Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Zázračná trefa brankáře ze 4. anglické ligy přepsala fotbalové dějiny. Pomohl vítr i mokrý trávník

Brankář Tom King předvedl ve 4. anglické lize nevídaný kousek. foto: Guinness World Records.

Video
Praha - Góly vstřelené brankáři jsou ve fotbalovém světě zřídkakdy vídanou záležitostí. Občas se stane, že k něčemu takovému dojde v závěru utkání po rohovém kopu nebo když spoluhráči pustí gólmana k penaltě. Stačí si vzpomenout na Radka Sňozíka z Bohemians či Ondřeje Koláře, který se před pár měsíci trefil proti Příbrami. Ale to, co ve čtvrté anglické lize předvedl Tom King, opravdu nemá obdoby.
  11:02

Pětadvacetiletý gólman se prosadil v utkání mezi Newportem a Cheltenhamem. Ve dvanácté minutě se, stejně jako mnohokrát během své kariéry, připravil výkopu. Jenže pak se stalo něco naprosto neočekávaného.

Balon dolétl až k pokutovému území soupeře, kde se netradičně odrazil, přeskočil brankáře soupeře a našel si cestu do sítě. „Rád bych řekl, že jsem to tak zamýšlel, ale pravdou je, že se ničemu takovému na trénincích nevěnuji. Měl jsem prostě štěstí, pomohl mi vítr a mokrý trávník. Párkrát se mi podobný kousek podařil v mládí na menším hřišti, ale dokázat to i mezi dospělými? Splněný sen,“ okomentoval situaci pro Sky Sports.

Zatímco spoluhráči jen těžko skrývali euforii, překvapivý střelec vedoucí trefy zápasu zůstal překvapivě klidný. „Mezi gólmany máme takový tajný pakt, takže jsem nechtěl nějak přehnaně slavit,“ vysvětlil strážce svatyně Newportu, který se v tabulce drží na druhém místě a pomýšlí na postup o patro výše.

King si zřejmě už v daný moment uvědomoval, že se nejspíše zapsal do historie. Prvenství v tomto ohledu dosud držel bosenský reprezentant Asmir Begović, který před osmi lety v utkání mezi Stoke City a Southamptonem skóroval z 91,9 metrů.

„Doufám, že se na to někdo podívá. Jestli ne, asi se sem ještě dnes večer vrátím s vlastním metrem a postarám se o to sám,“ pobavil rodák z Plymouthu v rozhovoru bezprostředně po utkání. Jeho gól se dle očekávání stal hitem sociálních sítí.

Tom King

Neunikl ani zástupcům Guinnessovy knihy rekordů, kteří přislíbili přezkoumání celé situace. Výsledek měření ukázal, že branka padla z neuvěřitelných 96,01 metrů! Brankář Newportu tak překonal Begoviće, s nímž se zná ze společného působení v Portsmouthu, a přepsal historické tabulky.

„Očekávám od něj nějakou vtipnou zprávu. Jeden z kamarádů mi psal, že až přestoupím, měl bych si do smlouvy nechat zavést tučný bonus za vstřelený gól. Takže musím doufat ve více takto větrných dní,“ prohlásil King, který prý dostává Guinnessovu knihu rekordů pravidelně k Vánocům.

Pokud se nestane další fotbalový zázrak, na konci roku v ní pod stromečkem najde své jméno.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...