahují reguli, podle níž nesmí být hřiště zvlhčeno v posledních pěti hodinách před začátkem zápasu.

Češi špatný stav potvrzují
Čeští fotbalisté hráli v pondělí proti Američanům v moderní Veltins-Areně v
Gelsenkirchenu a stavem trávníku také nebyli nijak nadšeni, přestože jejich kritika nebyla tak ostrá jako na nizozemské straně. "Hřiště v Gelsenkirchenu určitě nebylo optimální. Na povrchu to bylo hodně mokré a podklad velmi tvrdý, to není šťastná kombinace. Hlavně kvůli tomu nám to docela klouzalo," řekl dnes ČTK stoper Tomáš Ujfaluši, podle kterého hodně záleželo i na zvolení dobrého obutí.

Obránce Zdeněk Grygera také tvrdil, že trávník nebyl v ideálním stavu. "Na některých místech se tráva hodně vytrhávala, ale jinak se na tom celkem dalo hrát, nebylo to vyloženě hrozné. Důležitá je volba kopaček, my jsme si většinou brali takové menší kolíky," popsal Grygera.

Také Francouzi našli své mouchy
Stížnosti na adresu FIFA se naposledy snesly i z francouzského tábora a trenér Raymond Domenech nepřímo svedl na kvalitu trávníku úterní bezbrankovou remízu se Švýcarskem ve Stuttgartu. "Trávník mohl za to, že se naši rychlí útočníci nemohli prosadit.

Míč se na něm zastavoval," řekl Domenech a v tvrzení jej podpořil i jeho protějšek Köbi Kuhn: "V tomhle vedru byl ten trávník za chvilku 'tupý'. Míč občas prováděl komické věci a pro útočící mužstvo to nebyla určitě žádná výhoda. Z tohoto pohledu to spíše uškodilo Francii," uznal švýcarský kouč.

Nad kvalitou hřišť se pozastavil i kapitán německé reprezentace Michael Ballack, byť kvůli zranění do prvního duelu v pátek nezasáhl a premiéru na domácím šampionátu by si měl odbýt až dnes proti Polsku. "Trávníky jsoupříliš kluzké, všichni hráči s tím musejí bojovat," řekl. Obzvlášť patrné problémy se stabilitou měli hráči při pondělním duelu "české" skupiny E mezi Itálií a Ghanou.

Brazílie: Tráva je vysoká
Brazilský kouč Japonců Zico si zase postěžoval, že je pažit příliš vysoký, což ale pořadatelé rezolutně odmítli. Podle Rainera Ernsta z týmu zodpovědného za přípravu trávníků jsou plochy na všech stadionech střižené na 28 milimetrů, všechna mužstva také byla s tímto faktem před startem šampionátu srozuměna.

"Naším úkolem je vytvořit všem stejné podmínky, a to děláme," uvedl Ernst, nicméně připustil, že po bundesligové sezoně trávníky na všech 12 stadionech a 24 tréninkových hřištích ještě optimálně nedorostly.

Výmluva na neuspokojující výkon?
Peter Schliesser z organizačního výboru MS, který je zodpovědný za stav stadionů, není kritikou mužstev překvapen, bere ji jako nutné zlo. "Při velkých turnajích se takové věci stávají. V banalitách se hledají příčiny porážek. Jednou je to míč, jindy počasí, teď zase trávník," řekl.

Agentura SID hned přispěchala s typickým příkladem, za který by mohla sloužit slova trenéra USA Bruce Areny po jasné prohře 0:3 od českého týmu. "Říkali jsme FIFA, že má hřiště v Gelsenkirchenu pokropit. Ale FIFA přece vždycky dělá pravý opak toho, co člověk říká. Hřiště bylo tvrdé," řekl po zápase kouč.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!