Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Iniesta sjednotil nepřátelskou Barcelonu, tleskali mu i soupeři

Sport

  15:41
BARCELONA - Věc nevídaná se odehrála v sobotu na Estadio Cornella-El Prat v Barceloně. V městském derby dvou nesmiřitelných - domácího Espanyolu s hostující FC - v 86. minutě povstal celý stadion a mohutným potleskem vyprovázel ze hřiště záložníka "blaugranas" Andrése Iniestu. Kandidát na Zlatý míč FIFA pro letošní rok dokázal něco do té doby nemožného.

Hráči tleskají Iniestovi. foto: Reprofoto

Čím si záložník rivala na život a smrt vysloužil ovace zaplněného stadionu Espanyolu? 8. srpna 2009 náhle při soustředení zemřel nový kapitán celku Daniel Jarque. Jeho srdce nevydrželo v šestadvaceti letech zátěž profesionálního fotbalu.

Rok 2010 v obrazech

Daniel Jarque a Andrés Iniesta.O necelý rok později se utkali ve finále světového šampionátu Španělé s Nizozemskem. Dramatický a ostrý duel rozhodl ve 116. minutě záložník FC Barcelona Andrés Iniesta. Během oslavy gólu, svléknul dres španělské reprezentace a pod ním ukázal celému světu tričko s nápisem "Dani Jarque, navždy s tebou".

A fanoušci Espanyolu na gesto Iniesty, dlouholetého Jarqueho kamaráda, nezapomněli. Co na tom, že v prvním městském derby dostávali od rivala nakládačku a nakonec padli 1:5. Když šestadvacetiletý středopolař opouštěl hřiště 40 tisíc fanoušků na stadionu se zvedlo a potleskem ve stoje ho vyprovázeli ze zeleného pažitu.

OVACE PRO INIESTU PŘI ODCHODU ZE HŘIŠTĚ:

Potlesk si vysloužil Iniesta i od hráčů a rozhodčích. Gesto, jen stěží uvěřitelné. Iniesta byl obletován i po zápase a stal se hlavním postavou tiskové konference. "Důležitější než rivalita dvou klubů je přátelství dvou lidí. Cítil jsme, že mi fanoušci fandí a přejí a byl to úžasný pocit," řekl dojatě jeden z kandidátů na zisk Zlatého míče FIFA pro rok 2010.

Kdyby o něm rozhodovaly hlasy fanoušků, Iniesta by nejspíše neměl konkurenci. Zaslouženě, opět dokázal, že jen nejen skvělým fotbalistou, ale taky člověkem.