Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Ujfaluši: Směrem dopředu jsme trpěliví

Sport

  15:15
BELFAST - Když hráli čeští fotbalisté v Belfastu naposledy, byl u toho jako jediný ze současného kádru i Tomáš Ujfaluši. „Šlo teprve o můj druhý start za nároďák,“ vybavil si zkušený obránce sedm let staré události. Současný kapitán nakonec nebude chybět ani u dnešního zápasu v Belfastu. Problémy s podkolenní šlachou u něj ustaly ve správnou chvíli - den před vstupem reprezentace do kvalifikace o mistrovství světa.

Nový kapitán reprezentace Tomáš Ujfaluši foto: ČTK

Jste už úplně v pořádku? 
Není to úplně stoprocentní. Zažil jsem něco podobného už ve Fiorentině, kdy jsem s podobným problémem hrál tři měsíce a s určitými úlevami to zvládl. Své tělo dobře znám a dokážu posoudit, kdy můžu nastoupit a kdy ne. Tentokrát můžu říct, že jsem připravený.

Jak vaše problémy vznikly?
Možná jsem byl trochu přetažený, možná jsem udělal nějaký špatný pohyb, který jsem si neuvědomil. Po třech dnech individuálního tréninku je to už mnohem lepší.

Jak probíhala léčba?
Hodně se mnou pracoval fyzioterapeut pan Kolář. Pomáhaly mi i zábaly na večer a elektrostimulace.

Na trávníku se tedy objevíte. Co musí český tým zvládnout, aby pro něj zápas dopadl dobře?
Určitě ustát začátek zápasu. A musíme také pohlídat útočníka Healyho jako jejich nejnebezpečnějšího hráče. Dokáže zakončit z jakékoliv pozice, nesmíme mu nechat prostor blízko šestnáctky a musíme ho mít pořád na očích.

Čekáte, že Irům doma narostou křídla, jak je u ostrovních mužstev obvyklé?
Irové budou chtít napravit sobotní nezdar na Slovensku a diváci je k tomu budou mocně povzbuzovat. My se nesmíme zatáhnout, abychom jim umožnili nebezpečné centry. Směrem dopředu se vyplatí trpělivost. Na vstřelení gólu máme 90 minut.

V předchozí kvalifikaci váš soupeř doma byl téměř stoprocentní. Znamená to, že půjde hned o nejtěžší prověrku na hřišti soupeře?
To bych neřekl. Jednoduché to nebude, ale podobně těžké zápasy čekám v Polsku a na Slovensku.

Jak se vám vlastně zamlouvá fotbal na ostrovech?
Líbí se mi nejvíc kvůli fanouškům. Když jsme hráli v Poháru UEFA s Fiorentinou na Evertonu, zažil jsem zatím nejlepší fotbalovou atmosféru v kariéře. Jinak je ale o mně známo, že preferuju spíš Itálii a Španělsko.

Autor: