Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Už skončil i Ujfaluši. Co dělají další hráči slavné české generace?

Sport

  16:00
PRAHA - Byla to velmi úspěšná éra českého fotbalu. Tým kolem Nedvěda, Poborského či Kollera získal na Euru 2004 bronzové medaile. V pondělí ukončil aktivní kariéru obránce Tomáš Ujfaluši. Co dělají další klíčoví členové slavné generace?

Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd foto: ČTK

Petr Čech (31 let). Stále patří k nejlepším brankářům světa, jasná jednička reprezentace. V létě završí deset let v Chelsea, s níž vyhrál i Ligu mistrů. Je v ideálním brankářském věku, končit se rozhodně nechystá.

Český brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech

Zdeněk Grygera (33 let). Bývalý obránce po vydařených štacích v Ajaxu a Juventusu zamířil do Fulhamu. Tam ho ale trápily časté a zdravotní problémy. Kvůli nim předčasně ukončil kariéru. Fotbal nehraje, teď se začal angažovat v charitativním projektu Zelený život, občas komentuje v televizi.

Bývalý český fotbalista Zdeněk Grygera

Marek Jankulovski (36 let). Před dvěma roky se vítěz Ligy mistrů s AC Milán s velkou slávou vrátil do Ostravy. Po sedmi minutách zápasu s Hradcem si ale obnovil zranění kolena a v únoru 2012 ukončil kariéru. Na benefici se s ním přišlo rozloučit 20 tisíc diváků. Pravidelně chodí do televize komentovat zápasy Ligy mistrů.

Marek Jankulovski

Karel Poborský (41 let). Reprezentační rekordman (118 startů) ukončil kariéru už v létě 2007 ve "svých" Českých Budějovicích. Klub spoluvlastní i řídí. V minulém volebním období byl také členem výkonného výboru FAČR. Kromě jiného se angažoval i v politice.

Šéf fotbalistů Českých Budějovice Karel Poborský

Tomáš Rosický (33 let). Kapitán reprezentace už osmým rokem patří Arsenalu, ale i kvůli častým zdravotním trablům nehraje tak často, jak by si přál. Přesto patří ke klíčovým mužům. Nedávno se objevila zpráva, že mu Arsenal prodlouží smlouvu, pokud v sezoně odehraje aspoň 25 duelů. Zatím hrál desetkrát v základu a třikrát střídal.

Dirigent Rosický.

Tomáš Galásek (40 let). Svého času mu v reprezentaci patřila kapitánská páska, ale už více než čtyři roky nehraje. S rodinou se usadil v Německu, kde pokračoval v regionálních soutěžích. Od srpna 2012 dělal asistenta trenéra Michala Bílka u národního týmu.

Galásek je veterán reprezentace.

Pavel Nedvěd (41 let). V Juventusu se stal držitel Zlatého míče 2003 legendou, při jeho dojemné rozlučce v květnu 2009 slzel celý stadion. V Itálii se s rodinou usadil, je členem vedení Juventusu, do Česka jezdí hlavně podporovat fotbalové a běžecké akce společnosti adidas, k jejíž tvářím patří.

Pavel Nedvěd byl vyhlášen 3. června na galavečeru v Praze nejlepším hráčem ve dvacetileté historii samostatné české fotbalové ligy.

Vladimír Šmicer (40 let). Další vítěz Ligy mistrů se po vydařené kariéře v zahraničí vrátil do Slavie, které pomohl zlomit roky prokletí a dvakrát v řadě s ní získal titul. Když v roce 2009 skončil jako hráč, stal se z něj manažer reprezentace. Po nepovedené kvalifikaci o mistrovství světa v Brazílii skončil.

Vladimír Šmicer, manažer české fotbalové reprezentace

Jan Koller (40 let). Kariéru v tichosti uzavřel před čtyřmi lety v ruské Samaře. S rodinou se nejlepší kanonýr reprezentace (55 gólů) usadil v Monaku, odkud jezdí pravidelně do Česka. Když má čas, hraje I. B třídu za rodnou Smetanovu Lhotu. Nedávno se objevil také v národním týmu plážového fotbalu.

Bývalý český fotbalista Jan Koller v dresu Real Top Praha

Milan Baroš (32 let). V reprezentaci byl v posledních letech často kritizovaný, i proto skončil už po Euru 2012. Jako jeden z mála členů památné generace nadále hraje: působí v tureckém Antalyasporu, kam se přesunul po půl roce v Ostravě. Mateřskému klubu pomohl k záchraně a hrál zadarmo, za což si získal velké sympatie.

Český fotbalista Milan Baroš

Karel Brückner (74 let). Po úspěšných letech u národního týmu, který opustil po Euru 2008, překvapil přestupem k Rakušanům. Tahle štace se ale Brücknerovi nevyvedla. Téměř pět let je v důchodu, chvíli dělal poradce dočasnému reprezentačnímu kouči Ivanu Haškovi, nedávno z rodinných důvodů odmítl nabídku Plzně, která ho chtěla získat jako nástupce Pavla Vrby.

Karel Brückner.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...