Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Skandál pokračuje. Dva opilí sudí v první lize, v zápise o duelu ani čárka

Sport

  10:30aktualizováno  12:01
PRAHA - Celé Česko v posledních hodinách nemluví o ničem jiném, než o opilých rozhodčích zápasu 29. kola Synot ligy mezi Příbramí a Slavií (1:3). Řeč je o čtvrtém sudím Marku Pilném a brankovém rozhodčím Jiřím Jechovi. Delegát duelu Lubomír Martinec ale tyto aspekty opomněl zmínit v zápise o utkání. Právě z těchto zápisů ale následně vycházejí případná řízení Disciplinární komise fotbalového svazu (FAČR).

Opilý rozhodčí Marek Pilný. foto: ČTK

„O situaci v Příbrami samozřejmě víme a ve čtvrtek na komisi rozhodčích se tím budeme zabývat. O dalších krocích pak budeme informovat,“ sdělil už ve středu večer předseda komise rozhodčích Miroslav Tulinger. Jeho komise je svolaná na dnešní 13. hodinu. O hodinu dříve musí být uzavřený zápis o utkání, což se už stalo.

Jisté je, že zápis členům komise příliš nepomůže. „Je to zásadní pochybení a jen to ukazuje na ten prales v českém fotbale,“ zlobí se pravidlový expert O2 Sport Robert Henn. „Všechny podobné okolnosti se musí v zápise o utkání uvádět, právě proto se dělají,“ dodává bývalý rozhodčí.

Zápis o utkání Příbram vs. Slavia.

Je ale pravda, že delegát může některé informace uvádět do neveřejné části. Ani to ale neučinil (viz fotografie zápisu).

„Opilý byl i brankový sudí Jiří Jech, schválně jsem chtěl, aby ho zabrala kamera, je to vidět na jeho očích. Přiznal to po zápase i naší reportérce, když odcházel ze stadionu. U něj mě to mrzí, měl našlápnuto ke skvělé kariéře, bohužel tím, jak musel plnit pokyny mocných, se z něj postupně stala tak trochu troska,“ připomněl Henn, že Pilný ve svém přestupku nebyl osamocený. Jech podle snímků na serveru tn.cz během zápasu i močil.

Na rozdíl od Pilného, Jech zápas dokončil. Pilný (sám pomezní sudí) už se ve druhém poločase u laviček neobjevil.

Mimochodem odměny za zápas pro rozhodčí v nejvyšší fotbalové lize se pohybují v řádu tisíců, Pilný inkasoval 4200 korun, z toho 2200 je platba na cestovní výdaje, Jech získal za svůj dohled na brankoviště 7500 korun.

Druhá strana zápisu o utkání.

„Je třeba si uvědomit, že je to ostuda českého fotbalu i na mezinárodní scéně. Videa se dostanou ven, Dagmar Damková vedla komisi rozhodčích a nyní chce funkce ve vrcholných světových orgánech. Tohle ji rozhodně nepomůže,“ dodává Henn.

Henn zároveň přiznává to, co řeší fanoušci a lidé v různých diskuzích: „Poslední roky se už v nižších soutěžích nepohybuji, ale dříve byla běžná praxe, že se někteří rozhodčí napili, že bez toho vlastně nemohli ani fungovat. Je rozdíl si dát v poločase v 1. třídě do kafe panáka na zahřátí při zápase v zimních měsících a je rozdíl být nalitý ze zvyku. Bohužel často na takových duelech ani nejsou delegáti a rozhodčí se tak stávají všemocnými.“

Jak ukazuje případ z Příbrami, někdy je úplně jedno, zda na fotbalovém zápase delegát je, či nikoliv.

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...