Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

První odvolaní trenéři. Webera v Hradci nahradil Kotal, končí i Hejdušek v Karviné

Václav Kotal foto: Reuters

Fotbalová liga má první odvolané trenéry. Po prohrách v osmém kole skončili Jozef Weber v Hradci Králové a Tomáš Hejdušek v Karviné. Zatímco Hradec hned jmenoval nástupce Václava Kotala, mužstvo nováčka z Karviné převzali dosavadní asistenti v čele s Lubomírem Luhovým.
  13:13aktualizováno  14:29

1:2 na Bohemians, 1:3 doma s Olomoucí a 1:5 v Mladé Boleslavi. Jozef Weber tři porážky za sebou už neustál.

Osudnou se mu stal sobotní debakl v Mladé Boleslavi.

Hradec kvůli výstavbě nového stadionu začal ligu dvakrát venku na Slavii (0:2) a v Plzni (1:1), při domácí premiéře smetl České Budějovice 5:1. Pak prohrál v Ostravě 0:2, ale následně si doma poradil se Zlínem.

Jozef Weber, bývalý trenér fotbalového Hradce Králové.

Další tři utkání se mu nepovedla. Během sobotního zápasu v Mladé Boleslavi žádali Weberův vyhazov vlastní fanoušci. „Pro skandování fanoušků musím mít pochopení. Byl to nejhorší výkon týmu za dobu, co jsem v Hradci,“ řekl Weber.

Nápravu už nesjedná. O tu se pokusí sedmdesátiletý Kotal, který dosud působil jako šéftrenér v druholigové Viktorii Žižkov.

V Hradci Králové působil v 80. letech jako hráč, mezi roky 1995 až 1998 tam dělal sportovního ředitele a poté v letech 2009 až 2012 tam byl jako hlavní trenér.

V nejvyšší soutěži se objeví po dvou letech, naposledy vedl Spartu, se kterou v roce 2020 triumfoval v domácím poháru. V minulosti trénoval i Jablonec nebo Brno.

Weber v minulé sezoně vedl České Budějovice, ale sezonu rovněž nedokončil. Předtím působil v Karviné, v Mladé Boleslavi a v Bohemians. Jako levý záložník hrál ligu za Spartu, Drnovice, Cheb a Jablonec.

Hejdušek dovedl Karvinou do ligy, moc si ji neužil

Hejdušek působil v Karviné po roce. K týmu přišel po loňském sestupu a dovedl ho hned zpátky mezi elitu. Karviná vstoupila do ligy vysokou výhrou nad Zlínem, ale v následujících sedmi kolech získala už jen bod za remízu s Jabloncem.

Tomáš Hejdušek

„Důvodem odvolání jsou pouhé čtyři body v tabulce a patnácté místo v tabulce. Nový trenér je aktuálně ve stádiu řešení, tréninkovým procesem byli pověřeni asistenti v čele s Ľubomírem Luhovým,“ řekl karvinský sportovní ředitel Lubomír Vlk.

„Je určitě na místě Tomáši Hejduškovi poděkovat za odvedenou práci, vždyť jako nový začínající trenér dovedl tým k postupu mezi elitu. Bohužel ale takový je fotbal a mužstvo potřebuje nový impulz.“

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!