Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V portugalském finále Evropské ligy se utká Porto s Bragou

Sport

  0:07
PRAHA - O triumf v Evropské lize si zahrají v portugalském finále fotbalisté Porta s Bragou. Porto si vzhledem k jasnému vítězství v prvním utkání mohlo dovolit prohrát v odvetném semifinále 2:3 na hřišti Villarrealu, Braga postoupila díky domácí výhře 1:0 nad dalším portugalským mužstvem Benfikou. Finálový souboj se uskuteční 18. května v Dublinu.

Villarreal - Porto (radost hostí). foto: Reuters

Villarreal se pokusil Portu vrátit debakl 1:5 z minulého týdne a povedený vstup do utkání korunoval úvodní brankou v 17. minutě záložník Cani, který otevřel skóre i před týdnem v Portugalsku. Pět minut před přestávkou však vyrovnal po tečované střele Brazilec Hulk.

Odvetná utkání semifinále fotbalové Evropské ligy

Villarreal - FC Porto 3:2 (1:1)
Branky: 17. Cani, 75. Capdevila, 80. Rossi z pen. - 40. Hulk, 48. Falcao. Rozhodčí: Rocchi (It.). Diváci: 21.500. ŽK: Bruno Soriano, Mubarak - Falcao, Sapunaru, Rúben Micael, Otamendi. První zápas 1:5, postoupilo Porto.

Sporting Braga - Benfica Lisabon 1:0 (1:0)
Branka: 19. Custódio. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). Diváci: 28.000. ŽK: Sílvio, Paulao, Artur - César Peixoto, Maxi Pereira, Fábio Coentrao, Luisao. První zápas 1:2, postoupila Braga.

Hostům se povedl nástup do druhého poločasu a hned po třech minutách otočil vývoj zápasu nejlepší střelec Evropské ligy Radamel Falcao svou šestnáctou brankou v soutěži. Pětadvacetiletý Kolumbijec se v historické střelecké tabulce osamostatnil před Jürgenem Klinsmannem, který dal během ročníku 1995/96 předcházejícího Poháru UEFA za Bayern Mnichov patnáct branek.

Villarrealu se však povedl závěr utkání a se svými diváky se rozloučil osmou výhrou v osmém domácím utkání Evropské ligy. V 75. minutě vyrovnal krajní bek Joan Capdevilla a za pět minut dal vítěznou branku z penalty italský kanonýr Giuseppe Rossi. Porto přišlo o sérii čtrnácti soutěžních výher a prohrálo poprvé od 23. února, kdy nestačilo v Evropské lize na Sevillu.

Také poprvé v této sezoně EL nezvítězilo na půdě soupeře. Braga uhrála před týdnem proti Benfice solidní výsledek 1:2 a doma jí stačilo k postupu vítězství 1:0. K tomu domácí nasměroval už v 19. minutě hlavičkou z rohového kopu defenzivní záložník Custódio. Domácí pak měli štěstí ve 40. minutě, protože argentinský útočník Javier Saviola trefil zblízka jen tyč. Po přestávce vzrostl tlak Benfiky, ale domácí i díky pozornému brankáři Arturovi odolali.

Braga v šestém domácích zápase v evropských pohárech za sebou nedostala gól a čisté konto drží už 540 minut.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...