Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Postup na Euro a konec. Trenér Šilhavý rezignoval: Tlak na nás byl enormní

Jaroslav Šilhavý po vítězství 3:0 nad Moldavskem a postupu na mistrovství Evropy rezignoval na svou funkci. O novém trenérovi bude výkonný výbor jednat v příštích dnech. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Fotbalová reprezentace je po postupu na mistrovství Evropy bez trenéra. Jaroslav Šilhavý bezprostředně po olomouckém vítězství 3:0 nad Moldavskem rezignoval. Nemá sílu jít dál. „Přestože máme teď radost, s kolegy z realizačního týmu jsme se už před zápasem rozhodli, že dál pokračovat nebudeme,“ oznámil.
  23:16aktualizováno  23:50

„Tlak na nás byl chvílemi enormní, někdy jsem to ani nechápal. I to je věc, která rozhodla,“ přiznal Šilhavý v rozhovoru pro Českou televizi. „Ihned po zápase jsem mluvil i s Petrem Fouskem, kterému jsem to sdělil,“ doplnil.

Výkonný výbor fotbalové asociace by měl hned v úterý na svém jednání v Olomouci začít řešit, co dál. Jméno nového reprezentačního trenéra od předsedy Fouska ale tak rychle nečekejte.

V zákulisí se podle informací iDNES.cz skloňují především jména Vítězslava Lavičky, jenž aktuálně pracuje jako šéf mládeže ve Spartě, a Ivana Haška, který je bez angažmá.

„Chci vyslovit spokojenost, že se podařilo naplnit cíl probojovat se na mistrovství Evropy do Německa. Je potřeba trenérovi Šilhavému poděkovat, že mužstvo na šampionát dovedl, i za práci, kterou odváděl pro fotbalovou asociaci,“ poznamenal Fousek.

Čeští fotbalisté oslavují postup na mistrovství Evropy. Uprostřed je mezi obráncem Davidem Zimou a kapitánem Tomášem Součkem trenér Jaroslav Šilhavý.

Spolu s dvaašedesátiletým Šilhavým končí i celý realizační tým včetně asistentů Chytrého, Galáska, Veselého, Černého a manažera Pešíra.

Ne jen kvůli víkendové aféře reprezentantů Coufala, Kuchty a Brabce, kteří v noci ze soboty na neděli, necelé dva dny před klíčovým zápasem celé kvalifikace, flámovali.

Různých kauz a kauziček kolem národního týmu v posledních dnech a týdnech přibývalo. A hlavně na trenéra, který byl v popředí, houstnoucí atmosféra viditelně dolehla.

Své tahy na hřišti i mimo navíc často nebyl schopný zřetelně vysvětlovat, do svých vyjádření nejen na tiskových konferencích se zamotával nebo odpovídal vyhýbavě, což ho u veřejnosti sráželo.

Působil nejistě, zlomeně, odevzdaně.

Po říjnových zápasech s Albánií (0:3) a Faerskými ostrovy (1:0) vypadal při rozhovorech smířený s tím, že u týmu skončí. Přesto ho výkonný výbor v čele s předsedou Fouskem nakonec podržel, protože prý na změnu „nebylo dost času“.

Nyní Šilhavý, kterému asociace před měsícem po vzájemné dohodě jen zkrátila původně platnou smlouvu, oznámil svůj konec sám. Vítězství nad oslabeným soupeřem z Moldavska a postupu na Euro navzdory.

Jak hodnotíte působení trenéra Šilhavého u fotbalové reprezentace?

celkem hlasů: 7003

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00úterý 28. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Průměr2955
Velmi dobré2023
Podprůměr1006
Úspěch788
Propadák231

Hráči, kterým věřil a na nichž svůj tým stavěl, ho totiž o víkendu zklamali a podrazili. To byla poslední kapka.

Přitom ještě letos v březnu, na startu kvalifikace o Euro, pozval do reprezentace několik nováčků a s týmem v Edenu smáznul Polsko 3:1. Na moment se možná zdálo, že po nevydařeném boji o postup na mistrovství světa v Kataru chytil druhý dech.

„Mám opravdu radost,“ hlásil tehdy. „Vyšlo nám to se vším všudy.“

Jenže vzápětí následovala remíza v Moldavsku (0:0), vybublal spor se záložníkem Antonínem Barákem, nepovedl se domácí utkání s Albánií (1:1) a už vůbec ne ten odvetný v Tiraně (0:3).

Do toho podivné čachry s nominovanými a posléze donominovanými hráči před posledními duely proti Polsku (1:1) a Moldavsku (3:0). A teď ještě aféra z olomouckého nočního klubu Belmondo. Mohlo to vůbec dopadnout jinak?

„Sobota mě hodně ranila, to přiznávám, ale tohle rozhodnutí už ve mně zrálo delší dobu,“ řekl Šilhavý později na tiskovce. „Určitý vliv to asi mělo, ale nebylo to zásadní.“

V tu chvíli bylo cítit, že z něj napětí po dlouhé době zase spadlo.

Za pět let Šilhavý v národním týmu odkoučoval 58 zápasů, má 28 výher, 10 remíz a 20 porážek. V pondělí podruhé dovedl tým na evropský šampionát, přesvědčivá cesta to ale nebyla.

Na prvním Euru v roce 2021 byl přitom s mužstvem až ve čtvrtfinále, což byl úspěch a vrchol jeho reprezentační éry. Pak už následovala nevydařená kvalifikace o světový šampionát, náraz v baráži ve Švédsku a první vážné spekulace o jeho odvolání.

Po nich jako by postupně ztrácel elán i pozitivní energii, kterou dřív dokázal přenést na hráče. Také proto nyní odchází.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!