Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Kdo je lepší? Nezastavitelní Rooney a Messi okouzlují Evropu

Sport

  13:13aktualizováno  14:13
PRAHA - Jeden má vzhled hospodského rváče, druhý vypadá jako věčně rozesmáté dítě. Přesto Wayna Rooneyho a Lionela Messiho něco spojuje. Jsou to právě tito dva, kteří momentálně vládnou fotbalové Evropě a straší ze spaní každého obránce.

Lionel Messi. foto: Reuters

Když v neděli odpoledne nastupoval Wayne Rooney za svůj Manchester United k vyhecovanému duelu s Liverpoolem, odpočíval Lionel Messi ještě na hotelu. Argentinský štírek mohl sledovat, jak Rooney ve 12. minutě zápasu s "Reds" doráží do sítě míč poté, co Reina vyrazil jeho pokus ze značky pokutového puntíku. V ten okamžik vyrovnával na 1:1. Ve druhém poločase navíc rozjel akci, na konci které rozhodl o výhře domácích Park.

MANCHESTER UNITED 2:1 LIVERPOOL:

"Řekl mi, že se na poslední chvíli rozhodl jinak, proto penaltu nedal. Tak jsem mu odvětil, aby příště zůstal u své první myšlenky, že ta je vždy nejlepší. Opět ale hrál skvěle," řekl ke klíčovému okamžiku zápasu a šestadvacátému ligovému zásahu svého klenotu kouč "Red devils" Alex Ferguson. Čtyřiadvacetiletý pořízek se tak odpoutal od svých pronásledovatelů na čele tabulky pro nejlepší střelce Evropy. Ovšem jen na pár hodin...

Anketa

Kdo získá v letošní sezoně Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy?

Wayne Rooney 16
Lionel Messi 48
někdo jiný 9

V devět večer totiž čekalo ligové střetnutí v Zaragoze také na Barcelonu a Messi u toho samozřejmě nemohl chybět. Dvaadvacetiletý nejlepší hráč Evropy i světa za loňský rok potvrdil, že bude patřit mezi vážné uchazeče o obě ocenění také letos. A nejen o tyto ceny.

První branku vstřelil Messi již v 5. minutě hlavou po centru Pedra, druhý zásah přidal po úchvatném sólu od půlící čáry v minutě šestašedesáté. A o dvanáct minut později završil svůj hattrick krásnou střelou k bližší Robertově tyči.

MESSIHO KONCERT NA HŘIŠTI ZARAGOZY:

Na tom by nebylo nic zas tak zvláštního, kdyby to nebyl druhý Messiho hattrick ve druhém ligovém zápase v řadě (barcelonský útočník se navíc dvakrát trefil také v týdnu v Lize mistrů). "Byl fantastický. Už nemám slov, musíte pro něj hledat superlativa vy. Mě už došla," řekl po zápase kouč "blaugranas" Pepe Guardiola. A jedním dechem doplnil.

Průběžné pořadí Zlaté kopačky 2009/10

1. Wayne Rooney - 26 branek/52 bodů
2. Lionel Messi - 25 branek/50
3. Didier Drogba (Chelsea) - 22/44
4. Luis Suárez (Ajax) - 29/43,5*
5. A. Di Natale (Udine) - 21/42

* - nejlepší ligy Evropy mají gólový koeficient 1, další včetně nizozemské pak 1,5. Proto je Suárez až na 4. místě, přestože vstřelil nejvíce branek.

"Messi hrál skvěle, ale stejně tak celý tým. Barcelona není závislá jen na něm."

Barcelonský přízrak se tak dostal během dvou ligových kol z devatenácti přesných zásahů na gólový účet s číslem pětadvacet a s jednobrankovým odstupem dýchá na záda právě Rooneymu. Kdo se z dvojice gólových zabijáků bude premiérově radovat ze Zlaté kopačky pro nejlepšího kanonýra Evropy?

Anglický tank má sice momentálně navrch, ale ve španělské lize mají týmy odehráno o pět kol méně (obě soutěže mají po dvaceti účastnících a osmatřiceti kolech). A při Messiho současné formě by mu to na překonání Rooneyho mělo stačit. Stane se tak? První odpovědi připraví fanouškům i sázkařům následující ligová kola tento týden...