Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Od Řecka až po Francii: Ronaldovi ke 109. gólů gratuloval i spolurekordman Daeí

Euro 2020, Francie - Portugalsko: Ronaldo slaví. foto: ČTK/AP

praha - Portugalský fenomén vyrovnal další milník. Nejspíš ho to zásadně nevzrušuje, vždyť sám jednou prohlásil: „Nenaháním rekordy, ony nahánějí mě. Jsou mou součástí.“ Cristiano Ronaldo, nově nejlepší střelec na reprezentační úrovni.
  7:59

Zatím, což je třeba zdůraznit, protože je takřka nevyhnutelné, že pár branek ještě přidá, se o maximum v počtu zásahů za dospělý národní tým dělí s jistou íránskou legendou. Ali Daeí, přezdívaný Pan Gól, hrával za Bayern a Herthu Berlín. Za svou zemi se trefil 109krát!

Euro 2020, Francie - Portugalsko: Cristiano Ronaldo slaví.
Euro 2020, Francie - Portugalsko: Ronaldo překonává Llorise.

Nevídaný počin Ronaldo při středeční remíze s Francií (2:2) vyrovnal dvěma penaltami.

„Gratuluji Cristianovi. Jsem poctěn, že tento úctyhodný počin patří právě jemu,“ napsal na instagramu Daeí. „Ronaldo je vynikající fotbalista, šampion, ale také humanista, který ovlivňuje a inspiruje životy na celém světě.“

Congratulations to @cristiano who is now one goal away from breaking the men’s international goal scoring record. I am honoured that this remarkable achievement will belong to Ronaldo - great champion of football and caring humanist who inspires and impacts lives throughout the world.

Vamos!

‎ این باعث افتخار من است که این موفقیت قابل توجه به رونالدو اختصاص دارد – قهرمان بزرگ فوتبال و یک انسان‌دوست دغدغه‌مند که الهام‌بخش افراد زیادی در سراسر دنیا شده و روی زندگی‌شان تاثیر گذاشته است

@cristiano
@portugal
@euro2020
#topinternationalgoalscorer
#cristianoronaldo
#cr7
#congratulations
#respect
#uefaeuro2020
#fifa

23. června 2021 v 23:35, příspěvek archivován: 24. června 2021 v 14:18

Než budeme pokračovat s famózním Portugalcem, dovolte drobnou odbočku k Daeímu. Když v roce 2006 uzavřel ve 149. zápase svou mezinárodní kariéru, měl na potenciální pronásledovatele svého rekordu náskok 25 tref. A to ještě nemohl skoro dva roky hrát kvůli povinné vojně.

Ronaldo už na Euru dva milníky překonal: jako první muž nastoupil na pěti evropských šampionátech a vzápětí se stal nejlepším střelcem v dějinách soutěže.

Fenomén.

Ronaldo poprvé hrál za dospělý nároďák v létě 2003, to mu bylo osmnáct. Kazachstánu ještě gól nedal, pak ani Albánii, Anglii, Itálii, Švédsku, Lucembursku a Litvě.

Premiérově se trefil až na domácím mistrovství Evropy v zahajovacím zápase s Řeckem (1:2).

O čtyři roky později poprvé vedl Portugalce s kapitánskou páskou a před Eurem 2008 už měl na zádech i ikonickou sedmičku. Na tomto turnaji se mimochodem poprvé prosadil do české sítě.

Nejčastěji se trefil proti Litvě a Švédsku - sedmkrát.

Dvacet branek zaznamenal zpoza šestnáctky, z toho devět bylo z přímých volných kopů. Devětaosmdesát gólů padlo uvnitř vápna, čtrnáctkrát Ronaldo proměnil penaltu.

Co další statistiky?

31 gólů dal v evropských kvalifikacích, 31 ve světových.
19 v přípravných duelech.
13 (zatím) na evropských šampionátech.
7 na mistrovství světa.
5 v Lize národů.
2 v Konfederačním poháru.

Téměř polovinu branek (53) nastřílel v závěrečné půlhodině zápasů. Nejméně se prosazuje v úvodní čtvrthodině (11).

Mimochodem, v rozsáhlé sbírce týmových i osobních úspěchů mu chybí Zlatá kopačka pro nejlepšího střelce reprezentačního turnaje. Momentálně má s pěti góly dvoubrankový náskok na ostatní.

Další příležitost pozměnit svá úchvatná čísla bude mít Ronaldo v neděli od devíti hodin večer v osmifinále proti Belgii.