Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Mourinho má nůž na krku. V Chelsea by ho mohl nahradit Ancelotti

Petr Čech

  13:20
LONDÝN/PRAHA - Špatné výsledky fotbalové Chelsea dostaly trenéra Josého Mourinha pod tlak. Britská média spekulují o odvolání respektovaného kouče, protože problémů přibývá. Možným nástupcem by mohl být Carlo Ancelotti.

Trenér Chelsea José Mourinho. foto: Reuters

„Pokud mě vyhodí, zbaví se nejlepšího trenéra, který kdy v Chelsea byl,“ prohlásil Mourinho nedávno.

Jindy zase podotkl: „Já jsem mistr, také moji hráči jsou mistři. Nemyslím, že je tady pro Chelsea nějaký lepší trenér, než jsem já. Jsem tím pravým člověkem pro tuhle práci.“

A dotřetice: „Jestli se cítím pod tlakem? Ne, takhle to neberu. Pod tlakem jsou uprchlíci, ne já. Pro mě je naopak čest vést Chelsea jako trenér.“

A ven! Rozhodčí vyhodil Mourinha na tribunu, kouč pak odmítl mluvit s novináři

Mourinho musí na otázky ohledně možného konce v Chelsea odpovídat čím dál častěji. Úřadující mistr začal sezonu špatně - po deseti kolech (tři výhry, dva remízy, pět porážek) je až na patnáctém místě ligové tabulky daleko za pohárovými příčkami.

Po poslední porážce 1:2 na hřišti West Hamu další nepříjemné dotazy nepřibyly, protože portugalský trenér na tiskovou konferenci nepřišel.

Stoprocentní podporu od vedení klubu však nemá. Šéfové řešili téma případného odvolání po nedávné porážce 1:3 se Southamptonem - tuhle schůzku ještě Mourinho přežil.

Ale na jak dlouho? Rozhodnou nejbližší výsledky. V úterý večer hraje Chelsea zápas čtvrtého kola Ligového poháru proti Stoke a o víkendu ji čeká sledovaný ligový duel proti Liverpoolu.

Neúspěch může podle britských médií znamenat Mourinhův konec, přestože 52letý trenér před sezonou podepsal novou smlouvu až do léta 2019.

Na tom se shodují i respektované seriózní deníky či internetové servery jako Daily Telegraph nebo The Guardian.

V Anglii už začali spekulovat o Mourinhově možném nástupci. Nejčastěji se mluví o velezkušeném italském trenérovi Carlu Ancelottim, jenž po minulém ročníku skončil v Realu Madrid a Chelsea v minulosti trénoval.

Čechův Arsenal porazil Everton, Chelsea prohrála. V čele ligy je City

V létě by pak klub zkusil získat Pepa Guardiolu z Bayernu Mnichov, čemuž odpovídají i kurzy sázkových kanceláří.

O Mourinhově možném odvolání se nemluví jen kvůli špatným výsledkům. Problémů se za poslední dobu nakupilo mnohem víc...

Vše začalo nečekanou kritikou lékařky Evy Carneirové, která následně na vlastní žádost v klubu raději skončila.

Mourinha naštvalo, že v zápase proti Swansea (2:2) ošetřovala zraněného Edena Hazarda, takže jeho tým hrál v nastaveném čase oslabený.

Neobvykle často také kritizuje rozhodčí - a to i na své poměry. Třeba po utkání proti Southamptonu (1:3) za to dostal pokutu padesát tisíc liber.

Trenér Chelsea José Mourinho.
Trenér José Mourinho.

Trest však Mourinha nenapravil. Sebevědomý Portugalec o víkendu běhempřestávky utkání s West Hamem nadával rozhodčímu v útrobách stadionu a zbytek zápasu musel sledovat z tribuny. Takže mu teď od Fotbalové asociace hrozí další sankce.

A nevyhnul se ani kritice za tvorbu kádru. Chelsea vždy sázela na jádro zkušených hráčů, kteří tým dokázali kočírovat - Johna Terryho, Franka Lamparda, Petra Čecha, Didiera Drogbu... Jenomže zůstal jen první jmenovaný.

Na Mourinha se toho zkrátka navalilo hodně. Ustojí kritickou situaci? Začít s nápravou může už v úterý.

Když Chelsea naopak bude pokračovat ve špatných výsledcích, začne hledat jedenáctého trenéra za dvanáctileté éry ruského majitele Romana Abramoviče.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!