Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tři góly? Fantastické. Zvykl jsem si hrát pod tlakem, přiznal Müller

Sport

  22:03
SALVADOR/PRAHA - Dvanáct zápasů trvalo, než se na fotbalovém mistrovství světa objevil první střelec hattricku. Jeho autorem je německý ofenzivní univerzál Thomas Müller, jenž třemi góly pomohl sestřelit ambiciózní Portugalsko (4:0). "Fantastické!" radoval se čtyřiadvacetiletý kanonýr.

Thomas Müller v záplavu radosti. Nařízenou penaltu proměnil s přehledem. foto: Reuters

"Tři góly hned v prvním zápase na mistrovství? To je docela úžasné. Ale není to jen moje zásluha - podíl na tom má celý tým," poznamenal Müller po utkání.

Stal se teprve 49. fotbalistou, kterému se podařilo vstřelit na mistrovství světa hattrick. V této skupině střelců jsou i dva Češi - Oldřich Nejedlý v roce 1934 a Tomáš Skuhravý v roce 1990.

Nejlepší střelci MS

3 GÓLY
T. Müller
 (Německo)

2 GÓLY
Neymar
 (Brazílie)
Van Persie (Nizozemsko)
A. Robben (Nizozemsko)
K. Benzema (Francie)
(po necelém prvním kole)

Müller byl ústřední postavou utkání proti Portugalsku. Nejdřív otevřel skóre proměněnou penaltou, pak se na něm vykartoval obránce Pepe, v nastavení prvního poločasu přidal druhý gól a po přestávce zkompletoval hattrick.

Proto asi nikoho nepřekvapilo, když FIFA vyhlásila Müllera hráčem zápasu.

"Hraju už na třetím velkém turnaji, takže jsem už trošku ostřílenější. Řekl bych, že jsem si zvykl hrát pod tlakem," popisoval Müller, který byl už na mistrovství světa 2010 a na mistrovství Evropy 2012. Z obou těchto turnajů má ve sbírce úspěchů třetí místo.

Müller není typickým hrotovým útočníkem. Spíš ofenzivním univerzálem, který umí nastoupit i v záloze. Jenomže v německé nominaci je z klasických kanonýrů jen Miroslav Klose, jenž proti Portugalsku zůstal na lavičce náhradníků.

Zdá se tedy, že trenér Joachim Löw bude sázet především na tahouna Bayernu Mnichov. Ten zazářil už na světovém šampionátu před čtyřmi lety v Jihoafrické republice. S pěti góly se tam stal nejlepším střelcem turnaje a stal se také nejlepším mladým hráčem mistrovství.

V historické tabulce střelců mistrovství světa je s osmi trefami na děleném 21. místě. Z aktivních hráčů je před ním právě pouze Klose, kterému schází jeden gól na vedoucího brazilského útočníka Ronalda (15 branek).

Autor: