Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Zázračné brýle od Messiho, slzy Shiffrinové i Jágrovo odvolané vyloučení. Tyto momenty vás potěší i dojmou

Jaromír Jágr se s Kladnem v extralize nezachránil foto: MAFRA

Svět sportu v uplynulém roce nebyl jen o brankách, bodech, vteřinách, výhrách či titulech, ale urodila se v něm také řada pozoruhodných okamžiků, za něž se medaile a prémie neudělují, ale o to víc jsou hodny respektu a potlesku. A je dobře, že o fair play či jiné emocionální momenty, které zahřejí u srdce, není nouze ani v českém prostředí.
  5:00

Odvolané tresty

Hokejisté Kladna se na konci února výsledkově soužili a k naději na záchranu v extralize potřebovali každý bod. Ve 48. kole na plzeňském ledě v závěru první třetiny překvapivě vedli 3:2, když se rozhodčí chystal vylučovat domácího Adama Jánošíka za sekání Jaromíra Jágra. Kladenská legenda to však sudím rozmluvila, prý se o faul nejednalo, za což Jágrovi obvykle celkem nepřátelské plzeňské publikum vroucně zatleskalo. Rytíři nakonec vedení neudrželi a porážka 5:8 přispěla k tomu, že Kladno z nejvyšší soutěže sestoupilo.

Jaromír Jágr se po více než devíti měsících vrátil 16. prosince 2020 do sestavy...
Jaromír Jágr (vpravo) se po více než devíti měsících vrátil 16. prosince 2020...

S blížícím se koncem roku těchto férových okamžiků přibylo. Že by za to mohla vánoční nálada? Podobně se totiž zkraje prosince zachoval také sparťan Andrej Kudrna vůči třineckému Janu Jaroměřskému, i když Pražané v závěru třetí třetiny ztráceli dva góly. Že mu fair play není cizí, ukázal také karlovarský Jakub Lauko, po jehož intervenci sudí vzali zpět údajné podražení od Jana Mandáta z Pardubic.  A jen pár dnů staré je gesto Matěje Stránského z Třince, který uchránil v ocelářském derby od vyloučení vítkovického Romana Poláka.

Zatímco přesilová hra v hokeji rozhodně neznamená záruku vstřeleného gólu, v případě trestného střílení ve florbale je pravděpodobnost mnohem větší. V zápase Bohemians proti Vítkovicím jej za příznivého stavu 2:1 nechal odvolat osmnáctiletý mladík v dresu klokanů Filip Forman jehož tým v utkání nakonec prohrál 7:8. Formanovo gesto fanoušci zvolili ve facebookové anketě Českého florbalu za nejlepší moment týdne. 

Náš gól nemá platit

Zahanbit se nenechali ani kolegové z nejvyšší fotbalové soutěže. V 9. kole prohrála Karviná se Zlínem 0:2, ale kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby se v 73. minutě útočník Slezanů Michal Papadopulos nepřiznal k ofsajdové teči. Rozhodčí Pavel Orel přitom i po konzultaci s asistentem u videa branku zakončujícího Dávida Guby uznal, protože si myslel, že míč prodlužoval zlínský hráč. Poté se však na popud kanonýra hostů Tomáše Poznara zeptal Papadopulose, který přiznal teč.

„Za to gesto je vítěz zápasu hlavně on. To se jen tak dneska nevidí. Klobouk dolů. Doufám, že se mu to příště vrátí a dá i nějaký gól,“ poklonil se Poznar soupeři.  „Koho by těšilo dát gól nefér. Jde o to vyhrát tím, že jste lepší, a ne, že dáte gól z ofsajdu,“ opáčil Papadopulos.  „Za takový neobvyklý čin by si zasloužil titul Osobnost ligy, nebo něco podobného,“ prohlásil uznale zlínský kouč Bohumil Páník.

Penalta? Asi jsem zakopl o trávu

Hezký čin se objevil také mezi fotbalovými dorostenci. Šestnáctiletý útočník Teplic Tadeáš Vachoušek se v duelu o třetí místo na Memoriálu Vlastislava Marečka rozhodčímu po odpískaném pokutovém kopu přiznal, že jej soupeřův brankář i přes jeho pád nefauloval. Na základě toho sudí penaltu odvolal a Vachoušek sklidil uznání a potlesk.

„Asi jsem jen zakopl o trávu, nebo já nevím, ale dotek tam žádný nebyl. Nejprve jsem to kopnout chtěl, jenže faul to nebyl, tak jsem šel za rozhodčím a řekl jsem mu, že to penalta nebyla,“ popsal situaci teplický kapitán, který je synem někdejšího reprezentanta Štěpána Vachouška. „ Co udělal Tadeáš, je v rámci fair play výborné gesto. Tak by to ve sportu mělo být,“ pochválil svého svěřence kouč Lukáš Přerost. Soupeř z Letné v té chvíli vedl 3:1 a nakonec zvítězil 5:2. 

Zabloudil, soupeř mu ale bronz nevzal

Do konce triatlonového závodu ve španělském Santanderu zbývalo necelých sto metrů, když Brit James Teagle běžící na třetím místě kvůli špatnému odbočení do poslední zatáčky skončil v bariéře a vypadalo to, že kvůli fatální chybě přijde o umístění na stupních vítězů. Diego Mentrida, kterému na jeho úkor spadlo bronzové umístění do klína, ale předvedl krásné gesto fair play, když zpomalil a bezprostředně před cílem se vzdal své pozice ve prospěch soupeře. Není divu, že jej pak Teagle vděčně objal a potřásl mu rukou.

„Zasloužil si to, byl celý závod přede mnou, jen si nevšiml značek, nebo byly asi nějak špatně zarovnané. Příště bych jednal úplně stejně,“ řekl po závodě jedenadvacetiletý Španěl.

Díky Messimu aspoň trochu vidí

Potupné vyřazení z Ligy mistrů od Bayernu Mnichov a dohady o možném odchodu z Barcelony. Takové myšlenky zaměstnávaly na konci léta Lionela Messiho, přesto argentinský kanonýr dokázal myslet i na pomoc druhým. V rámci charitativní kampaně věnoval malému zrakově postiženému fanouškovi Arsenalu špičkové brýle v hodnotě 4200 liber od společnosti OrCam, díky nimž dokáže číst text a také identifikovat tváře.

Kdyža pak viděl, jakou má Mikey z potřebného dárku radost, neskrýval své dojetí. „Je to vždycky něco neuvěřitelného, byl to magický a inspirativní okamžik. Bylo vidět, že to zařízení lidem mění jejich životy. Jsem hrdý na to, že jsem součástí toho projektu,“ uvedl jeden z nejlepších hráčů fotbalové historie, který takto pomohl již několika zrakově postiženým.

Po smrti táty zpět na vrcholu

V půlce prosince po téměř roce vyhrála lyžařská fenoménka Mikaela Shiffrinová závod Světového poháru. Během roku ji trápilo zdraví, měla problémy se zády, ovšem především se vypořádávala s tragickou smrtí táty Jeffa, který v únoru zemřel po pádu ze střechy vlastního domu. Pár měsíců předtím přitom přišla také o babičku, svou největší fanynku.

Není proto divu, že se v ní ve francouzském Courchevelu nejen při ceremoniálu mísily velké emoce. Narozdíl od soupeřek si při vyhlašování nechala na očích brýle, klekla si, hlavu opírala o lyže a plakala. Tessa Worleyová s Federikou Brignoneovou ji pak utěšovaly, hladily po zádech.

„Je pro mě docela těžké vysvětlit, co teď prožívám,“ snažila se poskládat slova do vět. „Pětadevadesát procent mého já bylo přesvědčeno, že už to nedokážu. Jen těch pár procent věřilo a já… Je šílené být zpátky.“ Zároveň děkovala všem, kdo ji v těžkých chvílích podporovali. Mezi nimi byli i slovenští příznivci, kteří sice logicky fandili své favoritce Petře Vlhové, ale například při závodu v Krajnské Goře vystavili transparent s nápisem „We miss you Mikaela“ (Chybíš nám, Mikaelo).