Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Udeří opět český kat? Trpká minulost Spartu nestraší

Sport

  8:28
PRAHA - Zelený trojlístek, symbol štěstí, nosí hráči řeckého Panathinaikosu už přes devadesát let, ale dnes večer by se na pár hodin hodil spíše fotbalistům Sparty.

Radost hráče Sparty Bonyho Wilfrieda, který dal Brnu třetí gól. foto: Volfík RenéČTK

Letenské čeká bitva o Ligu mistrů se soupeřem, který ještě žádný český tým nedokázal porazit a právě Spartě loni zahradil cestu k milionům z prestižní soutěže. Panathinaikos Atény je znovu v Praze a s ním i nepříjemné vzpomínky na loňské vyřazení. "My se ale těšíme. Věříme, že když budeme poslouchat trenéra, máme šanci," tvrdí záložník Patrik Vacek.

PANATHINAIKOS

Kat českých klubů:
2008/09 (3. předkolo LM) Sparta - Panathinaikos 1:2, 0:1
2006/07 (Pohár UEFA) Mladá Boleslav - Panathinaikos 0:1
2002/03 (Pohár UEFA) Liberec - Panathinaikos 2:2, 0:1
2001/02 (Liga mistrů) Sparta - Panathinaikos 0:2, 1:2
2001/02 (3. Předkolo LM) Slavia - Panathinaikos 1:2, 0:1

Cíl sparťanů je jasný: zapomenout na to, že proti nim stojí postrach českých klubů. "Beru to jako výzvu. Spoléhám na to, že moc hráčů loňské zápasy nezažilo, a proto mají čistou hlavu," doufá trenér Sparty Jozef Chovanec. Jeho tým vlastně ani nemá na výběr. Do Ligy mistrů se nepodíval už třikrát v řadě a protáhnout svou pauzu mezi evropskou smetánkou na čtyři roky, si nemůže dovolit.

"Celé jaro jsme se o Ligu mistrů prali, tak by byla chyba to zabalit ještě před utkáním," uvědomuje si i Vacek. A nejde jen o prestiž a slávu. Větší motivací jsou peníze. Na Spartu čeká v základní fázi Ligy mistrů minimálně 180 milionů korun. Takový pohádkový bonus by strádající sparťanská pokladna už nutně potřebovala. "Vážíme si šance, že můžeme o Ligu mistrů hrát, ale že postoupit musíme? Takhle bych to neřekl," brání se tlaku Chovanec.

Řekové budou silnější než loni
Větší starosti mu dělá spíše zdravotní stav klíčového záložníka Patrika Bergra. Ten si týden před startem sezony znovu poranil koleno, a přestože první utkání v Teplicích vynechal, šance, že dnes večer nastoupí, stále žije.

Na Letné netrpělivě čekají na verdikt německého specialisty MülleraWohlfahrta, za kterým včera Berger vyrazil do Mnichova. "Pořád čekám, až se ozve," žmoulal Chovanec v ruce svůj telefon. Pokud by konečný verdikt byl příznivý, Berger by prý s jistotou nastoupil v základu. Jeho zkušenosti by se totiž Spartě moc hodily.

Důvod? Jasným favoritem budou znovu Řekové. Panathinaikos loni došel v Lize mistrů až do osmifinále, v létě vysázel za posily přes 350 milionů korun a teď prahne po ještě větším úspěchu. "Hodně dobře se posílili. Mám pocit, že jsou silnější než loni," tvrdí sparťanský kouč. "Musíme hrát organizovaně a vymyslet něco, čím bychom je překvapili. Na tom jsme pracovali," plánuje.

Loni se to Spartě ještě pod vedením Vítězslava Lavičky nepovedlo. K odvetě do Atén tehdy odjížděla s porážkou 1:2 z domácího utkání, ke které přibyla ještě prohra 1:0. Jen málokdo v Řecku teď pochybuje o tom, že by Panathinaikos mohl v Praze zakopnout. S kádrem, v němž vyčnívá hvězda Djibril Cissé? Postup přes Spartu je v Řecku prostě hotová věc.

Chovanec přesto věří, že jeho tým má proti řeckému velkoklubu větší šanci než loni. "Troufám si říci, že letos je organizovanost naší hry lepší než loni. Musíme se ale vyvarovat individuálních chyb," nabádá k opatrnosti trenér.

PŘIŠEL CISSÉ A ŘEKOVÉ ZÍRALI

Devatenáctinásobný řecký mistr a pravidelný účastník Ligy mistrů s velkým finančním zázemím. Panathinaikos Atény je řeckým týmem, který od svého založení žije ve stínu slavnějšího Olympiakosu Pireus. V Evropě však zůstává klub se zeleným trojlístkem ve znaku všemi respektovaným soupeřem.

Na svého úhlavního rivala shlížel Panathinaikos z vrchu pouze v šedesátých letech, kdy zažil období své největší slávy. Vrcholem pak byla sezona 1970/71. Klub z města velkých antických filozofů tehdy skončil až ve finále Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů.

Právě úspěch v prestižní evropské soutěži je také hlavním cílem Panathinaikosu do nové sezony. "Fanoušci jsou hodně natěšení. Vedení totiž udělalo hodně dobré přestupy a bude silnější než loni," přiblížil LN řecký novinář Michael Ikonomopulos očekávání příznivců.

Tým z Balkánského poloostrova utratil za nové hráče přibližně 380 milionů korun. To je víc než rozpočet Sparty na celý rok. Do Panathinaikosu přišel z Marseille známý útočník Djibril Cissé, který hrával s Milanem Barošem za Liverpool. Odtud do kádru přibyl také argentinský záložník Sebastian Leto. "Nevěřili jsme vlastním očím. Nenapadlo mě, že takoví hráči můžou přijít do Řecka," přiznal Ikonomopulos. Kádr je doplněn o domácí fotbalisty často nastupující v reprezentaci. "Tým vypadá dobře a sebevědomě," shrnul.                                                                               (mih, kap)

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.