Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Skandál v Turecku: rozhodčí dostal ránu pěstí, do ležícího pak ještě kopali

Sport

  7:56aktualizováno  12:47
Tureckem otřásá fotbalový skandál kvůli lynčování rozhodčího během zápasu. Sudí Halil Umut Meler dostal nejprve ránu pěstí do obličeje od prezidenta týmu Ankaragücü Faruka Koci, pak sbalený do klubíčka na zemi sklidil další rány a skončil s otřesem mozku v nemocnici, informovala agentura Anadolu. Turecká federace do odvolání ligu pozastavila.

Událost vedle tureckého svazu ostře odsoudili i vrcholní politici v zemi či předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino.

K incidentu došlo poté, co hostující Rizespor v nastavení vyrovnal na 1:1. Faruk Koca přiběhl k rozhodčímu a nejprve mu dal pěstí. Když sudí Meler ležel na zemi, kopali do něj ještě nejméně dva členové realizačního týmu domácích.

Mezitím fanoušci týmu Ankaragücü Kocu podporovali a jásali. Na hřiště se snažili dostat také fanoušci z tribuny. Proti nim musela zasáhnout ochranka.

Rozhodčího Melera a jeho asistenta poté kvůli bezpečnosti ze stadionu vyvedla pořádková policie, doplnil server CNN Türk. Skončil s otřesem mozku a menší zlomeninou v obličeji v nemocnici.

„Žádné trvalé následky neponese, nedošlo ani k poškození mozku,“ uvedl primář nemocnice Acibadem Mehmet Yorbulut a dodal, že Meler by měl být ve středu propuštěn.

Na Kocu, který kvůli údajným srdečním problémům také skončil v nemocnici, byl kvůli napadení vydán zatykač a posléze byl spolu s dalšími dvěma podezřelými zadržen. Vinu ale šéf Ankaragücü odmítl. Krátce po zatčení ale podle agentury Anadolu odstoupil z vedení klubu.

„Za všechno můžou špatné verdikty a provokace ze strany rozhodčího. Já jsem mu původně pouze chtěl vynadat a plivnout mu do obličeje,“ prohlásil Koca, kterého ale Meler ve výpovědi pro policii obvinil, že mu hrozil smrtí.

„Dal mi pěstí pod levé oko a já jsem spadl. Na zemi mě pak další lidé kopali do hlavy a dalších částí těla. Koca také mně a kolegům řekl: ‚Zničím vás‘. A ke mně pak dodal: ‚A tebe zabiju‘,“ citovala sudího agentura Anadolu.

V Ankaragücü působí Matěj Hanousek, který před tureckým angažmá hrál za Spartu, český obránce celý zápas proseděl na lavičce. Na dotaz iDNES.cz zareagoval, ale k incidentu se vyjadřovat nechtěl.

Do hry zasáhli i cizinci známí z nedávného působení v české lize. V základní sestavě Ankaragücü nastoupil bývalý stoper Olomouce nebo Sparty Uroš Radakovič. Za Rizespor hráli další exsparťané útočník Martin Minčev s obráncem Casperem Höjerem.

„Rozhodli jsme se do odvolání pozastavit všechny domácí soutěže,“ reagoval svaz na sociálních sítích. „Zodpovědný klub, jeho předseda, činovníci a všichni, kteří rozhodčího napadli, dostanou nejtvrdší možné tresty,“ dodal.

„Turecký fotbal večer dostal podlý direkt. Všichni, kteří do toho byli zapletení, za to zaplatí,“ přidal předseda svazu Mehmet Büyükeksi.

„Může za to každý, kdo na ně slovně útočil a vyzýval ke zločinnému jednání. Cestu k útoku otevřela nezodpovědná prohlášení klubových předsedů, manažerů, trenérů i televizních komentátorů,“ dodal Büyükeksi.

Násilnosti na sociální síti X odsoudil i turecký ministr spravedlnosti Ali Yerlikaya. „Takové incidenty jsou na našich trávnících, které jsou základem míru a přátelství, nepřijatelné,“ napsal ministr.

Rozhodčímu popřál brzké uzdravení a poděkoval mu za reprezentaci Turecka v mezinárodních soutěžích.

Na incident, za který se Ankaragücü krátce po utkání omluvilo, reagoval i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Napsal, že „sport je neslučitelný s násilím.“ Asociace rozhodčích zase hovořila o „černém večeru pro turecký fotbal“.

Autoři: ,