Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V Minsku chceme hrát ofenzivně, slibuje Bakoš

Sport

  19:01
MINSK - Jak se přibližuje středeční zápas fotbalové Ligy mistrů proti Borisovu, útočníkovi plzeňských fotbalistů Marku Bakošovi se oživují báječné vzpomínky na první vzájemný duel, v němž běloruského soka v pražském Edenu pokořil vstřelenou brankou.

Plzeň - Mladá Boleslav (Bakoš) foto: ČTK

Euforii ze své premiérové trefy v základní skupině slavné soutěže by Bakoš rád znovu zažil i v odvetě, v níž Plzni jde o to, aby se udržela ve hře o konečné třetí místo ve skupině Ligy mistrů a pokračování v jarní fázi Evropské ligy.

Bakoš jde do středečního klání s výbornou formou: v lize dal v posledních pěti zápasech šest branek a dvakrát se trefil i v sobotní generálce s Mladou Boleslaví. "Liga je jedna věc, ale v Lize mistrů jsem bez gólu už docela dlouho. Takže bych se ve středu zase moc rád trefil," řekl Bakoš.

Svoji branku proti Borisovu ze 13. září staví v kariéře na jednu z čelních pozic. "Jen mi tu radost potom trochu zhatilo vyrovnání soupeře. Ale pocity bezprostředně po té brance byly fantastické. Dát gól v Lize mistrů před plným stadionem je nepopsatelné," líčil dnes Bakoš těsně před podvečerní plzeňskou přípravou na stadionu Dinama Minsk, kam si Borisov zve své soky v pohárových zápasech.

Nejlepší plzeňský kanonýr se těší i na to, že se jeho tým po třech konfrontacích s giganty AC Milán a Barcelonou, kteří už mají v předstihu zajištěný postup do osmifinále Ligy mistrů, dostane v Minsku mnohem víc do hry. Bakoš v předkolech LM s Jerevanem, Trondheimem a Kodaní nastřádal šest přesných zásahů, ale ve skupině se zatím prosadil jen v úvodu právě s běloruským týmem. V dalších duelech s AC Milán a dvojutkání s Barcelonou sice také naskočil do základní sestavy, ale osamocený na hrotu se zápasy proti přesile protrápil.

Většinou jen dřel bez míče, před třemi týdny v domácím utkání s Barcelonou navíc musel už ve 25. minutě střídat, aby uvolnil cestu na hřiště obránci Ševinskému, který musel zastoupit vyloučeného Čišovského. "Snad se teď s míčem potkám víc než v těch minulých zápasech a hlavně v soupeřově šestnáctce. A když to tak bude, tak to bude znamení, že budeme v Minsku hrát ofenzivně, což si přejeme," uvedl Bakoš. "Co si budeme povídat, AC Milán a Barcelona jsou soupeři z úplně jiné kategorie než my s Borisovem, s nimi se můžeme poměřit jako s rovným soupeřem," doufal Bakoš. "Chceme tady ukázat fotbal, který Viktorku zdobí už delší dobu," přál si slovenský kanonýr.

Vrba: Bakoš je naším nejlepším střelcem

V Minsku z něj optimismus přímo sálal. Náladu mu nezkazil ani příchod na nepříliš útulný stadion Dinama v běloruské metropoli. "Vypadá to tady jako v Jerevanu, kde jsme v předkole vyhráli 4:0. Stadion je hodně podobný, šatny skoro úplně stejné, ty obklady a tak... Vůbec bych se nezlobil, kdybychom tady podobný výsledek zopakovali," řekl s úsměvem Bakoš. "Ale to je jen nadsázka, Borisov a Jerevan, to je úplně jiná káva," upozornil Bakoš.

Na Bakošovu aktuální pohodu budou Západočeši hodně spoléhat. I trenér Pavel Vrba si hodně pochvaluje ofenzivní příspěvek autora 15 branek v sezoně, který většinou zůstává ve stínu Horvátha, Jiráčka, Pilaře, Petržely či Koláře. Kdyby prý byl Bakoš Čech, mohl by podle Vrby myslet i na místo v české reprezentaci. "Plzni vystřílel v předkolech Ligu mistrů, je naším nejlepším střelcem v lize. Je velmi pozitivní, co pro nás odvádí. Snad tu formu prokáže i ve středu," prohlásil sebevědomě Vrba.

Samotný Bakoš, který mezitím dál čeká na premiérovou pozvánku do slovenského národního týmu, pochvalná slova trenéra bere s rezervou. "To jde mimo mě. Třeba Lafata má v české lize šestnáct branek a v reprezentaci se také těžko prosazuje. Já jsem rád za to, že jsem v Plzni. A když mi to půjde dál, třeba to bude mít odezvu i na Slovensku," řekl bez hořkosti v hlase Bakoš, který je aktuálně jediným slovenským útočníkem hrajícím Ligu mistrů.

Autoři: ,