Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

UEFA by měla řešit i českou ligu, zní na ní opičí skřeky, vyzývá exparťan Mandjeck po incidentu v Lize mistrů

Sport

  11:44
Paříž - Moment, na který se bude vzpomínat ještě hodně dlouho. Odchod hráčů Paris Saint-Germain a Basaksehiru do kabin během úterního utkání Ligy mistrů kvůli výrokům čtvrtého rozhodčího na adresu asistenta trenéra tmavé pleti Pierrea Webóa vyvolal řadu reakcí. Jednu přidal i bývalý fotbalista Sparty Kamerunec Georges Mandjeck.

Georges Mandjeck si kryje míč před Tomášem Smolou z Baníku. foto: Profimedia.cz

Zápas PSG - Basaksehir byl za bezbrankového stavu přerušen ve 14. minutě, kdy byl čtvrtý rozhodčí Sebastian Coltescu z Rumunska obviněn z užití rasistického výrazu na adresu kamerunského asistenta trenéra Basaksehiru Pierrea Webóa. K tomu došlo, když chtěl upozornit hlavního sudího, svého krajana Ovidia Hategana, na Webóovo chování za postranní čarou.

Georges Mandjeck si kryje míč před Tomášem Smolou z Baníku.
Rozhodčí Ovidiu Hategan řeší přerušení utkání v Paříži.

„Dej červenou kartu tomu černému, takhle se nemůže chovat. Pojď ho označit, tady toho černého,“ řekl podle AP Coltescu rumunsky hlavnímu rozhodčímu.

Vzhledem k tomu, že černý se rumunsky řekne „negru“, Webó význam konverzace pochopil a minimálně šestkrát se Coltesca zeptal: „Proč říkáte ‚negro‘?“ Poté ještě opakoval: „Nemůže přece říkat ‚negro‘, nemůže říkat ‚negro‘.“

Utkání bylo odloženo na středeční večer, kdy ho dopískají nově delegovaní rozhodčí.

Celý moment vyvolal řadu reakcí, s jednou přispěchal i bývalý obránce či záložník sparty Georges Mandjeck.

„UEFA by se měla zabývat i situací v české lize, kde můžeme běžně slýchat opičí skřeky,“ uvedl Mandjeck, jenž si v minulosti stěžoval u FIFA na platnost smlouvy se Spartou a kontrakt chtěl předčasně rozvázat. Dvaatřicetiletý kamerunský fotbalista v současnosti působí v belgickém Waasland-Beveren.

Mandjeck poté napsal i pomocí překladače jeden tweet, ve kterém si rýpl do úrovně české ligy. „V každém případě je belgický šampionát tisíckrát lepší než ten váš a já se cítím dobře,“ uvedl. Poté ještě zveřejnil výsledek prvního utkání základní skupiny Evropské ligy mezi Hapoelem Beer Sheva a Slavií, které Pražané prohráli 1:3.

Vysvětlení během sporného incidentu po čtvrtém rozhodčím v nastalé rozmíšce požadovali také hráči domácího týmu Neymar a Kylian Mbappé a trenér Baseksehiru Okan Buruk přímo Coltesca označil za rasistu.

„Řekni NE rasismu. Pierre Webo, jsme s tebou,“ přidal na svůj twitterový účet Kylian Mbappé. Podobného názoru byl i jeho spoluhráč Neymar, jenž na Twitter napsal pouze stručně „Black Lives Matter“.

„Rozhodně odsuzuji jakákoli vyjádření, která mohou být interpretována jako rasistická, xenofobní nebo diskriminační,“ sdělil rumunský ministr sportu Ionut-Marian televizní stanici Digi. „Omlouvám se jménem rumunského sportu za tento politováníhodný incident, který nás nereprezentuje,“ dodal.

Autoři: ,

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...