Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Parádní manchesterské derby, Čech opět s nulou

Sport

  11:28
PRAHA - VIDEO Skvělá fotbalová představení nabídla víkendová kola fotbalových lig napříč Evropou. Nejlepší soutěže starého kontinentu sice nabraly ďábelské tempo, to ovšem hráčům nic neubírá na výkonnosti a fanoušci se tak mohou bavit parádním fotbalem.

Petr Čech a Robbie Keane. foto: AFP

Nejlepší zápas víkendu? Nejspíše manchesterské derby. Souboj v "divadle snů" jak se stadionu Old Trafford přezdívá skutečně přineslo úchvatnou podívanou. V bojovném utkání United především ve druhém poločase City zatlačili do obrovské defenzivy, dlouho ale hosté s vypětím všech sil odolávali. Zásluhu na tom měl především reprezentační gólman Given, který likvidoval jednu šanci za druhou a především Berbatov z něj musel být zoufalý.

A i přesto, že nakonec čtyřikrát kapituloval byl společně s útočným duem Bellamy-Tévez nejlepším hráčem svého týmu na trávníku. To jeho protějšek – Foster – rozhodně oporou svého týmu nebyl. Podepsal se pod dva góly ve své síti a stále silněji se ozývají hlasy, že Ferguson bude muset na Old Trafford přivést ke stárnoucímu (a nyní zraněnému) Van der Sarovi ještě jednoho špičkového gólmana. Výhru 4:3 domácím zajistil až v 96. minutě zápasu střídající žolík Owen, který se trefil poprvé v lize před domácími fanoušky.

CHELSEA VS. TOTTENHAM:

United díky výhře poskočili již na druhé místo tabulky, hned za suverénní Chelsea, která v pro změnu londýnském derby zválcovala Tottenham 3:0. Rozdíl ve skóre ale neodpovídá průběhu hry, především v první půlhodině to byli hosté, kteří diktovali tempo hry a nebýt dvou famózních zákroků Petra Čecha, duel mohl mít jiného vítěze. Již v sobotu si poradil Arsenal 4:0 s Wiganem, jehož obrana místy působila jakoby v ní hráli amatéřští fotbalisté a ne hráči z nejslavnější ligy světa.

Wolfsburg se "pomstil" Magathovi, Barcelona i Real si s chutí zastříleli
K pikantnímu souboji došlo v 6. kole německé Bundesligy. Schalke na svém stadionu hostilo Wolfsburg. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby ovšem domácí nevedl do bitvy kouč Felix Magath, který přivedl v poslední sezoně k historickému titulu právě "Vlky" z Wolfsburgu. A aby paradoxů nebylo málo, domácí prohráli 1:2 a oba góly hostí vstřelil bosenský zabiják Džeko – hráč, který měl a má k Magathovi velmi blízko a jeho odchod z Wolfsburgu nesl velmi nelibě.

Definitivně se zvedl i Bayern, který se třetí výhrou v řadě (nad Norimberkem 2:1) dostal na třetí místo tabulky hned za duo Hamburk-Leverkusen (oba týmy o víkendu jen remizovali). Na čtvrté místo se nenápadně probil loňský zázrak z Hoffenheimu, jenž po pomalém startu již opět nabírá na svých obvyklých útočných obrátkách.

V Itálii překvapivě padl přemožitel Slavie ze čtvrtečního zápasu v Evropské lize FC Janov na půdě průměrného Chieva 1:3. Janovští tak přepustili první místo tabulky městskému rivalovi Sampdorii, která stejně jako Juventus vytěžila z úvodních čtyř kol plný počet dvanácti bodů.

BARCELONA VS. ATLÉTICO MADRID

Na Pyrenejském poloostrově je vše při starém. Čelo okupuje dvojice Real Madrid a FC Barcelona, přičemž si oba sokové pozice (nyní má o jeden gól lepší skóre Real Madrid). Navíc oba giganti si s chutí zastříleli. Real zdrtil slaboučký Xerex 5:0 (dva góly vstřelil Ronaldo) a Barcelona tradičně smáznula Atlético Madrid i s Ujfalušim v základní sestavě. Proč tradičně? Oba týmy sice patří ke španělské špičce, přestože se Atléticu vstup do nové sezony hrubě nevyvedl, na Camp Nou se poslední dvě sezony hraje podle domácích not. Loni si sem hosté z Madridu přijeli pro potupnou porážku 1:6, v sobotu nedopadli o moc lépe – Agüero a spol. prohráli 2:5.

Češi? Stříleli góly, ale také sbírali karty
Nejlepší výkony z českých reprezentantů si o víkendu "připsali" již výše zmíněný Petr Čech a také kodaňský Zdeněk Pospěch. Česká brankářská jednička vychytala další nulu v Premier League, obránce Kodaně vstřelil při výhře 3:0 v domácí lize dvě branky. Ne příliš vydařený víkend má za sebou Václav Svěrkoš. Nejenže Sochaux doma utrpělo debakl 2:5 od Valenciennes, český útočník navíc viděl v 82. minutě červenou kartu. Většina dalších reprezentantů odehrála vždy jen určitý časový úsek (buďto byli střídáni nebo sami naskočili až v průběhu zápasu).

Radek Kováč byl u porážky West Hamu s Liverpoolem od 27. minuty, Marek Jankulovski odehrál za AC Milán při vítězství 1:0 nad Boloňou posledních patnáct minut. Přibližně stejný časový úsek strávil na hřišti při triumfu 4:0 nad Wiganem záložník Arsenalu Tomáš Rosický. Střídal také Jaroslav Plašil, který "asistoval" u výhry 2:0 svého Bordeaux na hřišti Bolougne.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!