Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nový kouč Slavie Koubek: Dostal jsem i zprávu, že jsem sebevrah

Sport

  11:58aktualizováno  12:56
PRAHA - Má před sebou těžký úkol - pozvednout fotbalovou Slavii. Nový trenér Miroslav Koubek se toho ovšem nebojí. "Ale dostal jsem i esemesku, že jsem sebevrah," usmál se dvaašedesátiletý kouč. "Každopádně nabídka od jednoho z pražských S se neodmítá. Beru to jako ocenění mé práce."

Miroslav Koubek je nový kouč Slavie foto: ČTK

Vy to neberete jako "sebevraždu"?
Já bych tohle slovo do sportu vůbec nezařazoval. Sebevražda je skok z Nuselského mostu. Ale fotbal je přeci život, opak sebevraždy. A většina reakcí byla pozitivních, přišla mi spousta blahopřání.

Posila?

Během čtvrtka by mělo být jasno, jestli Slavii posílí Mario Lička. Ten naposledy působil ve francouzském Brestu, nyní je však bez angažmá.

Nabídka přišla ve chvíli, kdy se Slavii vůbec nedaří...
Na druhou stranu kdyby se Slavii dařilo, tak asi ke změně trenéra vůbec nedojde a já bych pak tu nabídku nedostal.

Zároveň zůstáváte trenérem reprezentace do 19 let. Je to komplikace?
Tak bych to nenazval. Holt mě čeká víc práce. Musel jsem přemýšlet, jak to půjde skloubit. Ke kolizi termínů dojde během kvalifikačního turnaje na mistrovství Evropy, ale o tom Slavia od začátku věděla. V tom týdnu tým převezmou asistenti, kteří ode mě budou mít detailní program.

Po skončení podzimu v reprezentaci skončíte?
Teď nás čeká vrchol podzimu. Pak si celou situaci vyhodnotíme a uvidíme, jak budeme pokračovat.

Během aktivní hráčské kariéry jste působil i ve Spartě. Nebude to fanouškům Slavie vadit?
Tuhle otázku jsem čekal. To už je tak dlouho, že si to ani nepamatuju. Ale vyvlíknout se z toho nemůžu. Holt mě tehdy oslovila Sparta a ne Slavia. Ano, byl jsem tam, nikdo mi to neodpáře. Jestli je to prohřešek, tak ať mi je odpuštěno. Ale beru to profesionálně - teď jsem tady a budu se snažit pomoci Slavii.

Zůstanou v realizačním týmu dosavadní asistenti Juraj Šimurka a Ivo Knoflíček?
Jsem ve funkci pár hodin. Nejdřív musím detailněji poznat hráče, protože z televize to není to pravé ořechové. Stejně tak potřebuju poznat práci svých asistentů. Musíme se ukázat všichni - hráči, realizační tým i já.

Co je největším problémem Slavie? Proč se jí nedaří?
Napadá mě spousta věcí, ale když dostanete ve dvou domácích zápasech jedenáct gólů, tak asi nefunguje defenziva. Na tom musíme zapracovat.

Čeká vás těžký začátek - zápasy proti Jablonci, Spartě a Plzni. S kolika body byste byl spokojený?
Ano, souhlasím, je to smrtelný koktejl. Snad zafunguje moment změny, ten pověstný impuls. Ale kolik bodů uhrajeme, na to odpověď nemám.

V týmu se potkáte se záložníkem Tomášem Mičolou. Ten byl jedním z hráčů Baníku Ostrava, kteří si z vás před lety dělali legraci na facebooku. Psali tam tehdy, že jste "sedmilhář na šest". Budete se k tomu ještě vracet?
Když já byl hráč, tak jsme taky trenéry pomlouvali. Říkali jsme o nich, že jsou to dědci, že moc trénujeme... Tohle je stejné, je to taková řeč u kávičky, která se objevila na facebooku. Ti hráči se mi omluvili snad stokrát a já to beru. Nic v tom nehledám. Navíc Tomáš Mičola se dostal do Brestu, kde si vydělal nějaké peníze, pod mým působením v Ostravě. A on to moc dobře ví.

Potřebuje Slavia posílit?
Každé mužstvo potřebuje posílit. Takže i Slavia. Teď je to otázka inventury kádru.

Jako bývalý brankář - můžete říct, kdo bude brankářská jednička?
To vůbec nemůžu říct. Vždyť ve středu v poháru proti HFK Olomouc chytala dokonce brankářská čtyřka! Tak to prostě vyšlo... Jen doufám, že to nezajde tak daleko, že budu muset do brány já. Na břevno bych už totiž asi nedoskočil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!