Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Trio Čechů v Norimberku sestupuje z ligy

Sport

  23:03
Fotbalisté Norimberku včetně českých reprezentantů Jana Kollera, Tomáše Galáska a Jaromíra Blažka sestoupili do druhé německé ligy. Odsoudila je k tomu prohra 0:2 v utkání posledního kola bundesligy se Schalke.

Koller smutní. foto: ČTK

Radostnější rozloučení se sezonou prožil útočník Frankfurtu Martin Fenin, který vstřelil dvě branky.

Norimberk musel k vytoužené záchraně doma zdolat o Ligu mistrů bojující Schalke a zároveň doufat, že Bielefeld nezíská ani bod na hřišti loňského šampiona Stuttgartu. Ani jedna z podmínek však nevyšla. Již po 20 minutách brazilský stoper Bordon při rohu přehlavičkoval českého útočníka Kollera a poslal Schalke do vedení, které hosté již nepustili. Navíc po hodině hry znovu udeřil Bordon, jenž dorazil do sítě Panderův přímý kop.

Norimberku k vyrovnání nepomohl ani nejlepší střelec české reprezentace Koller, který odehrál celé utkání stejně jako záložník národního mužstva Galásek. Brankář Blažek pro zranění chyběl.

Bielefeld také překvapil, když dlouho vedl nad Stuttgartem. Loňský šampion sice dokázal v závěru zápas otočit, ovšem dvě minuty před koncem Bielefeld vyrovnal na konečných 2:2 a udržel se v nejvyšší soutěži.

Po více než čtvrt roce a po 1320 minutách hry dnes ukončil čekání na vstřelenou branku český reprezentační útočník Fenin, jenž dvěma góly pomohl Frankfurtu k výhře 4:2 nad Duisburgem. Sezonu, kterou začal v dresu Teplic, tak zakončil se šesti přesnými zásahy v bundeslize, ovšem zaznamenal je ve třech zápasech. Na metu šesti branek se dnes dostal rovněž Jiří Štajner, který pomohl Hannoveru k výhře 4:0 nad Chotěbuzí.

V posledním kole byly k vidění také dva hattricky. Nejlepší ligový střelec Luca Toni třemi góly pomohl již jistému mistru Bayernu Mnichov k výhře 4:1 nad Herthou Berlín, v jejíž brance chytal Jaroslav Drobný. Postavení nejlepšího hráče ligy potvrdil Ribéry, který Tonimu přihrál na dvě branky a sám jednu přidal.

Třemi brankami se prezentoval také Peruánec Guerrero, který přispěl k sedmibrankové kanonádě Hamburku do sítě Karlsruhe. Po celý zápas u toho byl český záložník David Jarolím.

Druhé místo v tabulce a přímou účast v Lize mistrů dnes vybojovaly Brémy, které díky brance Švéda Rosenberga vyhrály 1:0 na hřišti Leverkusenu. V tabulce tak skončily o dva body před Schalke. To si zahraje kvalifikaci o Ligu mistrů.

Do Poháru UEFA postoupil Hamburk a překvapivě také Wolfsburg, který využil zaváhání Stuttgartu a posunul se na páté místo.

Autor: