Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

V USA prožívají po postupu do finále fotbalovou euforii

Sport

  19:36
JOHANESBURG - Fotbal, ke kterému jsou třeba nazuté kopačky, se v USA krčí ve stínu toho s přízviskem americký. Sportovní titulky tamních novin ale výjimečně zajímal víc než baseball či basketbal. Národní tým Ameriky totiž ve středečním semifinále Poháru FIFA porazil 2:0 evropské mistry ze Španělska, a­euforie v padesáti spojených státech v tu ránu vypukla.

Američané vzdorovali statečně. foto: ČTK

Hollywoodské trháky o snu podceňovaného, který dokráčí až na vrchol, blednou závistí v porovnání s­realitou Poháru FIFA, kde každé čtyři roky soupeří vítězové kontinentálních šampionátů.

Zázrak na ledě? Teď­ na trávníku

Zázrak na ledě je v zámoří zavedený termín označující cestu hokejistů USA olympijským turnajem v­Lake Placid v roce 1980. Tým převážně vysokoškolských studentů dokráčel až do finále, kde překvapivě porazil SSSR, a ­vyhrál zlaté medaile.

Příběh byl postupně třikrát zfilmován. V posledním zpracování z roku 2005 si kouče zahrál Kurt Russell. Možná by mu sedla i role trenéra Boba Bradleyho, který dovedl fotbalisty USA až do finále Poháru FIFA. Volné pokračování by mohlo nést název „Zázrak na trávníku“.

Fotbalisté USA prohráli první dvě utkání a ze základní skupiny postoupili až na poslední chvíli. Nikdo nevěřil, že dokážou porazit Španělsko útočící na rekord v neporazitelnosti. Nepředstavitelné se stalo skutečností. „Je to pro Ameriku neuvěřitelný úspěch. Poprvé jsme ve finále nějakého šampionátu,“ neskrýval nadšení muž zápasu Clint Dempsey. Kouč Bob Bradley přirovnal triumf k památnému vítězství fotbalistů USA nad Anglií na mistrovství světa v roce 1950. „Je důležité pozorovat milníky a­jedním z­nich byl zápas s Anglií. Dnes jsme historický zápis přidali my,“ nezůstal klidný ani trenér.

K překročení role outsidera a zaskočení nejlepšího evropského týmu jeho svěřence prý motivovala fotografie hokejistů USA z olympiády v Lake Placid 1980. Amatérský výběr naprosto senzačně porazil Sovětský svaz, a získal zlaté medaile. „Zázrak na ledě,“ říkalo se tenkrát. „Táta mi poslal tuhle fotku. Třeba to přivolal. Každopádně je to něco neskutečného,“ připustil útočník Landon Donovan.

Důležitý impulz k rozvoji
Fotbal se v USA krčí v pozadí oblíbenosti oproti ostatním sportům. Úroveň tamní fotbalové ligy se v­minulosti pokoušeli zvednout třeba legendární Brazilec Pelé, německý obránce Franz Beckenbauer či naposledy David Beckham. Jejich úspěšnost nebyla velká.

Většina týmových hvězd včetně brankáře Tima Howarda a útočníka Donovena tudíž hraje převážně v­zahraničí. Pouze jediný hráč, který nastoupil v základní sestavě proti Španělsku, pocházel z­americké Major League Soccer.

Potenciální triumf ve finále Poháru FIFA by mohl být tím správným impulzem pro rozvoj fotbalu v­USA. Naznačil to šokující triumf nad Španělskem, po němž v­Americe propukla velká poptávka po lístcích na mistrovství světa v Jihoafrické republice. „Bezprostřední reakcí fanoušků byl nákup vstupenek. Za večer jsme jich prodali 93 tisíc,“ řekl jeden z organizátorů šampionátu Jermaine Craig.

Zahajovací ceremonii si údajně nenechá ujít ani prezident Spojených států Barack Obama. „Už jsem se ho ptal, abych stihl zarezervovat lístky,“ prozradil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!