Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

V předchozích barážích k nám soupeři měli respekt

Sport

  12:00
Oba zažili s fotbalovou reprezentací baráž, ale každý si z ní odnesl úplně jiné pocity. Obránce David Rozehnal (31) byl v roce 2005 u dvou vítězství proti Norsku a slavil postup na mistrovství světa v Německu. Vratislav Lokvenc (38) se na šampionát v roce 2001 neprobojoval přes Belgii. "Rozhodne psychické rozpoložení, kluci si nesmí sami podrážet nohy," shodují se oba na nejdůležitějším faktoru dvojzápasu národního týmu o Euro s Černou Horou.

Baráž Česko - Norsko 2005. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

LN Jak na baráž zpětně vzpomínáte?
Rozehnal: Hlavní nakonec bylo, že jsme uspěli a po dlouhé době zase postoupili na mistrovství světa. Moc dobře si ale pamatuju, že jsme to neměli vůbec jednoduché.

Lokvenc: Nevracím se k tomu s velkým nadšením. Belgie na nás byla tehdy moc dobře připravená, až nám z toho ruply nervy.

Neúspěšná baráž

Vratislav Lokvenc

Výsledky: V baráži o MS 2002 prohrálo Česko v Belgii 0:1, stejný výsledek se zrodil v domácí odvetě.
Klíčový moment: V prvním zápase se nechal před přestávkou zbytečně vyloučit obránce Tomáš Řepka poté, co se ohnal po soupeři. Tímto zkratem skončila jeho reprezentační kariéra. 
Zajímavost: Před prvním zápasem vládla v týmu nervozita, hráči drželi „bobříka mlčení“ a odmítali mluvit s novináři.
Jak si tehdy vedl Lokvenc? Nastoupil v obou utkáních, pouze v druhém hrál v základní sestavě.

LN Vybavíte si, jak Česko tehdy vnímali soupeři? Černohorci se po nedávném losu radovali, že hrají právě proti Česku…
Rozehnal: Nejsem zrovna typ, který by četl noviny. Raději se soustředím na zápasy a své výkony. Přesto vím určitě, že nás tenkrát nikdo nepodceňoval. Norové nás brali jako velmi silného soupeře. Tak trochu doufám, že se to teď Černé Hoře vymstí a budeme to nakonec my, kdo se bude smát.

Lokvenc: Belgie přistupovala k Česku s velkým respektem a pokorou. Nakonec se jí to vyplatilo… Já bych Černohorce nebral úplně vážně, předvádí typické chování zemí bývalé Jugoslávie. Jsou si sami sebou jistí, div si nepřipadají jako nejlepší tým světa. Proto bych si přál, abychom je zaskočili.

LN Podle postavení na žebříčku FIFA jsou favority Černohorci, dřív jím bývalo Česko. Znamenalo to pro vás výhodu, nebo spíš přítěž?
Rozehnal: Mluvil jsem s černohorským spoluhráčem z Lille Markem Bašou. Oni to opravdu berou tak, že jsme neslabší možný soupeř v baráži. Myslí si, že postoupí levou zadní. Rozhodne se ale na hřišti a tam jsou šance vyrovnané.

Lokvenc: Někdo nás tehdy možná pasoval na favorita, ale i Belgie měla velmi silný a zkušený mančaft. V baráži navíc neexistuje něco jako lepší nebo horší tým. Rozhodnou dva zápasy a záleží na tom, jak se s tím každý tým popere. I teď jsou šance vyrovnané.

Úspěšná baráž

David Rozehnal

Výsledky: V baráži o MS 2006 vykročilo Česko za postupem vítězstvím 1:0 v Norsku, které zopakovalo v domácím prostředí. 
Klíčový moment: Gól Vladimíra Šmicra v Oslu. Hrálo se na těžkém terénu, pořadatelé na promáčený trávník navezli třicet tun písku. 
Zajímavost: Před baráží se vrátil do národního týmu Pavel Nedvěd, který v něm od Eura 2004 chyběl. 
Jak si tehdy vedl Rozehnal? Odehrál oba zápasy v základní sestavě ve stoperské dvojici s Tomášem Ujfalušim.

LN Jak moc je pro úspěch důležitý dobrý výsledek z prvního utkání? Vy jste pokaždé začínali na hřištích soupeře, což si přál i současný kouč národního týmu Michal Bílek.
Rozehnal: Kluci si určitě uvědomují, jak klíčový bude první zápas. Bohužel začínají doma, což považuji za nevýhodu. Když dokážete vstřelit gól na hřišti soupeře, tak z vás spadne velké břemeno, povolí tlak. Pokud doma uhrajeme s Černou Horou bezbrankovou remízu nebo vítězství, máme solidní šanci do odvety.

Lokvenc: Podle mě je to jedno. Kluci by měli v Černé Hoře stejný úkol jako doma – skórovat a naopak nedopustit, aby inkasovali. Je ale pravda, že první zápas o postupových nadějích hodně napoví.

LN Čeští fotbalisté hodně mluví o psychice. Ta prý láme podobně důležitá střetnutí. Souhlasíte?
Rozehnal: Hraje obrovskou roli, jak na tom hráči momentálně jsou. Když si věří, nic je nerozhází, dokážou ze sebe vymáčknout maximum a nepodlehnou tlaku. Nominovaní fotbalisté jsou v týmu z určitého důvodu a určitě mají dostatečnou kvalitu, aby v baráži svedli minimálně vyrovnanou bitvu. Nejde o život, proto nesmí nad nějakým tlakem příliš přemýšlet. To by si sami podráželi nohy.

Lokvenc: Právě vlastní hlavy nás v roce 2001 připravily o postup. Nezvládli jsme tlak a hlavně v odvetě nás Belgičané gólem už úplně zlomili. Proto musí být reprezentace před baráží připravená i psychicky. Je potřeba, aby trenér myslel na každou maličkost.

LN Které momenty předchozích dvou baráží podle vás rozhodly o úspěchu či neúspěchu?
Rozehnal: Jeli jsme do Norska s velkými nadějemi. Pamatuju si, jak nás zaskočil špatný stav trávníku. Přesto jsme to zvládli, Vladimír Šmicer vstřelil gól. Dodal nám obrovské sebevědomí do odvety, kde jsme si postup už pohlídali.

Lokvenc: Těch momentů bylo víc. Špatný terén v Belgii i brzké vyloučení Tomáše Řepky. Tolik jsme chtěli vyhrát… Jenže jsme všechny šance promarnili, soupeř byl lepší a v odvetě naděje definitivně zhasly s dalšími červenými kartami pro Pavla Nedvěda a Milana Baroše. Důležité je nedělat chyby, neustále se koncentrovat na každý dotyk s balonem.

LN Je si nadcházející dvojzápas něčím podobný s barážemi, které jste zažili vy?
Rozehnal: Vidím jen samé rozdíly. Hlavně atmosféra byla kolem nároďáku úplně jiná. Teď jsou kluci pod obrovským tlakem veřejnosti a médií. Je toho na ně moc. Reprezentace tehdy měla velké hráče, kteří v ní postupem let končili. Snad jen Norsko mělo tehdy podobné kvality jako teď Černá Hora.

Lokvenc: To ne, každá baráž je naprosto specifická a výjimečná. Proto se na ni tak těším.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!