Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Tahák ve štulpnách. Německý brankář díky němu vyzrál na anglické střelce

Sport

  17:07
PRAHA - Fotbalisté Německa do jednadvaceti let v úterý večer postoupili do finále „malého Eura“,když dokázali porazit své anglické vrstevníky 3:2 po penaltovém rozstřelu. Jeho hrdinou se stal německý brankář Julian Pollersbeck.

Julian Pollersbeck. foto: ARD

Asi nebylo moc neutrálních fanoušků, kteří přáli německým mladíkům. Jejich „představení“ v posledním duelu základní skupiny s Italy, které poslalo domů slovenskou jednadvacítku, mají ještě všichni v čerstvé paměti.

A ostrovní hráči měli k postupu po hodině hry blíže, když vedli 2:1. Jenže v 70. minutě srovnal Platte a souboj až přes prodloužení došel k penaltovému rozuzlení. Už v tu chvíli bylo tak nějak jasné, jak všechno dopadne.

O tom, že Angličané penaltové rozstřely na velkých turnajích neumí, už se toho napsalo hodně. Přitom i tentokrát měli hráči z ostrovů navrch, jako první chytil penaltu soupeře jejich brankář Jordan Pickford.

Jenže jeho parťák Tammy Abraham z Chelsea ještě v téže sérii selhal také a začínalo se od nuly. Rozhodla pátá série. Němec Nadiem Amiri se štěstím proměnil, Nathan Redmond selhal.

Možná i díky taháku, který měl ve svých štulpnách německý gólman Julian Pollersbeck. Na druhou stranu je otázka, co na něm měl napsáno a zda se před penaltami koukal na správná jména exekutorů. Ve všech pěti případech si totiž vybral stejnou stranu a dvakrát mu tento tah vyšel.

Každopádně nyní již nový strážce svatyně Hamburku dal vzpomenout na své slavné předchůdce, kteří měli po ruce při chytání penalt podobné taháky. Například jeho krajan Jens Lehmann ve čtvrtfinále MS mezi Německem a Argentinou.

„Měl jsem tam od asistentů nějaké zajímavosti, proto jsem toho využil. Byly to malé taháky na každého s hráčů. Nedělal jsem ale nic jiného než vždycky,“ okomentoval celou situaci dvaadvacetiletý čahoun.

Pomůže mu tahák také ve finále „malého Eura“ proti Španělsku, které ve druhém semifinále vyřadilo Itálii po výsledku 3:1? Jak připomínají německá média, jejich hrdinové dostávají šanci pomstít se hráčům z Pyrenejského poloostrova za porážku 0:1 ve finále seniorského mistrovství Evropy v roce 2008.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...