Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Fotbaloví rivalové pro Jíchu. Druholigový Kiel v poháru sestřelil Bayern a oprášil zašlou slávu

Radost fotbalistů druholigového německého Kielu. foto: ČTK

Praha - Německý Kiel je sportovní veřejností považován především za házenkářské město. Vždyť Filip Jícha vyhrál s tamním týmem Ligu mistrů jako hráč a na konci minulého roku také coby hlavní trenér. Ve středu ale zazářili fotbalisté. Druholigový Holstein Kiel se postaral o prvotřídní senzaci, když ve druhém kole domácího poháru vyřadil věhlasný Bayern Mnichov. A navíc jak...
  17:43

Bavorský velkoklub nepůsobí v novém ročníku tak dominantně jako loni. Stále se sice drží na čele bundesligové tabulky, ale po patnácti kolech má na svém kontě už dvě prohry a tři remízy. O víkendu družina Hanse Dietera Flicka nestačila na Mönchengladbach, kterému podlehla 2:3.

Radost fotbalistů druholigového německého Kielu.
Furstrovaný Thomas Müller.

„Problémy Bayernu jsou hlubší. Začínají v hlavách hráčů, jak vyplývá z mnoha rozhovorů s hráči i s trenérem,“ napsal nejčtenější německý deník Bild.

Do zápasu s Kielem ale vstupovali úřadující němečtí šampioni v roli jasného favorita. Elitní kanonýr Lewandowski sice začal na lavičce, ale v základní sestavě figurovali třeba Neuer, Kimmich, Müller, Sané nebo Gnabry.

Právě poslední dva jmenovaní zařídili Bayernu vedení 2:1. Ale v páté minutě nastavení šokoval giganta domácí Wahl, který vyrovnávací trefou poslal utkání do prodloužení. V něm branka nepadla, o postupujícím tak musely rozhodnout penalty.

Prvních deset exekutorů se nemýlilo, ale v šesté sérii neunesl tíhu okamžiku Marc Roca. Letní posila z Espanyolu zatím mnichovskému klimatu nepřichází na chuť. V bundeslize odehrál španělský záložník pouze 21 minut, premiéru v Lize mistrů si pokazil zbytečnou červenou kartou.

A když jeho penaltové zaváhání potrestal Fin Bartles a překvapení bylo na světě, musel se Roca cítit opravdu pod psa. Naopak v táboře soupeře vypukla nefalšovaná euforie.

Návrat slavných časů?

„Pro nás všechny je to mimořádná zkušenost. Bayern nevyřadíte každý den, budeme si to pamatovat dlouho. Rozumně jsme bránili a měli dobrého gólmana. Po zisku míče jsme byli stateční, což podle mě v tomto zápase bylo klíčové,“ řekl domácí Ole Werner, který ve dvaatřiceti letech patří k nejmladším trenérům v německém profesionálním fotbale.

Skalp vítěze posledního ročníku Ligy mistrů se zapíše do klubové historie tučným písmem. V první polovině minulého století sice Kiel patřil k nejdominantnějším mužstvům na domácí scéně, ale po druhé světové válce se začal propadat. 

Ještě před sedmi lety působili Čápi, jak se týmu přezdívá, ve čtvrté německé lize. Postup do 2. bundesligy se povedl v roce 2017 a hráči Holsteinu okamžitě klepali na dveře do elitní společnosti. V přístavním městě na severu Německa opět propukla fotbalová horečka.

Pohádka ale neměla šťastný konec. Kiel v baráži po výsledcích 1:3 a 0:1 nestačil na Wolfsburg. Nejvyšší představitelé klubu posléze zahájili partnerství s týmem San Francisco Glens. „O vstupu na mezinárodní pole jsme uvažovali delší dobu. Americký trh je pro nás velice zajímavý,“ nechal se tehdy slyšet obchodní ředitel Wolfgang Schwanke.

Nové finanční příležitosti v Silicon Valley ale Kiel k bundeslize nepřiblížily. Spíše naopak. Minulou sezonu zakončili Wernerovi svěřenci až na jedenáctém místě.

Proti Bayernu ale předvedli neuvěřitelně odhodlaný výkon, uznání si vysloužili také z řad věhlasného soupeře.

„Musíme jim pogratulovat. Udělali ze zápasu skutečnou pohárovou bitvu a byli stoprocentně odhodlaní uspět. Pro nás je to samozřejmě šok, jsme zklamaní. Musíme to hodit za hlavu a v dalších zápasech být lepší,“ prohlásil Flick.

Fotbalisté Kielu tak alespoň na jeden večer vystoupili ze stínu házenkářských kolegů. Nebo je to snad předzvěst pro nové, dlouhodobé konkurenty Jíchovi a spol. v městě poblázněném házenou?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!